Vsi poznamo rek ‘utrujen pes je priden pes’, a do tega ne pridemo samo z njegovo fizično utrujenostjo (pasji športi), ampak moramo med fizično aktivnostjo poskrbeti, da pes uporablja čim večji del svojih možganov. Psi izražajo svoje nagone preko instinktivnega vedenja. Če te nagone razumemo in jih znamo pravilno izkoristiti ter zadovoljiti, je naše sobivanje s psi kakovostnejše, hkrati pa s svojim kosmatincem gradimo močno vez. Ker ogromno vodnikov psov ne ve, kaj početi s svojim psom, vam predstavljam nekaj pasjih disciplin, ki so odlična psihofizična zaposlitev za vašega psa, ter so primerne za skoraj vse tipe psov. Določene aktivnosti so lahko odlična pomoč pri odpravljanju neželenih vedenj pri psih, seveda ob souporabi pravilnega učnega procesa.


Pasji športi: DELO Z NOSOM – K9 DETEKTOR

To je aktivnost, ki spodbuja izredno velik del pasjih možganov, namenjenih vohu ter izvrstna zaposlitev za psa, kjer zadovolji svoje naravne nagone. Pri iskanju v treh težavnostnih stopnjah pride do izraza prirojen nagon psa po lovu, hkrati pa mora pokazati kontrolo pri nakazovanju. Aktivnost je primerna za vse pasme, ne glede na starost psa oziroma njegovega vodnika. Gre za aktivnost, kjer psi preiskujejo embalaže, vozila ter zunanje in notranje prostore, kamor se skrije vonje različnih eteričnih olj. Zelo pomembno je, da vodnik zaupa svojemu psu, kajti na takšen način se med njima gradi močna vez.

Delo z nosom  je odlična zaposlitev za hiperaktivne pse, plahim psom pa krepi njihovo samozavest, saj temelji izključno na delu z nagrado, ki si jo pes zasluži sam.

Kaj potrebujete?

Pasji športi: CANICROSS

Je šport, kjer lastnik in pes skupaj tečeta. To ni klasičen tek s psom, kjer ta teče ob vodniku, ampak aktivnost, kjer pes vleče vodnika za seboj. Ta oblika športa psu predstavlja dodatno psihofizično zaposlitev, medtem ko gre pri klasičnem teku zgolj za rekreacijo. Pri canicross-u se pes hitreje utrudi, saj zaradi vleke izkoristi več energije, hkrati pa mora izklopiti vse moteče dejavnike v okolici.

Canicross je odličen šport za pse z različnimi vedenjskimi problemi, kot sta agresija ali hiperaktivnost.

Kaj potrebujete?

 • Tekaško opremo za vodnika;
 • oprsnico za psa;
 • elastično vrv;
 • poseben pas, ki si ga tekač pripne okoli pasu.

Namig:

Če se canicross-a ne morete lotiti v pravilni obliki zaradi poškodb ali kakšne druge ovire, lahko vleko uporabite tudi v kombinaciji s hitro hojo. Psa vprežete in se podate z njim v hribe.

Pasji športi: AGILITY

S tremi besedami bi lahko rekli, da ta aktivnost preizkuša gibčnost, spretnost in delavnost psa. Je odlična psihofizična zaposlitev za psa in vodnika. Pomembno je, da se pes rad igra in na splošno rad sodeluje z vodnikom, saj delo poteka brez povodcev in ovratnic. Pri agility-u tekmovalec teče s psom mimo zaporedno postavljenih ovir. Usmerja ga lahko z različnimi vidnimi in slišnimi znaki.

Agility je odlična zaposlitev za hiperaktivne pse.

Kaj potrebujete?

 • Športno opremo za vodnika;
 • različne ovire.

Pasji športi: RALLY OBEDIENCE

Je aktivnost, pri kateri vodnik in pes izvajata vaje poslušnosti na vnaprej postavljeni progi. Naloge obsegajo vaje v gibanju, na mestu in premagovanje različnih ovir. Vaje v gibanju so vezane na spremembe v smereh in hitrosti gibanja. Pes premaguje kroge, osmice, gugalnice, slalome, mize…

Vaje na mestu pa zajemajo ukaze sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo…

Delo vodnika in psa mora biti hitro in dinamično, saj se meri tudi čas. Vodnik skozi celotno progo psa spodbuja, hvali in vodi z besedami ter s telesno govorico.

Rally obedience je priporočljiv za hiperaktivne pse.

Kaj potrebujete?

 • Športno opremo za vodnika;
 • različne rally obedience ovire;
 • table z znaki.

PASJI FRIZBI oz. DOGFRISBEE

Je v Sloveniji razmeroma mlada disciplina. Aktivnost predstavlja odlično zaposlitev za večino vodnikov in psov s hkratnim vključevanjem poslušnosti ter različnih trikcev. Predvsem pa ta disciplina na zabaven način skozi igro krepi vez med vodnikom in psom. Deli se na dva dela, in sicer na freestyle in distance.

Pri freestyle nastopata vodnik in pes ali pa dva vodnika in pes. Na voljo je od 5 do 10 frizbijev. Sestavi se koreografija na glasbo, v katero se vključi poljubne trikce, preskoke, odboje psa od vodnikovega telesa in različne mete.

Pri distance pa imata vodnik in pes na voljo le en frizbi ter sta časovno omejena na 60 do 90 sekund. Polje za igranje je označeno, točke pa prinašajo vsi ujeti meti znotraj polja. Čim daljši je met, več točk le-ta prinese.

Dogfrisbee je sproščujoča igra, ki lahko pomaga pri premagovanju hiperaktivnosti ali agresiji ter pri psiholoških težavah (depresija).

Kaj potrebujete?

 • Športno opremo za vodnika;
 • frizbi.

PAŠA oz. PAŠNO-ZBIRALNI NAČIN

Je aktivnost, v kateri izurjeni ovčarski psi vodijo drobnico mimo postavljenih ovir do ciljne točke. Namen te aktivnosti je, da pes najprej zbere vse ovce v trop in jih pripelje do vodnika, nato jih na povelje odpelje stran od vodnika med postavljenimi vratci, v ogrado, ki jo vodnik zapre in s tem zaključi vajo.

Kaj potrebujete?

Predvsem dobrega inštruktorja (ne počnite tega sami!).

ALFAKAN NASVETI:

 • Pri vsaki aktivnosti uporabljajte za to primerno opremo.
 • Izberite si šport, ki je primeren za vas in vašega psa.
 • V psihofizični zaposlitvi ne smete uživati le vi, ampak tudi vaš pes.
 • Da boste aktivnost pravilno izvajali, se o njej poučite pri ustrezno usposobljenih inštruktorjih.
 • Ne pozabite, da je pri vsaki skupni aktivnosti potrebna velika mera potrpežljivosti in vztrajnosti.

Še vedno ne veste, kako psihofizično zaposliti svojega psa?