Pasme psov pod drobnogledom:

Ti psi so praviloma zelo bistri, vztrajni, močni ali/in imajo močan plenski nagon. Posledično potrebujejo veliko (zanje primerne) psihofizične stimulacije, ki bo nadomestila dejstvo, da v vašem domu najverjetneje ne bodo imeli službe, za katero so bili vzrejeni. V primeru, da niste dovolj izkušeni in jim te zaposlitve ne boste znali ali zmogli priskrbeti, se bo pes znašel po svoje in v največ primerih to izražal v obliki neželenih vedenj (grizenje, vlečenje, lajanje, skakanje, kopanje, neposlušnost,…) S tem si mlad vodnik nakoplje veliko težav in mu kaj hitro lahko močno zagrenijo življenje.

Še posebej, če je pes vključen v družinsko okolje in zadeve postanejo hitro zelo moteče in problematične za vse člane družine.

V Alfakanu zagovarjamo idejo, da vsak pes lahko postane vzgojen in da vsak vodnik lahko vzgoji svojega psa. In kljub seznamu “neprimernih” pasem za začetnike, pri tem vztrajamo. Seznam je namenjen le kot orientacijsko pomagalo za nove vodnike, ki se odločajo za nakup svojega prvega psa. Vredno je namreč razmisliti koliko časa in energije boste vložili v svojega psa, da bosta na koncu dneva oba zadovoljna. Po nepotrebnem si ni smiselno komplicirati življenja, četudi je naprimer haski »takooo lep«. Sigurno se lahko imate s kakšno morda za vas primernejšo pasmo krasno, saj bo fenomenalna dopolnitev vašemu življenjskemu slogu. Pri zahtevnih, delovnih pasmah pa (hote ali nehote) sprejmete izziv, da ne boste postali le „pasji starš“, temveč že pravi mali kinolog.

Pasme, ki niso priporočljive za začetnike:

1. Belgijski ovčar

Pasma, ki je zaščitni znak policije ter vojske. Zaradi svoje fizične moči, čuvajskih sposobnosti, močnega nagona, vztrajnosti ter drugih sorodnih lastnosti, je pasma primerna za težje poklice, ki terjajo vzdržljivost, stabilnost in predano izpolnjevanje zadanih nalog (varovanje, iskanje substanc ter eksplozivov, obrambo,…). Občudovanja vreden pes, v katerem mnogi vidijo sinonim enkratnega psa, pa bo v neusposobljenih rokah vse prej kot to.

2. Mejni ovčar

Vedno bolj priljubljena pasma zaradi poplave simpatičnih posnetkov ter fotografij po spletu, na katerih ti psi izvajajo vsemogoče trikce, plešejo, delajo jogo, lovijo frizbi, zmagujejo na agility turnirjih itn. Zaradi svoje inteligence, ki se kaže v njihovi sposobnosti pomnjenja in učenja, agilnosti, lahkemu telesu ter primerni velikosti, marsikomu izgleda kot popoln (družinski) pes. Vendar pri tem ne smemo pozabiti, da je pasma vzrejena za pašnjo ovc, kar pomeni, da ima poleg zavidljivih sposobnosti tudi neomejene količine energije, da te nagone izživi. Le tako lahko svojo primarno službo dobro opravlja. Vodniku, ki mejnega ovčarja ne zna pravilno zaposliti, bo hitro zrasel čez glavo in si zaposlitev našel sam. Najverjetneje takšno, ki vam ne bo všeč. Zaradi dobrega sluha pa se pri njih pogosto razvije tudi streloplahost, ki je najbolj problematična v decembrskem času.

3. Avstralski ovčar

Avstralski ovčar si deli karakteristike z mejnim ovčarjem. Na pogled krasna pasma, ki je vzrejena za pašnjo ovac na prostranih ameriških rančih. Zaradi svojih nagonov ti psi naravno pasejo premikajoče objekte, jih ščipajo in s pogledom komunicirajo, da jih je bolje ubogati. Ni vam potrebno postati pastir, vseeno pa morate to ogromno količino energije in močan nagon pravilno zaposliti, drugače postanejo zelo destruktivni. V skrajnem primeru si bo pes našel svoje ovčke, ki bodo pri roki: vaše otroke, druge pse v gospodinjstvu, kolesarje, motoriste, rolkarje,… in pasel njih.

4. Avstralski govedar

Podobno kot ovčarji, je bil avstralski govedar vzrejen za pašnjo. Kot že ime razkriva, je bila njegova tarča govedo. Njegovo »ščipanje« ni ščipanje, temveč bolj močan ugriz. Zaradi svojega poklica ima pasma močan temperament in so psi zelo samozavestni. Težek poklic jim je nadel zelo debelo kožo, zato je to pes, ki ga bodo manjše prepreke stežka ustavile. Ima visoko toleranco za bolečino.

5. Sibirski haski

Haski je zelo priljubljen med ljudmi zaradi svojega atraktivnega videza. Kot da že sama konstitucija in dlaka nista dovolj, ga pogosto krasijo še sinje modre oči. Pasma je bila vzrejena za vzdržljivostni tek na dolge razdalje ter vleko. Posledično so zelo močni, imajo veliko kondicije, vztrajnosti ter močno voljo. Brez pravilne zaposlitve se te lastnosti prelevijo v trmo in samovoljnost. Ker so po naravi vlečni psi, je zanje povodec kot vprega, kar jih vzpodbudi, da opravljajo svoje delo. Večino vodnikov pa bo močno vlečenje povodca doživljalo kot neželeno vedenje. Pasma potrebuje veliko primerne psihofizične zaposlitve.

6. Rodezijski grebenar

Močan, postaven, atletski, kratkodlaki pes z atraktivno grbico na hrbtišču kožuha je postala priljubljena izbira za hišnega ljubljenca. Rodezijski grebenar pa je afriška pasma, ki je bila vzrejena za lov na leve, medvede, divje prašiče in večje živali. Karakterno in fizično torej ekstremno močan in stabilen pes, ki od svojega vodnika terja isto.

7. Akita

Pasma, ki izvira iz Japonske, je pri nas postala priljubljena zaradi svojega pokončnega, močnega videza. Originalno so bile akite vzrejene za čuvanje kraljeve krvi ter za lov večjih živali (divjih svinj, medvedov). Posledično posedujejo močne karakterne in fizične lastnosti. To ni pes, pri katerem si lahko privoščite, da ste brez ideje o tem kaj bo njegova naloga. Ves čas je potrebno biti korak pred njim. Še bolj pa sta pomembna doslednost in nepopustljivost pri svojih zahtevah. Čeprav gre za psa, imate z Akito po karakteristikah že malo mešanca z mačko.

8. Ptičar

Ptičar seveda ni pasma, temveč cela FCI skupina, v katero spadajo različne ptičarske pasme. Ker je med njimi težko izbrati specifično pasmo, naj naštejem le tiste najpogostejše, po katerih posegajo neizkušeni vodniki:

  • nemški kratkodlaki ptičar,
  • nemški dolgodlaki ptičar,
  • žimavec,
  • weimaranec,
 • madžarski ptičar.

Ptičarji so lovski psi, vzrejeni za specifične tipe nalog (iskanje plena, nakazovanje plena, prinos plena,…) in za različne tipe plena (ptiči, zajci, srnjad,…). Zaradi izrazitega plenskega nagona so velik zalogaj za vodnika, ki tega nagona ne zna zadovoljiti ali preusmeriti. Spadajo med visokoenergetske pse (pasme psov),  ki so za plen pripravljeni spustiti svojo dušo. Njihovi neizživeti talenti so lahko hitro zelo moteči za tipično mestno življenje, saj vključujejo preganjanje malih živali v mestnem parku in rekah, močno lajanje, uničevanje… Največ pritožb po nezadovoljenih nagonih pa bo ptičar naslovil direktno na svojega vodnika z izsiljevanje pozornosti, skakanjem, grizenjem, uničevanjem,…

9. Beagle

Ali poznate veliko beaglov, ki so prosto spuščeni v naravi? Zanje radi rečemo, da jih odnese nos. Kam? Do konca. Vzrejeni so bili za iskanje manjšega plena (zajcev), zato najpogosteje sledijo vonju svojega plena s spuščenim nosom. Kar vi vidite kot »običajen sprehod«, si bo beagle interpretiral kot da sta na lovu za zajci in svojo misijo bo vzel ekstremno resno. Četudi je bil Snoopy vaš najljubši kuža v otroštvu in se kar ne morete upreti temu ljubkemu kužku, se mu morda raje vseeno dajte, če niste pripravljeni na to, da boste imeli doma zahtevnega slednega psa.

Obstaja več različnih kriterijev, ki bi si jih lahko zastavili kot merilo neprimernosti:

  • stroški, povezani s psom (primer: velike pasme potrebujejo veliko prostora, večje transportne bokse, kar lahko pomeni dodatne stroške pri nakupu primernega avtomobila itn.),
  • dodatna nega psa (primer: pasme, ki potrebujejo redno česanje, urejanje dlake),
 • zdravje pasme (primer: eksotične pasme, ki so za vašega lokalnega veterinarja velik izziv ali pa pasme, ki imajo bolezenske predispozicije), …

Kaj pa imajo skupnega naštete pasme psov v tem članku? Seznam vsebuje tipične predstavnike delovnih pasem, ki so bili vzrejeni za specifično nalogo:

  • lov,
  • čuvanje (ljudi ali živali),
  • pašnjo,
  • vleko,
 • borbo.

Se strinjate, da obstajajo neprimerne pasme psov za neizkušene vodnike? Ali so vam lastne izkušnje dokazale nasprotno? Katere pasme psov pa bi vi dodali na seznam?