Novopečeni skrbniki psov ponavadi komaj čakajo, da lahko malo kepico (pasji mladički) od vzreditelja odpeljejo v svoj dom. Ker je zelo pomembno v kakšnem okolju mladiček prvih 8 tednov odrašča, sem se odločila na to temo napisati nekaj koristnih informacij, ki bodo prav prišle vsem, ki razmišljate o nakupu psa.

Naši pasji mladički?

Najprej naj poudarim, da mora biti nakup psa skrbno premišljena odločitev. Nikar mladička ne kupujte z danes na jutri, o pasmi se dobro pozanimajte in izberite dobrega vzreditelja. Če pasma psa za vas ni pomembna, se obrnite na bližnje zavetišče, svojega novega družinskega člana izberite s pomočjo zaposlenih in tako poskusite najti tistega, ki bo najbolj ustrezal vašemu načinu življenja.

V prvem članku se bomo osredotočili na prvih 14 dni pasjega življenja.

Pasji mladički se skotijo približno 63 dni po paritvi oziroma ovulaciji psičke. Vesten vzreditelj poskrbi za to, da se na kotitev dobro pripravi in že med samo brejostjo veliko pozornost posveča psički in pazi, da ni pod nepotrebnim stresom.

Mladički še kar približno 2 tedna po kotitvi ne vidijo in ne slišijo, njihova glavna čutila v tej fazi so občutljivost na toploto (zaznavanje hladu in topline) in voh. S kombinacijo teh dveh čutil mladički najdejo svojo mamo, kjer se s sesanjem mleka (kot pravi sesalci :)) hranijo.

Psička v tej fazi večino časa preživi ob mladičih, zato je naloga vzreditelja, da ji priskrbi mirno okolje, dovolj hrane in tekočine. Zelo pomembno je tudi, da imajo mladički na voljo toploto, saj sami še ne morejo uravnavati svoje telesne temperature. Sami tudi še ne morejo odvajati urina in blata, zato jim pri tem pomaga mama, ki z lizanjem mladičke spodbudi k izločanju.

Glavna dejavnost mladičkov je tako prehranjevanje in spanje. Mladički vsak dan pridobivajo na teži in proti koncu prvega obdobja življenja postanejo tudi že bolj spretni in okretni. Začnejo se nerodno postavljati na noge in poskušajo napraviti prve korake. Nekateri mladički v tej fazi tudi že odprejo oči, njihov vid pa je zaenkrat še precej nejasen in zamegljen. Proti koncu obdobja se začne odpirati tudi sluhovod.

Vzreditelj v tem obdobju vsak dan tehta mladičke in spremlja njihov napredek. Pomembno je tudi, da mladičke vsak dan navaja na dotike, različne materiale (na primer bombaž, flis, volna, guma…) in vonje, v drugem tednu se jim lahko prestavi tudi nežne zvoke.

Kako vemo, da vzreditelj dobro skrbi za mladičke?

Vesten vzreditelj bo veliko pomembnih stvari opravil že pred samo paritvijo svoje psičke. Opravil bo vse zdravstvene preglede pomembne za pasmo in skrbno izbral samca s katerim bo psičko paril. Za psičko bo med brejostjo lepo skrbel in se dobro pripravil na kotitev.

Dober vzreditelj bo z veseljem odgovoril na vsa vaša vprašanja, vam predložil dokumentacijo (rodovnik staršev, zdravstvene izvide…), pokazal slike mladičkov in še marsikaj drugega.

V prvih nekaj tednih mladičkov še ne boste mogli iti pogledati, saj bi to bilo lahko za psičko preveč stresno. Obiski so ponavadi dovoljeni od 3-4 tedna dalje, odvisno od odločitve vzreditelja.