Kaj mora znati pes na delovnem mestu?

Pes v službi: vse več vodnikov psov si želi svojega psa vzeti zraven v službo in vedno več je takšnih delodajalcev, ki s tem nimajo problemov. Problem nastane, če v službo pripeljemo psa, ki za takšno okolje ni primerno vzgojen. Prav ta strah največkrat obstaja tudi pri delodajalcih, kar je popolnoma razumljivo. Če želiš ustvariti kvalitetno in produktivno delovno okolje, se je potrebno držati nekaj pravil in pes, ki takšnih pravil in omejitev ni navajen, lahko povzroči več škode kot koristi. Po drugi strani, pa je lahko prisotnost psa na delovnem mestu izjemna pridobitev za to okolje, predvsem za zmanjševanje stresa zaposlenih.

Sam imam srečo in lahko že odkar imam Rubo, le-to pripeljem zraven v službo. Vendar sem se že na začetku zavedal, da bo potrebnega ogromno dela, da bo Ruba lahko “del kolektiva.”

Kako pričeti?

Pomembno je, da psu takoj predstavimo omejitve. Sam sem tako najprej pripeljal boks. Pred tem je seveda potrebno psa navaditi nanj, saj nam v nasprotnem primeru ne pomaga. Vzgoja psa se tako kot vedno prične doma. Najlažje je, če psu uvedete ON/OFF sistem. Naučite ga, da v boksu počiva, ko ga vzamete ven, pa ga takoj pričakate z neko nalogo. To je pomembno predvsem pri mladičkih, seveda pa tudi pri ostalih psih, ki še niso popolnoma vzgojeni. Pes se namreč v vsakem trenutku nekaj nauči, zato je izjemno pomembno, da se nauči stvari, ki so vam pomembne. Priporočam vam, da na začetku, ko boste vzameli psa iz boksa, ga peljete na WC, nato pa v prostorih v parih minutah psu skozi delo dajate delček njegovega dnevnega obroka. Na začetku so vaje izjemno preproste.

Na primer: nagrajujete željo, delate osnovni luring. S pomočjo luringa izoblikujte vaje in vedenja, katere želite, da jih pes v tem okolju zna. Potem pa postopoma počasi dvignite kriterij.

Katero opremo priporočamo in kaj mora pes znati?

Pri delu priporočam uporabo dolgega povodca. Pomembno je, da se pes zna umiriti in počakati na ležišču. Zato vam svetujem, da poleg boksa prinesete tudi ležišče, ter ga v teh kratkih treningih postopoma učite, da se mu splača ležati na ležišču, ko s treningom zaključite, pa gre nazaj v boks. Nato postopoma podaljšujte čas, ko je na ležišču, dokler ne pridete do končnega stanja. Takšno postopno utrjevanje je izjemno pomembno, saj si ne vi, ne vaš delodajalec ne želite, da bi kuža zaradi prehitevanja učnega procesa in slabe kontrole, pričel s skakanjem na prišleke, lajanje, ipd. Izjemno pomembno je tudi, da psa naučite odpoklica v tem okolju, ter uvedete ukaz, ki pomeni pojdi na svoje ležišče in se tam vleži. Brez teh vedenj si resnično ne predstavljam imeti psa na delovnem mestu.

Zavedajte se tudi, da vsak dan ni primeren za obisk vašega kosmatinca in to razumite. Pa naj bo to zaradi pomembnih sestankov, čistilnega servisa ali česa tretjega. Bodite prilagodljivi in pri oblikovanju vedenj upoštevajte želje vaših sodelavcev. Le tako boste res vsi zadovoljni.

Pes v službi na ležišču

*Pes se mora dobro počutiti na svoji “omejitvi”

Ne prehitevajte, za navajanje si vzemite čas

Pomembno je, da vse stvari res dobro utrdite, predvsem pa, da ne prehitevate. Raje dlje časa vztrajajte pri boksu in 100% omejitvi, kot pa da energijo porabljate za kreganje s psom, ker ta pač še ni pripravljen na stopnjo, ki ste si jo zamislili. Pazite tudi, da psa postavite v del prostora, kjer ni ravno največjega pretoka ljudi, saj se bo pes lažje sprostil in izklopil okolico.

Video vsebino (pes v službi) kako natančno izpeljati cel postopek najdete na naši e-akademiji