Vzgoja psa? Kdaj je prepozno za vzgojo? Kdaj se več ne splača psa vzgajat?

Po mojem mnenju ni nikoli prepozno za vzgojo ali prevzgojo psa. Seveda je boljše čim prej začet, že z mladičkom obiskat kvaliteten tečaj, vendar prepozno ni nikoli. Zakaj ne?

Mladički oz. mladi psi se NE učijo hitreje od starejših psov. 

Pomembna je pravila vzgoja psa. Pri odraslih psih ljudje večinoma naredijo že toliko napak, da se ne pogovarjamo samo o vzgoji in postavitvi novih vzorcev. Temveč še o tem, da je najprej potrebno stare popravit, šele nato lahko pridejo novi. Vendar se tudi starejši psi z veseljem učijo. Na nas je, da se prilagodimo npr. 10 let staremu psu, saj je delo z njim drugačno kot z mladičkom. Ne pomeni da je težje ali slabše, samo drugačno je. Poskrbeti je potrebno za pridobitev znanja, kako starejšega psa motivirat in kako delat z njim. Ni ga pa nič težje učit in vzgajat. Starejšega psa je včasih celo lažje vzgajat kot mladička, saj imajo mladički ogromno energije, nimajo še razvite koncentracije, nimajo še vzpostavljenega odnosa z vami,…

Zavedati se morate, da če ste zdaj že 10 let živeli z vašim psom in vzgoja ni bila optimalna, se je seveda nabralo veliko vedenjskih vzorcev, ki vam niso najbolj všeč. Za te si je potrebno vzeti nekaj časa, da se jih odpravi. Pri mladičkih štartate iz svežega, iz nič, pri starejših psih pa je večinoma potrebno še najprej kako stvar popravit. Vendar se starejši psi enako radi učijo kot mladički.

Pes se v vsakem primeru nekaj uči

Ne glede na to, ali se vi zavedate učnega procesa vašega psa ali ne, se pes 24 ur na dan nekaj uči. Ali se uči tisto, kar si želimo mi (temu pravimo vzgoja) ali se uči nekaj, kar se njemu splača in vam to ni všeč (temu pravimo vedenjske težave) – odvisno je od vas in ne od psa. Pes se torej uči ves čas. Verjetno se strinjate, da je boljše, da se uči stvari, ki si jih želimo mi? Npr. da zna počakat pred prehodom za pešce. Da pozna odpoklic, da se razume z drugimi psi,… Boljše je torej, da ga učimo življenjsko uporabne vaje, kot pa da pustimo in rečemo prepozno je. Pes pa se kljub temu nekaj uči, po vsej verjetnosti tisto, kar si mi ne želimo.

Če se pes torej ves čas uči, je potem bolje, da mi vodimo njegov učni proces, ne glede na starost, saj bomo od tega mi in pes imeli največ.

Svoj čas pametno investirajte. Včasih je manj več, vzgoje se lotite premišljeno, pridobite si znanje in začnite učni proces. Vzgoja psa ne traja cel dan, saj se pes ni sposoben toliko časa koncentrirat. Za vzgojo si vzemite večkrat na dan par minut časa, vendar delajte premišljeno in specifično usmerjene vaje. Vzgoja vam torej ne bo vzela veliko časa, če boste le vedli kaj delate. Če se boste lotili vzgoje, vam bo to vzelo manj časa, kot če se je recimo ne bi lotili in bi imeli nevzgojenega psa. Pes se torej uči ves čas, od vas je odvisno, ali se bo učil tiste stvari, ki so za vas in njega uporabne, ali pa napačne vedenjske vzorce.

Vsak pes si zasluži biti vzgojen

Psi z vzgojo profitirajo marsikaj. Ena izmed teh stvari je svoboda v okvirjih, ki jih boste postavili v času vzgoje. Ne pogovarjamo se o filozofski  svobodi, kjer je psu vse dovoljeno in prosto teka povsod in se vrne domov ko se mu zazdi, temveč o tem, da pri vzgoji vi postavite okvirje, in znotraj teh okvirjev psu omogočate svobodo. Vsak pa postavi okvirje kot želi. S psom se torej ne boste potrebovali kregat, saj bo pes točno vedel, kaj od njega pričakujete in bo v tem užival. Vsak pes si zasluži, da je lahko na sprehodu zadovoljen v svojih nagonih, da ga lahko spremljate na sprehodu, ne pa da se izogibate sprehoda ker vam je neprijetno.

Če že vi mislite, da ni potrebno, da je vzgojen, privoščite to svojemu psu. Vložite nekaj energije in časa v to, da bo vaš pes napredoval, da bo lahko v vašem okolju in v okvirjih, ki jih boste vi postavili skozi proces vzgoje dejansko svoboden. Upam, da so ti trije razlogi koga motivirali . Jure