Vsak odgovoren lastnik si želi vzgojenega psa. Psa, ki ne bo imel težav z življenjem v urbanem okolju in se bo dobro razumel z drugimi psi. Na sprehodu ne bo vlekel na povodcu ali dirjal za srnami. Takega, ki ne bo naskočil mimoidočega sprehajalca.

badge_level2

Prvi korak večina lastnikov psov naredi z vpisom v tečaj male šole ali igralnih uric. Tam (bi se morali) psi naučiti nekaj osnovnih povelij ter pričeti s procesom socializacije. Njihovi lastniki pa naj bi se seznanili s pasjo psihologijo in z učnimi procesi. Naučiti bi se morali, da je vzgoja psa kompleksen proces, ki ga lahko uspešno izpeljejo samo z natančnim in doslednim delom. Vse, kar od psa pričakujejo, ga morajo najprej naučiti ter kasneje utrditi z vztrajnimi ponavljanji v različnih okoljih. Pa vendar vse to ni dovolj. Manjkajoči člen se skriva v primerni zaposlitvi psa.


POVEZAVA MED USPEŠNO VZGOJO PSA IN PRIMERNO ZAPOSLITVIJO

pravilna zaposlitev psa
“Zadovoljnega in zadovoljenega psa prepoznaš po visečem jeziku in pogledu striktno naprej”

Da bi ugotovili povezavo med uspešno vzgojo psa in primerno zaposlitvijo, se moramo najprej poglobiti v pasje nagone. Ljudje smo s selekcijo vzredili različne pasme psov. Večina teh je bila, vsaj včasih, selekcionirana za opravljanje nekih del. Glede na pasmo psa lahko govorimo o različno izraženih pasjih nagonih. Naj bo to pomoč lastniku pri lovu, vleki ali čuvanje posesti. Če teh nagonov lastniki ne zadovoljimo v nekih skupnih aktivnostih, jih bo pes poskušal zadovoljiti sam.

Kopanje lukenj na vrtu, lovljenje sosedovega mačka, vlečenje povodca, iskanje hrane na sprehodu so le nekateri izmed najpogostejših načinov samozaposlitve.

Ker lastniki ne prepoznajo znakov zdolgočasenega in nagonsko nezadovoljenega psa, krivdo poskušajo iskati drugje. Prepričani so, da jih ima pes »za norca« in jim namenoma nagaja.


 

KAJ JE REŠITEV?

Vse skupaj pa bi lahko bilo tako zelo preprosto. Psi potrebujejo vsakodnevno psiho-fizično stimulacijo.

Psi si želijo nalog, ki bi jih lahko opravljali in tako zadovoljili svoje nagone. Želijo ustreči lastnikom, ko bi le vedeli kako!

Zato je ena izmed najpomembnejših stvari, ki jih moramo naučiti svoje pse, kaj je skupna aktivnost. Ljudje se preveč osredotočamo na to, kaj je potrebno psu prepovedati. Ne pomislimo pa na to, da če bi pse uspeli naučiti tisto, kar smejo in kar naj delajo, bi nezaželena vedenja postopoma odpadla sama po sebi. Obstaja mnogo aktivnosti, ki jih lahko počnemo s svojimi psi.

IGRA JE LAHKO POT DO USPEHA

Za zadovoljevanje kompleksa lovskih nagonov je najprimernejša kvalitetna igra med psom in lastnikom.

Ta bo poskrbela za sprostitev in psa stimulirala, da išče, lovi, grize in prinaša. S tem psu dvignemo samozavest in ga naučimo, da sprošča svojo energijo in nagone v nadzorovanem okolju.

Ponujamo vam nekaj predlogov, ki se jih lahko poslužite:

  • Predstavnikom polarnih pasem, ki radi vlečejo, kupite vlečno oprtnico. Pokažite jim, kako zabavno je lahko vlečenje, kadar to počnete skupaj in z nekim ciljem.
  • Ovčarske pasme lahko spodbujate, da svoje nagone zadovoljijo z zganjanjem žog.
  • Terierje, ki radi kopljejo, naučite, kje to lahko počnejo in jim pri tem celo pomagajte s skrivanjem različnih predmetov itd.

Možnosti imate neskončno.

igra-s-psom


ZAPOMNITE SI

Cilj vzgoje je psa čim bolj navezati nase in mu pokazati, da se mu vsakič najbolj splača sodelovati z lastnikom.

Če bi pse uspeli naučiti tisto, kar smejo in kar naj delajo, bi nezaželena vedenja postopoma odpadla sama po sebi.

Primerna zaposlitev psa ima tukaj seveda ključno vlogo. Ob skupnih aktivnostih boste psa navezali nase, mu pokazali, kaj je v njegovem življenju zares pomembno. Hkrati pa lahko zadovoljite njegove nagone in mu omogočite veselo in aktivno življenje, ki si ga zasluži vsak pes.