Eden od glavnih konceptov Alfakan sistema naravne vzgoje psov je 100% kontrola in preventiva. To pomeni, da imamo psa neprestano na očeh in kontroliramo njegovo obnašanje, ko pa to ni možno, psa omejimo in na tak način preprečimo, da bi se učil slabih navad. Omejimo ga lahko tako, da ga privežemo, zapremo v del stanovanja ali vrtni pesjak, ali pa uporabimo sobno kletko za pse. Slednja se meni zdi najprimernejša, saj je pes, kljub temu, da je omejen, še vedno v življenjskem prostoru svojih ljudi in tako ni prikrajšan za socialne stike.

vzgoja psa, začetni nivo


 

Pri ljudeh ravno sobna kletka izzove največje ogorčenje, nekateri njeno uporabo ocenjujejo celo kot mučenje. V tem članku bi želela pojasniti, kakšne so prednosti uporabe kletke in kako jo uporabljati, da bo psu predstavljala prijetno zatočišče, brlog, v katerem bo našel svoj mir.

ZAKAJ MENIMO, DA JE UPORABA SOBNE KLETKE SMISELNA PRI VZGOJI PSA?

 

1. VARNOST PSA

V stanovanju imamo veliko električnih naprav in kabli se zdijo psom, predvsem mladičem, zelo zanimivi. In zanimivih stvari se psi ponavadi lotijo z zobmi. Žvečenje električnih kablov pa lahko privede do hude nesreče. Pes iz dolgčasa lahko požre kakšno lončnico, ali ukrade hrano, ki je lahko strupena, lahko poje kakšen tujek, ki se mu zatakne v prebavilih. To psi počnejo in ko nas ni zraven, tega ne moremo preprečiti. Če psa v svoji odsotnosti, ali ko svojo pozornost posvečamo raznim opravilom, omejimo, se izognemo potencialni nevarnosti.

2. VARNOST LASTNINE IN PREPREČEVANJE KONFLIKTOV MED PSOM IN ČLOVEKOM

Pes z grizenjem lahko naredi kar precejšnjo škodo na pohištvu, preprogah, čevljih, ali drugih stvareh, ki imajo za nas neko vrednost. To nam predstavlja strošek, spravlja nas v slabo voljo, ki jo hote, ali ne hote, nato stresamo na psa. S psom prihajamo v konflikt, konflikti pa rušijo odnos med psom in njegovim lastnikom. Vsakič, ko se na psa jezimo, ali izgubimo živce, pes čuti, da so nam stvari ušle iz rok in v njegovih očeh izgubljamo spoštovanje in vrednost dobrega vodje, ki naj bi bil uravnovešen, miren, odločen in samozavesten.

3. NAVAJANJE NA SOBNO ČISTOČO

Psi so načeloma čiste živali in svojega brloga ne onesnažijo. Uporaba sobne kletke nam tako pomaga pri navajanju na sobno čistočo. Seveda moramo psu omogočiti pogoste izhode na mesto, kjer je opravljanje potrebe zaželeno in ga nagraditi, če potrebo tam opravi.

4. ZATOČIŠČEvzgojen pes,čaka v boksu

V stanovanju ima vsak svojo sobo. Starši imajo spalnico, otroci imajo otroške sobe, še obiski imajo sobo za goste. Samo pes nima svojega kotička. Mesta, kamor se lahko umakne, kjer ve, da ga nihče ne bo motil in se bo lahko v miru odpočil. Sobna kletka psu nudi ravno to. Mesto, ki je samo njegovo. Kamor se lahko zateče in se tam počuti varen. Psi, ki se bojijo neviht, ali ognjemetov in petard, pogosto panično tekajo po stanovanju in iščejo kotiček, kamor bi se lahko zatekli. Pes, ki ima svojo sobo, se zateče vanjo, stisne v klobčič in čaka, da najhujše mine. Tako prenese take situacije z veliko manj stresa. Pes se v svojo sobo z veseljem umakne tudi, ko je v stanovanju veliko ljudi, glasni otroci, ali kakšna druga situacija, v kateri mu ni prijetno.

5. PES SE NAUČI POČIVATI

V pasjem svetu temu pogosto rečemo, da pri psu poiščemo ON/OFF gumb. To pomeni, da se pes zna umiriti in sprostiti, ko pa se odločimo za akcijo, je takoj pripravljen nanjo. V spominu so mi ostale besede tečajnice, ko je po mojem nasvetu v hišo namestila kletko, čeprav je bila odločena, da tega svoji psički že ne bo naredila. » Občutek sem imela, da se psička sploh ne zna umiriti, da sploh ne ve, da je možno tudi počivati, če sva z možem prisotna. Neprestano je divjala in naju grizla. Ko sva jo navadila na kletko in jo začela uporabljati, pa se je psička naučila, da obstaja čas za akcijo in čas za počitek in je sedaj veliko bolj umirjena. Tako imava tudi midva več časa zase in hišna opravila.«

6. PREPREČEVANJE NEŽELENIH VEDENJ

Pes je bitje navad. Vedenja, ki se ponavljajo, prehajajo v navade, vedenja, ki se ne ponavljajo, pa počasi izzvenijo. Če je pes v kletki, ne more na balkonu lajati na mimoidoče, gristi pohištva, ali krasti hrane, zato bo sčasoma na to vedenje pozabil in se to, ko ga ne bomo več zapirali v kletko, ne bo več pojavljalo.


 

Seveda moramo psa na sobno kletko pravilno privaditi. To moramo izpeljati kot pozitivno izkušnjo. Pes se mora v njej počutiti prijetno. Paziti moramo, da je ne uporabljamo za kaznovanje. Ljudje velikokrat psa omejijo takrat, ko naredi nekaj narobe. To ni pravilna uporaba omejitve, saj je pes vedenje, ki ga ne želimo že izvedel, pri tem se je verjetno zabaval,  s čemer se vedenje krepi in ga bo kljub kazni verjetno še želel izvajati. Kletko pa bo povezal z našo jezo in slabo izkušnjo. Kletko ali drugo omejitev moramo uporabljati kot preventivo, da do neželenih vedenj sploh ne pride.

Treba je poudariti tudi, da uporaba kletke ni nujna celo življenje psa. Psa med vzgojo lahko učimo uporabe ležišča in ko so psu pravila, meje in omejitve jasna, kletko zamenjamo z ležiščem, ki ga pes še naprej uporablja kot svoj brlog.

Uporaba sobne kletke, ali druge omejitve, pa ne pomeni, da se s psom ni treba ukvarjati. Ravno nasprotno. Če imamo psa določen del dneva omejenega, moramo poskrbeti, da najdemo čas samo zanj in mu nudimo dovolj gibanja, psihičnih zaposlitev in pozornosti. Če psa samo omejimo, ne nudimo pa mu možnosti, da bi svojo energijo porabil na primeren način, bomo ustvarili tempirano bombo, ki bo v nekem trenutku eksplodirala in bomo imeli hude probleme.

Za nas je sobna kletka torej soba, v kateri pes najde čas za počitek in na varnem počaka, da se mu posvetimo.