Psi imajo že po naravi močno potrebo po tem, da nekaj žvečijo, saj je to edini način, da po naravni poti svoje zobe ohranjajo čiste. Kosti so bile že od nekdaj poleg mesa osnovna volčja prehrana in kasneje tudi osnovna hrana divjega psa. Tudi danes velja (v kolikor svojemu psu želimo zagotoviti dober naravni obrok), da so kosti poleg mesa nujen osnovni pasji obrok.


 

Ob tem je potrebno upoštevati, da so edino surove kosti mladih živali primerne v pasji prehrani. Kosti starejših živali so namreč trše in zato tudi težje prebavljive. Termično obdelane kosti  so škodljive zato, ker s segrevanjem koagulirajo – zakrknejo in so posledično težje prebavljive in lomljive, obenem pri požiranju poškodujejo pasji prebavni trakt. Termično obdelane kosti povzročajo tudi hude prebavne motnje, ki so običajno povezane z bruhanjem in hudo drisko. S segrevanjem kosti se uničijo naravni encimi, minerali in kolagen.

 

KOSTI KATERIH ŽIVALI SO NAJPRIMERNEJŠE ZA HRANJENJE?

Najprimernejše kosti so kosti mladih živali iz vrst:

 • Govedo (teliček)
 •  Kozje meso (kozliček)
 •  Konj (žrebiček)
 • Perutnina (piščanec, mlada račka, puran, gos)
 • Ovčetina (jagnje)
 • Zajec
 • Ribe
 • Divjačina (vse razen divje svinje)

 

KAKO NAVADIMO PSA NA SUROVE KOSTI?

Upoštevati je treba, da so najprimernejše kosti tiste, ki jih pes lahko počasi grize in je. To so predvsem mehke kosti (rebra, križna kost, hrbtenica…). Izogibajte se cevastim kostem in sklepom, saj so zelo trde in jih pes težko prebavi.

Na začetku uvajanja kosti je potrebna previdnost; opazujte svojega psa, kako se jih loteva. Dobro je takrat, ko pes kost grize in jih ne pogoltne v celoti in naenkrat.  Pričnite najprej s hranjenjem hrustančastih delov kosti kot npr: telečji rep ali goltanec, piščanjčje perutničke, vratove… Pri tem upoštevajte velikost psa in količino, velikost kosti. Opazujete psa, na kašen način se jih loteva.

Kasneje lahko pričnete hraniti tudi druge kosti. Najprimernejše so mehke kosti, kot npr. rebra, križna kost, hrbtenica…Kosti so najprimernejše, ko so na njih še ostanki mesa. V kolikor ne, dodajte meso posebej. Na tak način bo prebavljen iztrebek primerno čvrst.

 

DESET RAZLOGOV ZA HRANJENJE SUROVIH KOSTI MLADIH ŽIVALI:

 1. Surove kosti vsebujejo veliko  maščob, proteinov, antioksidantov, encimov.
 2. Z grizenjem kosti si pes krepi ne samo čeljust, ampak celo telo, s katerim si med grizenjem pomaga.
 3. Z grizenjem kosti si pes čisti zobe in obenem preprečuje nalaganje zobnega kamna.
 4. Grizenje psa pomirja, sprošča in osrečuje, saj mu je dovoljeno početi nekaj, kar je zanj popolnoma naravno in je počel že od nekdaj.
 5. Z grizenjem se v možganih proizvajajo endorfini (hormon sreče).
 6. Kosti omogočijo, da je pasji iztrebek čvrst in s tem čisti črevesje.
 7. Kosti so 100% naraven obrok.
 8. Surove kosti so odličen naraven vir kalcija, fosforja in drugih mineralov.
 9. Surove kosti so brez škodljivih dodatkov in konzervansov.
 10. Z grizenjem se pes zamoti.


 

Prihodnjič: Sadje in zelenjava