Socializacija mojega mladička v času karantene?!

Trenutno se vsi soočamo z novo situacijo, ki je večini od nas v veliki meri spremenila vsakdanjik. S trenutnimi ukrepi smo omejeni na lastno občino, med seboj se ne smemo družiti, marsikdo pa je službeno pisarno zamenjal za domačo.

Številni skrbniki mladičkov se v tem času sprašujejo kako bodo uspešno socializirali svoje pse, če se ne smejo družiti z ljudmi in z drugimi psi?!

Naš odgovor je: zelo preprosto!

Socializacija psa namreč ne pomeni, da se psi med seboj neumorno igrajo, in da od veselja skačejo po vseh ljudeh, ki jih srečajo. Dobro socializiran pes je tisti, ki se ne zmeni za dejavnike v okolju. Ti dejavniki pa so lahko drugi psi, ljudje, avtobusi, kolesarji, tekači, divjad in vse drugo kar srečujemo v naši okolici.

Psa torej lahko še vedno socializirate, tudi če ne pride v neposredni stik z drugimi ljudmi ali psi. Še vedno se lahko odpravite ven na sprehod, kjer bo pes spoznaval svojo okolico. Psi okolico spoznavajo z več čutili – z vonjem, z vidom in s sluhom. Mladiček bo zunaj videl in slišal avtomobile, zelo verjetno boste videli tudi kakšnega človeka, kolesarja ali sprehajalca psa. Pes bo vse to opazil (videl, slišal, vohal) in se iz vsake situacije tudi nekaj novega naučil. 

Vsi, ki imate pse, ki se pretirano razveselijo vsakega drugega psa ali človeka, imate sedaj idealno priliko, da svojega psa učite mirnega vedenja v takih situacijah. Zaradi varnostnih priporočil, sedaj ljudje ne bodo prišli pobožati vašega nadvse prikupnega mladička, mladiček pa s tem ne bo utrjeval neželenega vedenja – skakanja po ljudeh ali drugih psih.

Kaj pa plašni in reaktivni psi? 

Enako velja tudi za plašne pse in reaktivne pse. Ljudje in psi (če seveda upoštevajo priporočila) v tem času ne bodo rinili v vsakega psa češ “Saj jaz znam s psi, mene se noben pes ne boji” ali pa “Saj moj pes je čisto prijazen”. Takšne situacije lahko za plašnega psa predstavljajo velik stres in vodijo do negativnih izkušenj. Če pa se ljudje in psi držijo na določeni razdalji, je to super priložnost za navajanje psa na tovrstne motnje.

Psa lahko v tem času tudi postopoma navajate na vožnjo z avtom. Postopno navajanje bo super predvsem za pse, ki jim je v avtu slabo ali imajo do avta odpor. Trenutno se vam verjetno ni potrebno 2x na teden s psom nekam peljati (na primer na Alfakan tečaj), ampak si lahko vzamete čas in vsak dan povadite navajanje na avto in počasi stopnjujete težavnost.

Če živite zelo na samem, vam svetujemo, da se v okviru trenutnih priporočil in dovoljenj s psom odpeljete na kraj, kjer bo imel možnost spoznavati okolico v kateri so zgoraj omenjeni dejavniki.

Še opozorilo za konec:

Za konec pa še opozorilo in toplo priporočilo za vse, ki ste trenutno doma veliko več kot običajno. Za vsaj nekaj ur dnevno naj bo vaš pes ločen od ostalih družinskih članov. Če slučajno živite v garsonjeri, je lahko ta prostor tudi kopalnica. Če se le da, vsak dan tudi zapustite svoje bivališče in psa doma pustite samega

Če boste namreč sedaj en mesec s psom 24 ur na dan, nato pa boste za 9 ur odšli v službo, bo to za mladička velik šok in lahko bo razvil ločitveno tesnobo.

Za vse, ki potrebujete našo pomoč, pa se sedaj lahko prijavite tudi na naše spletne tečaje.