Vlečenje psa na povodcu je eden najpogostejših problemov, s katerim se srečujejo lastniki psov. Hoja na popuščenem povodcu je tako ena izmed najpomembnejših vaj, ki naj bi jih poznal vsak pes. Sploh danes, ko pse vse bolj in bolj vključujemo v svoja življenja. Če psa naučimo hoje na popuščenem povodcu, ga bomo z veseljem večkrat vzeli s sabo, v nasprotnem primeru pa se navadno začnemo vrteti v začaranem krogu navzdol – ker nas pes vleče, čedalje z večjo muko in manj pogosto sploh gremo z njim na sprehod, pes ima zaradi premalo gibanja še več energije in zato naslednjič na sprehodu še bolj vleče.


“NAJ VAS NA SPREHODU NE BOLI ROKA ZARADI VLEČENJA PSA NA POVODCU

Najpomembnejše stvari glede vlečenja na povodcu, ki jih morate poznati:

1. VLEČENJE JE POSLEDICA, NE VZROK

Vprašati se moramo, zakaj pes vleče na povodcu? Ugotoviti moramo torej vzrok vlečenja, šele nato se lahko soočamo s posledicami.

2. VZROKOV ZA VLEČENJE JE VEČ

Pri vsakem psu je lahko drugačen vzrok vlečenja na povodcu. Psi lahko vlečejo ker jih je strah, ker so veseli, ker so se naučili, da se jim splača, saj so tako hitreje prišli do svojega cilja,…

3. ČE PSA VLEČEM NAZAJ, BO VLEKEL NAPREJ

Mladička prvič pripnemo na povodec in ga povlečemo v levo. Kakšna bo njegova reakcija? Povlekel bo v desno. Če psa vlečemo nazaj, je njegova naravna reakcija, da bo vlekel naprej. Ko pes na sprehodu vleče naprej, mi pa ga vlečemo nazaj, njegove mišice pridobijo mišični spomin vlečenja. Takšno stanje z napačnimi ponovitvami na sprehodu začne predstavljat njegovo realnost, pes se torej nauči, da je vlečenje na sprehodu čisto normalno, saj ga nismo naučili drugačnega vedenja.

4. SPREMEMBA VAŠIH MISLI

V mislih je potrebno naredit spremembo. Začnite se ukvarjati s tem, da bo pes hodil na popuščenem povodcu in se ne ukvarjajte več s tem, da pes vleče na povodcu. Ne morete nagrajevat nekaj, kar naj pes ne dela (vleče na povodcu), ampak lahko nagrajujete le to, kar naj pes dela (hodi na popuščenem povodcu). Torej mi ne učimo psa da ne vleče, ampak ga učimo, da hodi na popuščenem povodcu. Vedno iščete vedenje, ki ga želite in ga nagrajujete.

5. IZKORISTITE POTENCIAL VAŠEGA PSA

Izkoristite potencial vašega psa in ne iščite njegovih napak. Svetujem, da psu, ki izredno rad vleče, to tudi v delu njegovega življenja omogočite. Na ta način bo zadovoljil svoj nagon, v drugih segmentih pa ga lahko učite hoje na popuščenem povodcu. Ko mu nadenete oprsnico (in sebi pas za vleko) vas lahko vleče ko tečete, hodite v hrib, kolesarite,…

 

VLEČENJE PSA NA POVODCU: 7 GLAVNIH NAPAK, KI JIH DELAMO VODNIKI

 1. NI PRIPRAVE NA UČNI PROCES IN NI IZOBLIKOVANIH ORODIJ

Na začetku učnega procesa morate imet izoblikovano nagrado. Kot nagrado na začetku svetujemo hrano, saj zadovolji enega izmed osnovnih nagonov psa ter je enostavno za uporabo. Kako izoblikujemo hrano kot nagrado si lahko ogledate v prispevku na e-akademiji: Hranjenje psa iz roke.

2. TRENING ZAČNETE V OKOLJU Z MOTNJAMI

Trening morate vedno začet v okolju brez motenj – to je doma. Ne morete začet treninga hoje na popuščenem povodcu v  mestu in pričakovat, da vas pes ne bo vlekel na povodcu.

3. OD PSA PRIČAKUJETE PREVEČ

Od psa, ki ga par dni učite hoje na popuščenem povodcu ne morete pričakovat, da bo znal hodit na popuščenem povodcu v mestu, kjer je polno ljudi. Čez učni proces psa moramo it počasi in sistematično.

4. NE UTRUDITE PSA PRED TRENINGOM

Pred treningom hoje na popuščenem povodcu najprej psa utrudite. Sam sem svojega psa najprej utrudil z metanjem žogice. Kasneje v učnem procesu, ko sem začel menjat okolja, sem se pripeljal na parkirišče, ga najprej utrudil z metanjem žogice in šele nato začel s treningom hoje na popuščenem povodcu. Če bi takoj začel s treningom, bi se skregal z njim, saj bi bil prepoln energije za takšen trening, ki zahteva veliko samokontrole in umirjenosti.

5. NAPAČNA UPORABA OPREME

Oprema je lahko pomembna, ampak naj ne predstavlja vodila pri našem treningu. Oprema ne more biti temelj sistema, saj ni edina in glavna stvar. Sistem mora biti dober, oprema je lahko samo za pomoč.

6. NAPAČNO POSTAVLJENE PRIORITETE

Prioriteta treninga naj bodo smiselne vaje, ki vam bodo izboljšale življenje z vašim psom. Če želite, da vas pes ne bo vlekel na povodcu, potem si morate trening hoje na popuščenem povodcu postaviti kot prioriteto v treningu s psom. Od svojega psa namreč ne morete pričakovat, da vas ne bo vlekel, če te vaje sploh ne trenirate oz. je ne trenirate dovolj.

7. NEUSKLAJENOST MED DRUŽINSKIMI ČLANI

Usklajenost družinskih članov pri delu s psom je zelo pomembna. Svetujem vam, da se v družinskem krogu usedete za mizo in se pogovorite o pomembnih stvareh pri delu s psom. Možno je, da se nekdo od družinskih članov zelo trudi in pravilno trenira, nekdo drug pa ne pozna sistema in dela napačno. Na tak način pri delu s psom ne boste prišli daleč. Na e-akademiji imamo odličen prispevek na to temo: Psa vzgaja družina.

Naš program: Hoja na popuščenem povodcu

Foto: Dejan Gašparin