Pasje zavarovanje. Medtem ko se pripravljam na Majevo operacijo, ne morem, da ne bi razmišljala tudi o stroških. Ti seveda niso zanemarljivi in si prav vsak veterinar zasluži dobro plačilo za dobro opravljeno delo (itak bi jim vse dali, samo da nam porihtajo žival <3 🙂 )

Vsi gledamo na cene

Vseeno pa tudi mi vsi gledamo na stroške in primerjamo cene, kar je tudi pravilno. Te pa zna takšna zadeva spraviti v kar hudo zadrego, ko bi rad pomagal svoji živali a trenutno ne razpolagaš z zadostnimi sredstvi. Seveda je lastništvo živali v današnjem času luksuz, pred nabavo je treba dobro premisliti in biti pripravljen tudi na velike stroške, ki so kar hitro štirimestni zneski.

Seveda obstajajo tudi hitri krediti in eni bi celo prodali avto za to, da lahko pokrijemo veterinarske stroške, a vseeno včasih mogoče kdo pretehta in se samo zaradi financ odloči proti ali odlaša z nekaterimi zdravljenji, kar sicer ne bi, če bi imel zagotovljena sredstva. Najboljša opcija bi seveda bila, da smo sami tako vestni in damo vsak mesec nekaj v hranilnik za nujne primere. V praksi se pa pogosto izkaže, da je nujnih primerov precej več, kot dajemo na stran. 😉

Zato obstajajo zavarovanja psov, katera vključujejo tudi zdravljenja. V tujini že precej uveljavljena, pri nas na žalost pogosto sprejeta z odporom, a se že kaže vedno večje zanimanje.

Podobno kot pri avtomobilih, so na voljo različni paketi, od osnovnega do nadstandardnega, lahko bi mu rekli polni kasko.

Ob tem ne morem mimo precej grenkega priokusa, saj je bil Maj dolga leta zavarovan ravno za takšne primere. Koristili smo zavarovanje v vseh letih le enkrat (na srečo!) a sedaj, ko bi mi tako zelo prav prišlo… mi ni več na voljo, ker je prestar. Ob dopolnjenem 12. letu starosti mu na tej zavarovalnici niso več podaljšali zavarovanja. Takšni so pogoji tam in takrat je bila ponudba na našem trgu zelo omejena.

Pregled trenutne ponudbe

Vseeno mi ni dalo miru in sem že zaradi svojih ostalih psov pregledala domači trg in trenutne ponudbe. Za lažjo primerjavo se bom v tem trenutku omejila le na zdravstveno zavarovanje psov, ker nam je lastnikom psov v bistvu najbolj zanimivo, seveda pa obstaja še temeljno zavarovanje same vrednosti psa v primeru kraje, pogina itn. ter zavarovanje odgovornosti, za primere, ko naš pes povzroči škodo.

Izpostavila bi le najbolj pomembne pogoje treh največjih ponudnikov pri nas:

1. Zavarovalnica nudi pod novem trendi imenom le malenkostno spremenjene pakete, kot jih poznam še iz časa Majevega zavarovanja. Še vedno je v ponudbi le klasično zavarovanje do 12. leta starosti, samoudeležba znese 30% in je treba psa zavarovati pred 7. letom starosti, letni agregat je do 1000€ na leto.

2. Zavarovalnica ima za moje pojme trentuno najbolj omejeno ponudbo klasičnega zavarovanja, psa je treba zavarovati do 3. leta starosti , samoudeležba znese 40% z letnim agregatom 80% procentov vrednosti psa.

3. Zavarovalnica Triglav nudi precej več opcij:

Poleg klasičnega zavarovanja, ponuja še vseživljenskega, kar dejansko pomeni “dokler je pes živ”.

Že v osnovi nudi v klasičnem zavarovanju daljše obdobje (do 14.leta!) in višji letni agregat ( do 3000€) s klasično samoudeležbo 40% . Zavarovati je treba do 7. leta starosti.

Za izpostavit je pa v vseh pogledih bistveno bolj ugodno vseživljensko zavarovanje

Pogoj je mlad pes, torej sklenitev zavarovanja do 1,5 leta (18 mesecev) starosti. Samoudeležba je bistveno nižja z 25% in kot rečeno je možno zavarovanje obnoviti do konca življenja psa, četudi živi čudežnih 40 let.

Paketi so trije: Standard, Standard+ in Nadstandard, kateri krije celo kemoterapijo, zdravljenje z matičnimi celicami, akupunkturo,… Več na: http://www.triglav.si/zavarovanja/posamezniki/zavarovanje_zivali/zavarovanje_psov

Moja izkušnja z MIci

Z Micko sem tako ujela še zadnji vlak in jo še pred 7. rojstnim dnevom zavarovala v klasičnem načinu s paketom Standard+. Ta paket bi mi recimo v Majevem primeru kril prihajajočo operacijo na hrbtenici več kot polovico.

Horjudla Sofija si je pa zaradi neznanega izvora in večjega tveganja zaslužila nadstandardni paket – polni kasko torej. In ker je še mlada, je zanjo prišlo v poštev vseživljensko zavarovanje. (Btw. Če bi jo že lani zavarovala, bi zavarovalnica krila že tudi njeno zlomljeno tačko. Tako pač je, ko odlašaš. 😛 )

Horjulski Fernetički, kot je moja Sofija, imajo možnost skleniti vseživljensko zavarovanje še do nekje 1.avgusta 2018!

Osebno z veseljem poravnam premijo brez, da bi imela kdaj potrebe po zdravljenju, če bi to le bilo mogoče zagotoviti. Tako bo pa vseeno malenkost lažje po Triglavovem sloganu “Vse bo: v redu.”

Če povzamem

V kolikor imate mladega psa in razmišljate o zavarovanju, se nujno odločite pred 18 meseci starosti, da si zagotovite opcijo vseživljenskega zavarovanja. 

Starejši kot so, večja je verjetnost za zdravstvene težave, kar vprašajte mojega tapikastega veterana.

Seveda so pri vseh zavarovalnicah prisotne določene izključitve ali posebni pogoji, zato je potrebno splošne pogoje v miru pregledati tudi v drobnem tisku oz. zavarovalnega agenta dodobra zaslišati.

Zdaj sem vam za vprašanja v zvezi z zavarovanjem psov in sklenitve le-teh na voljo tudi jaz, saj sem ob vsem tem raziskovanju za lastne potrebe razširila svojo dejavnost še na zavarovanje psov, vse v sodelovanju z Zavarovalnica Triglav in strokovnjaki za vzgojo in prevzgojo psov iz Alfakan, saj njihovim tečajnikom pripada 10% popust.

Seveda sem na voljo prav vsem lastnikom psov, dosegljiva na gsm 041/426562 in melani@alfakan.si