V prvem članku  smo spoznali kaj se dogaja s pasjimi mladički v prvih dveh tednih njihovega življenja. Tokrat se bomo posvetili naslednjim dvem tednom, ko se mladički iz neokretnih bitjec prelevijo v prave raziskovalce.

Pasji mladički pri približno 14. dneh spregledajo in v tem času prično tudi racati naokoli in samostojno lulati. Njihov svet je kar naenkrat zelo pester!

Vzreditelj

Vzreditelj v tem obdobju mladičkom poveča bivalni prostor in jim predstavi različne podlage. Mladički se tako že od malega navajajo na različne materiale, kar poveča možnost, da kasneje z njimi ne bodo imeli težav. Vzreditelj nadaljuje tudi s predvajanjem in povzročanjem različnih vsakodnevnih zvokov.

Ker sedaj tudi sami že lulajo in kakajo, je to obdobje pravi čas, da se jim nameni prostor in podlago namenjemo prav temu. Sama sem se odločila, da mladičkom pripravim kar travnato površino. Tako se že od malega navadijo na to, da je pravo mesto za lulanje trava.

Zelo pomembno je, da se stik z ljudmi nadaljuje. Pri približno treh tednih starosti (starost primerno za obiske določi vzreditelj, zato lahko odstopa od omenjene) lahko mladički pričnejo dobivati obiske. Se spoznavati z različnimi ljudmi – od otrok do starejših ljudi. Na obisk naj pridejo tako ženske kot moški, različnih oblik in frizur :).

Mladički pričnejo tudi kazati zanimanje za svoje bratce in sestrice in se začnejo med seboj tudi igrati. Začnejo jih zanimati tudi igračke, zato je dobro, da imajo na voljo različne mladičkom primerne igrače.

Predstavitev druge hrane

Nekje okoli tretjega tedna starosti (tudi to se razlikuje od vzreditelja do vzreditelja), mladičkom, poleg materinega mleka, predstavimo tudi drugo hrano. Moji pasji mladički so najprej spoznali mešanico kozjega mleka in jogurta z nekaj dodatki ter mleto goveje meso. Ko vidimo, da jim en tip hrane ne predstavlja težav lahko počasi pričnemo dodajati tudi druge vrste hrane. Vse od različnih vrst mesa, zelenjave, ogljikovih hidratov do briketov in konzerv. Pomembno se mi zdi, da se mladički navadijo na različno hrano, saj se s tem lahko izognemo občutljivosti ali celo alergijam.

Bodoči lastniki boste zelo verjetno v tem obdobju že lahko obiskali svojega bodočega družinskega člana 🙂 Naj vam čakanje na mladička čim hitreje mine!