Ekipa Alfakan sodelujemo z Zavarovalnico Triglav, ki ima po našem mnenju najbolj smiselno urejene pakete za zavarovanje psov. V intervjuju sem  Bojanu Nikoliću, predstavniku Zavarovalnice Triglav, zastavil nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih dobim od vodnikov psov. Bojan je po izobrazbi veterinar in tudi sam lastnik psa.


Jure: Ali se bolj splača zavarovat avto ali psa?

Bojan: Psa. Avto je stvar, pes pa je le živo bitje. Imamo ga radi, prikupi se nam, vsaj meni bolj izpolnjuje življenje kot avto.

Jure: Ali lahko zavarovalnino uveljavljam pri vseh veterinarjih?

Bojan: Zavarovalnino lahko uveljavljate pri vseh veterinarjih v Sloveniji, ki imajo licenco. Zavarovalnino lahko uveljavljate tudi v tujini, če imate sklenjeno dodatno zavarovanje v primeru nezgode za tujino. V tem primeru se krijejo stroški samo v primeru v nezgode, ki se je zgodila v tujini.

Jure: Koliko znaša cena zavarovanja za psa?

Bojan: V primerjavi z zavarovanjem avta je to zavarovanje sigurno cenejše. Cena je seveda odvisna od paketa zavarovanja. Pri Zavarovalnici Triglav imamo tri pakete, in sicer: osnovni (O1), standardni (O2) in nadstandardni (O3) paket.  Vzemimo za primer psa pasme labradorec, ki je vreden 700€. V tem primeru bi znašal mesečni obrok osnovnega paketa (O1) okoli 12€ na mesec. Če bi imeli nadstandardni paket (O3), ki je naš najobširnejši paket, saj zavzema še zdravljenje v okviru ortopedije, kemoterapije in zdravljenja z matičnimi celicami, bi znašal mesečni obrok okoli 24€, pri tem pa niso vključeni popusti za Triglav komplet. Torej če ima lastnik psa pri Triglavu sklenjena tudi druga zavarovanja, so ti obroki še nižji. Prednost zavarovanja za psa je torej tudi možnost plačila na 12 obrokov. Po mojih informacijah je to tudi edino zavarovanje pri Triglavu, ki omogoča plačilo na 12 obrokov.

Jure: Koliko mora biti pes star, da ga lahko zavarujemo?

Bojan: Za na novo sklenjeno zavarovanje je zgornja starostna meja psa 7 let, prekine pa se s 14 leti. Če zavarujete mladega psa, torej do 18 meseca starosti, pa te zgornje starostne omejitve ni (zavarovanje lahko torej traja dokler ga imamo).

Jure: Ali mora pes pred zavarovanjem na pregled?

Bojan: Ne, če gre za neko povprečno vrednost psa. Ko pride zavarovalni zastopnik psa pogledat je pomembno, da je videti zdrav in živahen. Ni pomembno, če ima rodovnik.

Jure: Kako lahko sklenemo to zavarovanje?

Bojan: Po želji, lahko po internetu, lahko pokličete zavarovalnega zastopnika in pride na dom, lahko pridete na predstavništvo Zavarovalnice Triglav in tam sklenemo zavarovanje. Izjema je edino, če želijo Alfakan člani koristiti 10% popust pri zavarovalnini. Popusta ne morejo koristiti pri prijavi preko interneta, saj moramo preverit, če imajo diplomo o opravljenem Alfakan tečaju.

Jure: Ali se zdravila, ki jih mora pes prejemat, krijejo v osnovnem paketu?

Bojan: Vsi paketi krijejo pregled psa, veterinarski poseg in zdravila.

Jure: V porastu je zdravljenje z matičnimi celicami in ker me ta način zdravljenja zanima, mi je  podjetje Animacel, ki se ukvarja z zdravljenjem psov in konjev z matičnimi celicami, omogočilo ogled postopka zdravljenja psa z matičnimi celicami. Ali je v katerem paketu krito zdravljenje z matičnimi celicami?

Bojan: Zajema ga paket nadstandard (O3), ki zajema celotno zdravljenje z matičnimi celicami: torej odvzem, razmnožitev in aplikacijo matičnih celic na prizadeto mesto.

Jure: Ali vse stroške zdravljenja krije zavarovalnica?

Bojan: Zavarovalnica Triglav krije 75% cene zdravljenja, 25% krije pa lastnik psa. Na tem mestu se moram pohvalit, po mojih podatkih smo edina zavarovalnica v Sloveniji, ki ima soudeležbo s strani lastnika samo 25%.

Jure: Nekaj let nazaj sem imel stranko, ki ji je zbolel pes. Zaradi prevelikih stroškov zdravljenja so se odločili, da ga ne bodo zdravili, čeprav so vedeli, da bo pes brez zdravljenja poginil. Če bi prej razmišljali o tem in zavarovali psa, potem jim zdravljenje ne bi predstavljalo prevelikega finančnega zalogaja in bi pes lahko preživel. Omenil sem sicer skrajni primer, vendar bi rad opozoril na to, da ljudje velikokrat razmišljamo premalo vnaprej ter se vedemo premalo odgovorno. Velikokrat namenimo preveč denarja kakšnim nepotrebnim stvarem (npr. velikemu številu pasjih ovratnic, igračk, dragim ležiščem,…), pri vzgoji in zdravju našega psa pa bi raje varčevali, čeprav sta ti dve stvari po mojem mnenju najpomembnejši. Jaz sem večino svojega življenja imel dva psa, kar je predstavljalo dvakratni strošek in ravno zaradi tega sem imel vedno oba zavarovana. Zato zelo dobro vem, kako dober občutek lahko imaš, ko prideš k veterinarju in veš, da imaš večino nastalih stroškov pokritih. Bojan, bi še mogoče kaj dodal za konec?

Bojan: Če imamo zavarovanega psa, se nam nikoli ne bo potrebno spraševati, ali naj gremo k veterinarju, ali še raje malo počakamo, ampak bomo šli takoj. Takojšnje, hitro zdravljenje pomeni hitrejšo ozdravitev in okrevanje. Včasih lahko s hitrostjo rešimo stvari, za katere je lahko čez nekaj časa prepozno.

Jure: Ko sem bil pri veterinarju zaradi zdravljenja z matičnimi celicami mi je pokazal rentgenske slike nekaterih psov, ki so na pregled k veterinarju prišli zelo pozno ali celo prepozno. Če bi jih njihovi vodniki pripeljali prej, bi jim lahko še pomagali, če pa pridejo prepozno pa žal ni več čudežev. Ljudje velikokrat predolgo odlašajo z obiskom pri veterinarju. Pri vzgoji je preventiva boljša od kurative, pri zavarovanju pa je enako. Jaz sigurno ne bom več živel brez zavarovanega psa.

Za več informacij lahko obiščete portal Zavarovalnice Triglav: Vse bo v redu.