Igra psa z vrstniki ruši odnos med lastnikom in psom. Psa moramo navezati predvsem nase. Ali to pomeni, da moramo psa držati v izolaciji in se izogibati ostalim lastnikom psov? Kaj pa izlet s psi?


Tečajniki me vedno postrani gledajo, ko jim svetujem, naj se izogibajo igri z drugimi psi. Predvsem pa naj to ne bo glavna dnevna aktivnost njihovega štirinožca. To se jim ne zdi naravno, saj menijo, da se pes mora družiti s sebi enakimi. Da ga na tak način primerno socializirajo. Razložim jim, da je v gradnji odnosa s psom zelo pomembno, da smo v pasjih očeh najzanimivejši.  Edini pozornosti vreden osebek v njegovi okolici. To pa težko dosežemo, če je pes navajen igre z drugimi psi. Tej zabavi človek zelo težko kljubuje.

Nekoč me je tečajnica, ki se je trudila upoštevati vse moje nasvete in navodila. Vprašala me je, zakaj jim ne dovoljujem igre med psi, če pa na socialnih omrežjih zelo pogosto vidi fotografije mojih psov v družbi dveh, treh ali celo večih štirinožcev. Te fotografije niso nastale med igro med psi, ampak na skupinskih izletih večih lastnikov in njihovih psov.

Omejitev igre z drugimi psi

Omejitev igre z drugimi psi ne pomeni, da moramo svojega psa izolirati in se izogibati  drugim predstavnikom te vrste ter prekiniti stike z lastniki psov. V fazi vzgoje, ko je primarna povezava med vodnikom in psom zgrajena. In ko imamo izdelano jasno komunikacijo s psom in nam pes pozorno sledi, je čas, da v naše življenje vpeljemo različne moteče dejavnike. Tako psa izpostavljamo čim večim različnim situacijam. Izleti s pasjimi prijatelji so odlična priložnost za utrjevanje pozornosti na nas, odpoklica, samokontrole in ignoriranja okolice.

Mislim pa, da se je druženja z drugimi lastniki s psi potrebno lotiti premišljeno in strukturirano, tako da naš pes iz izleta pridobi pozitivne izkušnje in ne oblikuje neželjenih vedenj. To naj ne bo postajanje na travniku, ampak aktiven pohod, kjer se bolj kot s klepetanjem, ukvarjamo s svojim psom.

Izlet s spi na obali

Tu je nekaj nasvetov za prijeten izlet s pasjimi prijatelji.

  • Pomembno je, da vemo, s kom gremo na izlet, da vemo kako se psi obnašajo in ali jih lastniki obvladajo. Če udeležencev izleta ne poznamo, je prav, da se o tem pozanimamo.
  • Če gremo na izlet z nepoznanimi psi, naj bodo na začetku vsi pripeti na povodce, saj se lahko zaradi razburjenja in nakopičene energije pred pohodom vname kakšen prepir. Med pohodom v naravi pa so psi, ki se za ostale ne zmenijo in so odzivni na lastnika, lahko tudi prosti. Če svojemu psu še ne zaupamo povsem, naj bo med pohodom preipet na sledni povodec. Tako da bomo lahko ukrepali, če bo potrebno.
  • Ob postankih naj bodo vsi psi na povodcih in ob svojem lastniku, saj lahko prisotnost hrane, ali vohljanje po tujem nahrbtniku, izzove kakšen prepir. Pa tudi moteče je, če pes prosjači za hrano pri ostalih udeležencih izleta.
  • Na skupinskih izletih se izogibajte uporabi igrač. Psi se lahko začnejo obnašati posesivno in čuvajo igračo pred ostalimi. Lahko pa pride tudi do zelo resnih poškodb, če pride do trka dveh psov, ki s polno hitrostjo tečeta za igračo.

Pravilno izvedeni skupinski izleti so odlična popestritev pasjega vsakdana in mi se že veselimo naslednjega pasjega pohoda.