Sprehod verjetno vsakemu psu predstavlja najboljši del dneva. Vsak pes potrebuje redno gibanje, zato je dolžnost vsakega skrbnika, da svojemu psu omogoči vsakodnevni sprehod.  Sprehod pa ni namenjen temu, da pes le opravi svojo potrebo. Prav tako ni namenjen temu, da bi pes ves čas hodil ob nogi skrbnika na kratkem popuščenem povodcu. Sprehod naj bo dogodivščina, v kateri lahko uživajo vsi družinski člani vključno s psom. 

Namen sprehoda je, da se pes razgiba in sprosti, poteši odvečno energijo, ter zadovolji svoje nagone. Kvaliteten sprehod lahko pripomore k boljši navezavi med vodnikom in psom, pri psu se izboljša poslušnost. Prav tako se že pri vsakodnevni hoji izboljša fizična pripravljenost psa in vodnika. Zmerna fizična aktivnost pa tudi dobro vpliva na zdravje psa. 

Pri sprehodu s psom ne gre se za prehojeno razdaljo in koliko časa traja, bolj pomembna so doživetja.

Sprehod s psom naj bo torej  zanimiv. Sprehod s psom lahko popestrimo z različnimi vajami in menjavo okolja. Pomembno je, da je sprehod s psom prijeten in sproščujoč za psa in vodnika. Izberemo torej primerno okolje, ter vključimo primerne vaje. 

Razlikujemo sprehod s psom in trening športe aktivnosti. 

Pet Idej kako popestriti sprehod

1. ISKANJE

Najbolj izraženo čutilo pri psu je zagotovo voh, v primerjavi s človekom imajo psi precej več vohalnih receptorjev, prav tako je večji tudi del njihovih možganov namenjen zaznavanju in prepoznavanju vonjev. 

Vsi psi radi vohajo, kar pa marsikateremu lastniku predstavlja neželeno vedenje. Namesto, da psu prepovemo vedenja, ki nas motijo, jih raje preusmerimo v aktivnosti, kjer je psom omogočeno, da izkoristijo svoje talente.

Iskanje je ena izmed najboljših in najbolj naravnih aktivnosti za psa. Pri iskanju se more pes truditi mentalno in fizično. Ko pes usvoji osnove iskanja in že samostojno uspešno išče, imamo ogromno  možnosti nadgradnjo. Pri skrivanju smo lahko zelo kreativni, saj lahko predmete/hrano/igrače skrijemo na različne površine ali jih celo zakrijemo v listje, sneg, pod druge predmete, skrijemo lahko več podobnih predmetov, pes pa more najti pravega. 

Med aktivnosti, kjer je psom dovoljeno vohanje spadajo različne vrste iskanja. Psa lahko naučimo, da išče:

  • Hrano
  • Igrače
  • Osebe
  • Specifičen vonj (npr. Eterično olje)
  • Specifične predmete  

Poleg vseh pozitivnih lastnostih iskanja, je smiselno poudariti, da v primerjavi s ponavljajočimi aktivnostmi kot metanjem žogice, je iskanje aktivnost, ki psa pomirja. Neprestano metanje žogice lahko negativno vpliva na psiho in telo psa. Pri vsakodnevnem tekanju za žogico, se v telesu sprošča kortizol (hormon stresa), ob vsakodnevnem lovljenju žogice, lahko nastopi kronični stres pri psu. Prav tako pa pri lovljenju žogice, prihaja do poškodb, zaradi nepredvidljivih in hitrih gibov.

2. NARAVNE OVIRE

Narava je lahko čudovit poligon, kjer lahko izkoristimo naravne ovire. Malo kreativnosti je dovolj, da lahko psa osrečimo z izzivi. Premagovanje ovir zaposli pasje možgane, ter poskrbi za dobro fizično pripravljenost. Psa lahko naučimo, da preskoči podreno drevo, da splazi pod vejo, da obkroži deblo, da se postavi na štor, da postavi sprednje tačke na deblo ipd. 

Poleg tega, da lahko s takšnimi vajami psa zaposlimo mentalno in fizično, se pri psu izboljša tudi zavedanje telesa, kajti s premagovanjem ovir pes bolj nadzoruje svoje gibe, ter izboljšuje ravnotežje. Še ena velika prednost premagovanja ovir je, da pes pridobiva na samozavesti in premaguje svoje strahove. Za psa ni samoumevno hoditi po različnih materialih, na različnih višinah. Premagovanje ovir pa je lahko tudi super nadomestno vedenje.

Vključitev naravnih in urbanih ovir na sprehod je lahko tudi super izziv za vodnika psa, saj omogoča bolj kreativno razmišljanje, obenem pa se tudi krepi medsebojni odnos, ter zaupanje s psom. 

Pomembno je, da z ovirami ne pretiravamo, delamo po zmožnosti psa, da ne pride do kakšnih poškodb. 

3. UTRJEVANJE ODPOKLICA

Odpoklic je vsekakor najbolj pomembna vaja v življenju psa. Z zanesljivim odpoklicem lahko psu nudimo svobodo, sprehodi pa so bolj sproščeni. Sprehod je odlična priložnost za utrjevanje odpoklica. Trening odpoklica se začne doma, saj moremo najprej psa naučiti, da se z veseljem vrača na klic. Zelo pomembno pa je, da začnemo odpoklic vključevati na sprehod in v novih okoljih. Motnje dodajamo postopoma, prav tako težavnost prilagodimo pripravljenosti psa. Da dosežemo zanesljiv odpoklic, moremo odpoklic redno utrjevati in nadgraditi.  Odpoklic torej vadimo tudi takrat, kadar to ni nujno, psa presenetimo in ga pokličemo iz najrazličnejših situacij.  Ker gre za zelo pomembno vajo, uporabimo nagrado, ki psu veliko pomeni (slastna hrana, igra z najljubšo igračo, pohvala in cartanje, dovoljenje, da nadaljuje pot). 

Obstaja več vaj, ki lahko popestrijo učenje:

  • “Ping pong” odpoklic, tehnika pri kateri več družinskih članov izmenično poliče psa k sebi,
  • Za večjo motivacijo,  začnemo tekati vstran od psa, ko ga odpokličemo,
  • Psu se skrijemo za drevo in ga odpokličemo.

POMEMBNO! Dokler ne dosežemo zanesljivega odpoklica pri psu, je pes obvezno na dolgem povodcu!

4. PROSTO VOHANJE IN OPAZOVANJE

Psi spoznavajo svojo okolico z vohanjem. Z vohanjem pridobivajo pomembne informacije o svoji okolici.

Poleg vseh aktivnosti in vaj, ki jih delamo s svojim psom, pa je pomembno, da psu omogočimo delček sprehoda tudi za prosto vohanje- čas, ko je lahko preprosto pes. Vohanje je za psa naravno vedenje, ki sprošča stres in psa umirja. Večina psov si želi spoznati vonjave na sprehodu, saj okolje spoznavajo z vohanjem. Psi so po naravi radovedni in radi raziskujejo, tako da jim dajmo to možnost. 

Prosto vohanje psu omogočimo v mirnem okolju, kjer je dovolj prostora, psu omogočimo dovolj svobode z uporabo dolgega povodca. V času za sprostitev in vohanja, damo psu dovolj miru, prilagodimo se njegovemu tempu hoje, ne hitimo in psa vlečemo naprej, psa ne prekinjamo in mu ne ukazujemo, ter težimo z vajami. 

Psu damo tudi možnost opazovanja okolja. Opazovanje okolja pozitivno vpliva na socializacijo psa. Psi zelo dobro zaznavajo dražljaje iz okolja, zato ne rabijo vsega vedno doživeti od blizu. Razdalja je tukaj zelo koristna, saj ostane pes umirjen, če bi bil motnjam izpostavljen od blizu, se bi odzival z večjim vznemirjenjem. Prav tako lahko na razdalji vidi kako se “obnašajo” dražljaji (sprehajalci, otroci, kolesarji, drugi psi, zvoki, vonjave).

5. SPOZNAVANJE NOVEGA OKOLJA

Psi, ki hodijo vsak dan na sprehod na isto lokacijo, se okolja navadijo, spoznajo vse vonjave,  če redno srečujejo iste ljudi in pse, tudi njih že spoznajo. V “svojem” okolju se počutijo varno, sproščeno in samozavestno. Čisto nov izziv pa postane obisk novega okolja, kjer so prisotne nove vonjave, novi mimoidoči sprehajalci in psi. 

Obisk novega okolja pripomore tudi k boljši socializaciji, da se pes nauči komunicirati z okolico in se na njo tudi pravilno odzivati. Več novih lokacij kot bo pes spoznal, lažje se bo navadil in prilagodil. Slabo socializirani psi se težko prilagodijo novemu okolju, nastopi lahko nesigurnost, agresija ali prevelika navdušenost nad okolico. 

Novo okolje izberemo primerno za našega psa. Izpostavljenost preveč zahtevnemu okolju lahko psu  predstavlja velik stres. Kako prepoznati stres? Pri psu nastopijo miritveni signali, pes je slabo odziven, ne želi sodelovati, ne vzame hrane, ne odziva se na igračo. 

V novem okolju je pomembno, da pes pridobi pozitivne izkušnje, z novimi izkušnjami, pa se izboljša tudi medsebojni odnos med psom in skrbnikom. 

KONEC SPREHODA

Po sprehodu bi pes naj domov prišel sproščen in prijetno utrujen. Ne izčrpan, temveč prijetno utrujen.  Po sprehodu psu zagotovimo počitek in dovolj miru.