Če ste odgovorni lastnik psa, potem veste, da vas slej ali prej čaka obisk veterinarja. Z veterinarjem se prvič srečajo že mladički, ki morajo med 12 in 16 tednom starosti priti na obvezno cepljenje proti steklini. Tudi kasneje je treba cepljenje redno obnavljati v skladu s predpisanim zakonom. Za starejše pse je priporočljivo, da enkrat letno opravijo preventivni pregled, kjer se preveri splošno stanje živali in tako pravočasno odkrije morebitne bolezni. Seveda pa lahko vsak pes tudi zboli in takrat je obisk pri veterinarju neizbežen.

Verjetno nihče od vas ne hodi rad k zdravniku in prav nič drugače ni pri psih, ko morajo k veterinarju. Pa vendar lahko z nekaterimi spodnjimi nasveti pripomorete, da bodo obiski pri veterinarju za psa čim manj stresni.

1. Psa začnite na obisk veterinarja navajati že doma

Prvi in najpomembnejši korak je, da psa začnete na veterinarski pregled navajati doma, v okolju, kjer se pes počuti varno in sproščeno. Najbolje je začeti z mladičkom, v sklopu socializacije, prav nič drugače pa učenje ne poteka, če imate že odraslega psa.

Pes, ki je vajen dotikov, bo pregled pri veterinarju prenesel precej bolj mirno.

Psa začnite na dotike navajati doma, ko je pes že malo utrujen. Začnite z majhnimi koraki, mirno, sproščeno in nevsiljivo. Najprej se psa dotaknite na mestu, kjer mu ugaja, ga rahlo pogladite in ga za mirnost nagradite. Nato postopoma podaljšujte čas dotikov, čemur zopet sledi nagrada. Kasneje začnete psa prijemati tudi na mestih, ki so zanj manj prijetni, kot so na primer tačke ali zadnji del telesa. Po vsakem dotiku sledi nagradite. Ko vam pes dovoli, da ga v celoti pregledate, naj to poskusijo tudi drugi. Začnite z družinskimi člani, katere je kuža vajen, kasneje pa prosite vaše prijatelje ali sosede.

Psa torej navadite, da ga lahko pretipate po celem telesu, ga primete za tačke, mu pogledate prste in blazinice. Pes mora mirno prenesti tudi pregled oči, notranjost ušesa in gobčka (zobovja). Vse to vam bo prišlo prav ne samo pri veterinarju, temveč tudi pri redni negi psa. Kako psa po korakih pripraviti na nego, si lahko pogledate na naši E-akademiji v odlični video vsebini.

Pri nekaterih veterinarskih pregledih, predvsem kadar bo pes čutil hujše bolečine, bo uporaba nagobčnika obvezna. Poleg dotikov je zato psa dobro navaditi tudi na nagobčnik. S tem lahko preprečite, da bi psu že samo natikanje nagobčnika predstavljalo dodaten nepotreben stres.

2. Pojdite k veterinarju samo na obisk

Psi si stvari zapomnijo zelo hitro. K veterinarju se običajno odpravite le takrat, ko je z vašim psom nekaj narobe. Vonj po zdravilih, ambulantne sobe s čudnimi pripomočki in osebje v haljah bo pes hitro povezal z bolečinami, neprijetnimi dotiki in strahom. Nič čudnega torej ni, da bo vsak naslednji obisk pri veterinarju za psa še toliko bolj travmatičen.

Slednje lahko spremenite. Obisk veterinarja lahko opravite tudi takrat, ko je s psom vse v redu. Samo na obisk, na pozitivno izkušnjo. Sprehodite se po čakalnici, pozdravite osebje, seznanite psa npr. s tehtnico in ga za vse to nagradite. Takšen obisk pri veterinarju nato zaključite s prijetnim sprehodom, kvalitetno igro ali kakšno drugo aktivnostjo, v kateri vaš pes izredno uživa.

Dodaten namig: Do veterinarja se največkrat pripeljete z avtom. Psa na vožnjo predhodno dobro navadite, pot do veterinarja pa naj ne bo edina pot, ki jo pes doživi v avtu. Z avtom odpeljite vašega ljubljenčka tudi na kakšen izlet, morje ali samo bližnji travnik. Tako vaš pes vožnje ne bo povezal z nečim slabim, s tem pa mu boste prehranili kar nekaj stresa. Pes, ki bo že med vožnjo dolgo časa v stresu, bo pri veterinarju zagotovo še bolj razdražen.

3. Preden s psom vstopite v čakalnico, preverite situacijo

Ko se pripeljete k veterinarju, naj pes počaka v avtu, vi pa preverite situacijo: Je čakalnica prazna ali je v njej že veliko drugih psov, mačk ali drugih živali, ki bi lahko vznemirile vašega psa. Če prostora v čakalnici ni veliko, naj vaš pes do pregleda raje ostane v avtu oziroma zunaj v senci, če so temperature previsoke. Pred pregledom psa tudi odpeljite nekam, kjer lahko opravi malo (ali veliko) potrebo.

4. Pred pregledom pri veterinarju psa ne hranite

Če ne veste, zakaj je vaš kuža bolan in obstaja možnost, da mu bodo vzeli kri ali urin, da bo potreboval pomirjevalo, narkozo ali kako drugo zdravilo, psa pred obiskom ne hranite (njegov glavni obrok izpustite). Nekatere preiskave zahtevajo, da je kuža tešč in zakaj ne bi vse potrebno opravili naenkrat ter tako vašemu kosmatincu prihranili ponovni obisk pri veterinarju.

Po koncu pregleda pa seveda nikar ne pozabite psa nagraditi, v kolikor mu je to dovoljeno, glede na diagnozo. Še zlasti, če je bil pes zelo miren in priden, ne varčujte s hrano in pohvalami.

5. Psa ne tolažite in ostanite čim bolj mirni

Povsem razumljivo je, da ste v skrbeh, ko je z vašim psom nekaj narobe. Pa vendar se je treba zavedeti, da psi to zelo dobro čutijo, zato lahko vaš strah hitro prenesete tudi na psa. Četudi pes pri veterinarju nikoli ni doživel nič hudega, lahko samo zaradi vašega vedenja, tona glasu in povišanega pulza, kraj poveže z nečim slabim.

Velikokrat vidim, da ljudje svoje pse med čakanjem na veterinarja tolažijo. Ga božajo, mu z otroškim glasom govorijo, da bo vse v redu, da ga ne rabi biti strah, da bo hitro mimo… Vse to morda pomaga ljudem in s tem početjem zagotovo delno mirite vsaj sebe, psu pa nikakor ne naredite nobene usluge. Pes vaših besed ne razume, po vašem tonu glasu pa čuti, da je nekaj narobe, da je prav, da se boji, ker ga ne čaka nič dobrega. Namesto tega psu raje poveljujte »prostor«, »sedi« ali pa ponovite kakšne trikce, v katerih uživa ter ga za to pohvalite in nagradite.

Poskusite torej ostati čim bolj mirni, če ne gre drugače, s seboj pripeljete prijatelja ali družinskega člana, ki vam bo v oporo.

6. Izberite dobrega veterinarja, ki mu zaupate

Izredno pomembno je, da izberete dobrega veterinarja z velikim spektrom znanja in izkušnjami. Z natančnimi pregledi in pravilnimi diagnozami bo vašemu psu prihranil veliko nevšečnosti, tako med samim pregledom kot tudi po številu ponovnih obiskov. Dober veterinar si bo vedno vzel čas za vas in vašega psa, pregled pa bo opravil nežno in z občutkom. Po vstopu v ambulanto se bo najprej z vami pogovoril o težavah ter počakal, da se pes sprosti. Hitenje, trdi prijemi in grobo metanje psa na mizo bo namreč stresno za vsakega psa, ne glede na njegove predhodne izkušnje z veterinarji in še tako pozitivne izkušnje z drugimi tujci. Izbira dobrega veterinarja je torej izredno pomembna, saj boste privarčevali čas in denar, vašega psa pa rešili nepotrebnega stresa.

Predvsem pa ne pozabite. Za čim prijetnejši obisk pri veterinarju, lahko največ naredite predvsem sami. Dober odnos med psom in vodnikom je ključnega pomena. Za psa, ki se ob svojem gospodarju počuti varnega, ga spoštuje in mu zaupa, bo tudi veterinarski pregled minil precej bolj sproščeno.

 

Jure in Falko na obisku pri Neci Jerkovič dr. vet. med (halovet.si)

 

Tea Vardjan Rožič