GPS sledilniki za pse: V zadnjem času me ljudje sprašujejo, kateri ‘tracker’ (sledilnik, ki ga pes na primer nosi na ovratnici) se splača kupiti. Največkrat to niso ljudje, katerih psi bi DELALI v okoliščinah, ki zahtevajo večjo samostojnost psa, ko se torej pes mora bolj oddaljiti od svojega vodnika in se morda lahko izgubi. A psi, ki to počnejo, se praviloma ne izgubijo, saj so na takšno delo postopoma pripravljeni.

Kaj pa cena?

Predno zapišem tisto, kar ljudem svetujem, naredimo hiter izračun stroška, ki ga lahko imamo s takšno napravo (gps sledilniki za pse). Redne cene popularne naprave se gibljejo okli 100 €, v posebnih akcijah jih lahko dobite tudi za pol te cene. Ne pozabite še strošek mesečne naročnine, ki sodi k takšni napravi (potreben je namreč prenos podatkov, da lahko vemo kje se pes nahaja). In te naročnine se začnejo pri 5 € na mesec, to na leto znese najmanj 60 €. Na spodnji fotografiji je eden izmed takšnih sledilnikov, ki ga lahko kupite preku spleta.

gps ovratnica za psa

(Fotografija je vzorčna)

Baterije?

GPS sledilniki za pse tudi niso večne in jih je potrebno zamenjati. Če ne drugega, baterija izgubi kapaciteto. Poleg tega morate redno skrbeti, da je baterija polna, saj kot nova zdrži dva do pet dni (v idealnih razmerah).
Večji stroški se tu končajo, ob predpostavki, da imate mobilno napravo, ki omogoča prenos GPRS podatkov – na primer pametni telefon. Opozorim le še na dejstvo, da odmaknjena področja niso dobro pokrita s signalom oziroma zaradi naravnih ovir (grape, drevesa) niso v dosegu dovolj satelitov, da bi psa lahko sploh locirali.

gps sledenje psu

(Fotografija je vzorčna)

Moj nasvet?

Za življenje s psom je veliko bolje, da pes sledi vam in ne obratno. Učinkovita vzgoja, pravilen učni proces, jasna komunikacija in dober odnos s psom. V to se splača vlagati. Če ste negotovi le pri odpoklicu, lahko za bistveno nižji strošek tega izboljšate. In potem ne potrebujete razmišljati, ali je baterija na sledilniku polna, ali ste ga namestili na psa, ali ste plačali naročnino za storitev, …

Kot vsa ostala oprema, ki jo uporabljamo s psi, so gotovo tudi takšni sledilniki v posebnih okoliščinah uporabni. A naj ne bodo izgovor za izostanek kakovostnega odnosa s psom in še manj spodbuda, da psa neodgovorno spuščamo na samostojna raziskovanja!

Vir fotografij: https://www.a1.si/, https://www.alibaba.com/