Ali ste pripravljeni na prihod drugega psa?

Veliko ljudi razmišlja o nakupu ali posvojitvi drugega psa zaradi napačnih razlogov. Nekateri nimajo časa in se želijo svojemu prvemu psu odkupit z družbo drugega psa ali pa mislijo, da mu bo drugi pes družabnik medtem ko so v službi. Spet nekateri mislijo, da bodo težave svojega prvega psa rešili s prihodom novega psa, itd. Razlogov je veliko, žal pa lahko odločitev zaradi napačnih vzrokov vodi v težave. Psi ne potrebujejo družbe drugega psa, bodite svojemu psu raje vi dobra družba.

Če razmišljate o tem, da bi v svoj dom pripeljali še enega psa, za prijetno sobivanje upoštevajte spodnje nasvete:

1. Prvi pes, ki je že doma, mora biti vzgojen

Če imate s prvim psom težave, če še ni vzgojen, potem vam ODSVETUJEM nakup ali posvojitev drugega psa dokler prvega ne vzgojite. V nasprotnem primeru lahko imate dvojni problem. Ko pripeljete domov novega psa boste imeli z njim v vsakem primeru delo, če prvi pes ni vzgojen pa boste imeli dvojno delo. Psi se drug od drugega veliko naučijo, tudi tiste stvari, ki vam niso všeč. Raje si vzamite več časa in prvega psa dobro vzgojite, nato pa če želite, pripeljite domov drugega psa. Vaša prioriteta mora biti vzgoja prvega psa.

Po mojih izkušnjah je najhitreje, da domov pripeljete drugega psa, ko je vaš prvi pes star najmanj tri leta. Takrat je že dovolj zrel ter psihično stabilen. Vprašati pa se morate, če je že tudi dovolj vzgojen.

2. Priprava opreme in prostora

Še preden pripeljete domov drugega psa, pripravite zanj ustrezen prostor. Svetujem uporabo omejitve – npr. boks, ograjica, privez, soba, pesjak,… Razlog, da pripeljete drugega psa v okolje z omejitvijo je, da na začetku psa med sabo ne bosta imela direktne interakcije. Psi se na začetku spoznavajo tako, da se čutijo, vidijo, slišijo, nimajo pa direktnega frontalnega stika. Ko boste torej pripeljali drugega psa, naj ima nekje že rezerviran svoj prostor. Če je prvi pes vzgojen, ta seveda ne potrebuje več omejitve. Če pa ste prekršili prvo pravilo in prvi pes še ni vzgojen, potem naj imata oba omejitev.

3. Pridobivanje znanja

Čeprav ste že vzgojili prvega ali drugega psa, še ne pomeni, da boste znali tudi drugega ali tretjega. Še vedno bodite pripravljeni pridobivat nove informacije ter se učiti. Preberite čim več člankov, poglejte vsebine na Alfakan e-akademijii, še preden pripeljete drugega psa domov se vpišite v kvaliteten tečaj vzgoje. Pridobite torej čim več aktualnega, kvalitetnega znanja. Novejše in kvalitetnejše znanje kot boste pridobili, hitreje boste vzgojili vašega novega družinskega člana. Izkoristite razvoj tehnologije in lažji dostop do informacij.

4. Ustvarite različna pravila za vsakega izmed psov

Prvi pes, ki je doma, ne potrebuje več toliko kontrole, saj je že vzgojen. Pes, ki ste ga šele pripeljali v vaše okolje, verjetno še ni vzgojen in potrebuje kontrolo, vzpostaviti morate učni proces in zaradi tega potrebuje drugačna pravila. Torej pes, ki prihaja in pes, ki je doma in že vzgojen nimata enakih pravil. Ko pa boste novega psa vzgojili, pa lahko imata oba enaka pravila. Psi nimajo s tem nobenih problemov. Če lahko razložim na primeru otrok: 22-letni in 2-letni otrok prav tako potrebujeta različna pravila. Enako je pri psih.

Prihod drugega psa: Falko med lovljenjem žoge

5. Ločene aktivnosti

Prihod drugega psa pomeni z vsakim psom je potrebno kvalitetno preživljat čas. Ni dovolj, da npr. greste z obema na sprehod in enemu mečete žogico, drug pa skače v njega, temveč se je potrebno z vsakim psom ukvarjat ločeno – z vsakim psom je potrebno individualno preživljat kvaliteten čas. Šele ko bosta oba vzgojena, lahko začnete čas preživljat skupaj.

6. Prvi direkten stik med psoma naj bo v nevtralnem okolju

Prvi direkten stik (ovohavanje, igranje,…) med psoma naj bo na nekem nevtralnem teritoriju. Pazite, da se prvič ne srečata direktno nekje med vrati. Prvi fizični stik med njima naredite nekje po tednu do dveh, ko sta se že zaznala tako, da je bil nov pes v omejitvi. Pri tej točki je še toliko bolj pomembno, da je prvi pes že vzgojen, v nasprotnem primeru lahko imate velike težave. Psa naj bosta ob prvem fizičnem stiku čim bolj zaposlena, ukvarjata se naj z vami in ne toliko drug z drugim.

Psi se spoznavajo z drugimi čuti kot si ljudje velikokrat predstavljamo. Psi se čutijo, vohajo, slišijo, vidijo, kar je bolj pomembno od direktnega fizičnega stika.

7. Preventiva pred kurativo

Vedno bodite korak pred psom. Pred prihodom novega psa si pridobite znanje, o tem dobro razmislite ter pripravite opremo. Ne poslušajte “kvazi” nasvetov o tem, da se bodo živali med sabo same zmenile in podobno, ker lahko vodi v hude težave. Nov pes naj bo vedno pod kontrolo, v omejitvi in dokler ne bo vzgojen hodite na sprehode ločeno. Na ta način boste preprečili vse neljube situacije.

8. Življenje z dvema psoma pomeni dvojne stroške, dvojni vložek ter čas

Če nimate časa ali denarja za enega psa, dobro premislite, če imate potem dovolj časa in denarja še za drugega psa ali za katerokoli žival. Včasih je boljše počakati eno ali deset let preden se odločite za drugega psa. Pred nakupom ali posvojitvijo drugega psa torej dobro premislite ter se pripravite. Če na drugega psa še niste pripravljeni in ga vseeno pripeljete domov, navadno kratko potegnejo ravno psi.

Pazite, da razlog za prihod drugega psa ni želja vašega še premladega otroka. Pes naj bo projekt družine, ki naj takšno odločitev sprejme skupaj.

Tako kot se ljudje z nekaterimi ljudmi takoj razumemo, z nekaterimi pa ne gremo skupaj – enako je pri psih. Če se slučajno zgodi, da se kljub upoštevanju zgornjih nasvetov psa enostavno ne razumeta, bodite potrpežljivi in jima dajte čas. Ne pomaga, da proces prehitevate. Po mojih ocenah je potrebno približno dva do tri mesece da se psi navadijo drug na drugega. Če to še ni dovolj, je potrebno spet vsaj še enkrat toliko.

Imeti dva psa je poseben užitek. Vendar lahko s prihodom novega psa (tudi če ga posvojite iz zavetišča) ali druge živali naredite več škode kot koristi, zato se na njegov prihod dobro pripravite. Le tako boste lahko vzajemno uživali v družbi en drugega. Jure