Na test smo postavili pasje torbice za hrano

Učenje s pozitivno motivacijo pomeni nagrajevanje želenih vedenj. Nagrade prihajajo v različnih oblikah in ena izmed najpogostejših je uporaba hrane. Hranjenje iz roke prinaša številne prednosti: omogoča vodeni učni proces, dobro navezavo pes – vodnik in zadovoljitev pasjih nagonov. Za uspešen trening potrebujemo kakovostno opremo in pasja torbica za hrano je zagotovo nepogrešljiv pripomoček. Vsekakor v fazi socializacije in vzgoje ali prevzgoje psa.

Kaj je trenutno na trgu?

Na trgu imamo veliko izbiro pasjih torbic. Na test smo postavili pet različnih modelov, izbrali smo takšne, ki so si po velikosti in funkcionalnosti med seboj čim bolj podobne. Iz testiranja smo izločili večnamenske torbice, ki s svojimi žepi in dodatki spominjajo na manjši nahrbtnik za okoli pasu. Prav tako smo izpustili vse mini pasje torbice, ki jih v trgovinah dobite zgolj za nekaj evrov. Te so zaradi velikosti (majhnosti) praktično neuporabne za kvaliteten trening s psom.

Pri testiranju smo bili pozorni na način odpiranja/zapiranja, način namestitve, uporabnost in vzdržljivost. Pri tem naj opozorimo, da pri ocenjevanju z oceno od 1 do 5. 1 ne pomeni neuporabnost in 5 brezhibnost torbice, temveč gre pri oceni zgolj za primerjavo torbic med seboj. Pri testu vzdržljivosti smo upoštevali povprečje, vedno pa so možna tudi odstopanja.

Nobby torbica Klik

Nobby torbica Klik je po velikosti med manjšimi, vendar še ravno prav velika, da lahko z roko normalno sežemo po hrano. Način odpiranja/zapiranja torbice je na prvi pogled enostaven. Je na magnet, ki se po vsaki uporabi avtomatično zapre in tako prepreči, da bi nam hrana padala po tleh. Toda ravno zaradi tega je torbica precej nepraktična, saj potrebujemo obe roki, da do hrane sploh pridemo. Z eno roko magnet razpremo, z drugo roko pa sežemo po hrano. Tako nagrada prihaja s preveliko zamudo.

Torbica s sponko?

Tudi sponka, kot način namestitve, torbici ni v plus, saj potrebujemo ustrezne hlače, da si jo lahko sploh pritrdimo. Poleg tega nam torbica zelo hitro pade po tleh. Test vzdržljivosti. Po nekaj mesecih redne uporabe je torbica uničena. Če jo že ne izgubimo kje na poti, največkrat poči sponka za pritrditev na pas, popusti patent magneta na pregibu ali pa se strga blago, predvsem na mestih, kjer je všit magnet.

Torbica za hrano Nobby

Torbica za hrano Nobby

   

Nobby torbica

Gre za enak model, kot prej opisana pasja torbica, le z eno razliko: način odpiranja/zapiranja torbice je na trakec in ne na magnet. Jemanje hrane je zato enostavnejše in hitrejše, saj torbica ostane odprta, obstaja pa večja verjetnost, da hrano stresemo po tleh.

Torbica za hrano Nobby

Karlie torbica za priboljške

Karlie torbica je večja od Nobby torbice in primerna tudi za večje pse (oziroma večjo količino hane). Kljub manj atraktivni pravokotni obliki, to ni moteče za samo uporabo in se lepo nosi spredaj ali ob strani (ne moremo pa je uporabljati, če jo nosimo zadaj za hrbtom). Tudi plastični lonček za surovo prehrano vanjo lahko spravimo. Vendar se torbica v tem primeru ne more zapreti in je malce nelagodna za samo nošenje. Odpiranje/zapiranje torbice je na magnet, ki služi svojemu namenu in omogoča enostavno uporabo, saj za to ne potrebujemo dveh rok (magnet se lahko tako močno raztegne, da torbica ostane odprta).

Torbico lahko namestimo s posebnim pasom za pripenjanje okoli pasu, kar je zelo praktično in uporabno. Velik plus torbice sta dva žepka, kamor lahko spravimo vrečke za pasje iztrebke, ključe in denar. Zraven ima tudi rinko za pripenjanje klikerja.

Test vzdržljivosti: Po enoletni redni uporabi je razpadlo blago na mestih, kjer je všit magnet. Včasih poči tudi patent magneta na pregibu.

Torbica za hrano

Alfakan pasja torbica

Alfakan pasja torbica za hrano je enostavna za uporabo, ne glede na to, kje jo nosimo (spredaj, ob strani ali zadaj). Zaradi velikosti je primerna tudi za celodnevni obrok večjega psa in ima možnost namestitve plastičnega lončka (vanjo brez težav lahko spravimo tudi žogico). Sistem odpiranja/zapiranja torbice je enostaven, vendar pa za to potrebujemo obe roki. Kljub temu to za samo uporabo ni moteče, saj zaradi ergonomske oblike, hrana tudi pri odprti torbici ne pade iz nje. Način namestitve je enostaven in praktičen, saj vsebuje širok in trpežen pas za okoli trebuha. Na pasu se nahaja tudi kovinski polkrog, na katerega lahko pripnemo pasji povodec, kar nam omogoča proste roke in še lažje delo s psom.

Cena je nekoliko višja, vendar ustrezna kakovosti torbice, zlasti na račun vzdržljivosti in uporabnosti. Test vzdržljivosti: Ob vsakodnevni redni uporabi je tudi po treh, štirih letih še povsem funkcionalna (občasno poči klipsna na pasu ali pa elastika pri zapiranju ni več dovolj prožna).

Alfakan torbica za hrano

Ruffwear Treat Trader

Ruffwear Treat Trader torbica za hrano je na videz dokaj majhna z ozko odprtino za hrano, vendar ob uporabi kmalu ugotovimo, da gre zgolj za optično varko. Zaradi ergonomske oblike se odlično prilega telesu in jo brez težav lahko nosim pred sabo ali ob strani (težje pa je hrano jemati, če jo imamo zadaj na hrbtu). Zaradi posebne oblike lahko torbico nosimo tudi pod oblačili, največje presenečenje pa je, da vanjo dejansko spravimo večjo količino hrane, zato je primerna tudi za večje pse; celo plastični lonček za surovo meso smo lahko namestili, je pa res, da torbice v tem primeru nismo mogli zapreti in verjetno bi se ob vsakodnevni uporabi lončka, kmalu uničil patent za odpiranje/zapiranje torbice.

In ko smo že pri načinu odpiranja torbice (magnetni mehanizem), lahko rečem, da je res enostavno za uporabo. Zgolj ena roka je dovolj, da s potegom za poseben »jeziček« torbico odpremo, vzamemo hrano in jo nato z lahkim potiskom nazaj zapremo. Torbico si lahko namestimo s priloženim pasom za okoli trebuha, kar je vsekakor najbolj funkcionalen način za samo uporabo. Torbica ima spredaj tudi manjši žepek, ki pa je vseeno preozek in skorajda neuporaben. Torbica je zelo praktična, njen največji minus je predvsem visoka cena. Test vzdržljivosti: Torbica je po štirih mesecih vsakodnevne uporabe še vedno kot nova.

Torbica za hrano Ruffwear

Nagrajevanje psa je s pomočjo pasjih torbic precej bolj enostavno. Pasja torbica je praktična in uporabna v vseh vremenskih pogojih, mi pa nimamo več umazanih in mastnih žepov. Toda, da bo pasja torbica res služila svojemu namenu, je pomembno, da izberemo pravo.