Pasja leta gredo zelo hitro. Na začetku, ko je kuža še mladiček, mu je velikokrat vse dovoljeno, kar pa ni priporočljivo. S psom je potrebno začet delat takoj, ko pride v vaš dom. Tako se kasneje ne boste kregali in si krhali odnosa, ampak boste imeli dober odnos na katerem kasneje gradite.

Starejši psi potrebujejo zaposlitev

Če ste eden izmed tistih lastnikov psa, ki na začetku, ko je bil kuža še mladiček, niste takoj začeli z delom in psa vzgojili, pa brez skrbi – za prevzgojo psa ni nikoli prepozno. Seveda pa se je potrebno zavedati, da pri psih, ki so se leta in leta učili neželenih vedenj, že kasneje govorimo o prevzgoji, v kar pa je potrebno vložit veliko truda – odvisno sicer od težave. Potrebno se je samo odločit, si pridobit znanje, pričet z delom in vztrajat. Ko lastnik spremeni način življenja s psom in prične z delom se pes hitro navadi na »novo življenje«.

MOJA ZGODBA

S svojo psičko Lajko sem  začela z resnim delom pri njenih 6 letih. Najprej sem si pridobila veliko znanja in kasneje začela z delom. Vpisala sem se v Alfakan tečaj, obiskovali pa sva tudi tečaje canicross-a in treninge mantrailing-a.

Med prevzgojo pa ni šlo brez težav, velikokrat sem želela prehitre rezultate – nisem bila dovolj potrpežljiva in dosledna, zato sem se morala včasih korak ali dva vrnit nazaj. Ampak sem vztrajala in v teh dveh letih s psičko zelo napredovala. 

Sedaj je Lajka stara 8 let. Čeprav je še zelo aktivna, zaradi zdravstvenih težav ne pretiravava z delom. Delava delo z nosom, ki je super disciplina za vse pse, tudi za starejše. Ko pa greva na delovni sprehod, najbolj uživa v iskanju žogice in plavanju.

S starejšimi psi je potrebno delat, ker tudi ti psi potrebujejo psiho-fizične zaposlitve, ki so letom in tudi zdravju (v primeru zdravstvenih težav) primerne. S tem jim omogočite kvalitetno življenje in si gradite odnos s psom.

DELO Z NOSOM

Za starejše pse so zelo primerne mentalne zaposlitve. Ena izmed takšnih je delo z nosom, ki je super disciplina za vse pse, tudi starejše. Ta disciplina mentalno zaposli psa, fizično pa ni naporna in je primerna za vsakega psa. Pes mora uporabiti svoje najbolj izostreno čutilo – smrček.

DELOVNI SPREHOD

Dolg sprehod, kjer se s psom ne ukvarjamo in kjer se dolgočasi, ni primeren. Na ta način psa ne utrudimo in zelo verjetno je, da bo med sprehodom našel kaj za pojest, kar pa je lahko zelo nevarno. Raje pojdite na kratek delovni sprehod in s psom delajte, saj je utrujen pes srečen.

Nekaj idej za delo na delovnem sprehodu s starejšimi psi:

    • iskanje igrače (npr. žogica)
    • krožna in borbena igra (psa pred igro dobro ogrejte) – ni primerno za vse starejše pse – igro je potrebno prilagodit zdravstvenemu stanju psa.
    • hranjenje psa iz roke – luring
    • vaje poslušnosti in trikci
    • če pes rad plava mu v vročih poletnih mesecih omogočite čim več plavanja ali greste na SUP s psom in tako uživate v skupnih aktivnostih.

Pozor: pri starejših psih ne pretiravajte z delovnim sprehodom. Prilagodite ga vašemu psu, da ne pride do kakšnih poškodb.

Starejši psi potrebujejo zaposlitev, vendar letom in zdravju primerno.