Imate čas za vzgojo psa?

Velikokrat se v življenju znajdemo v situacijah, ko bi nekaj želeli doseči pa za te cilje vedno najdemo izgovore. Nimam dovolj časa ali denarja, trenutno me daje utrujenost, slabo vreme je, samo še nekaj naredim, potem bom pa res ali pa ne morem zdaj, ker preprosto ne vem kako začeti…itd. Vam je poznano? Popolnoma razumljivo, da se otepamo nekaterih stvari, saj je tempo tega časa zares neusmiljen. Prav tako pa je res, da lahko v časih ko smo veliko za digitalnimi tehnologijami, najdemo veliko informacij, predvsem glede vzgoje psa. Potrebno je le poiskati nekaj časa in namesto brskanja po družbenih omrežjih, nameniti čas tudi iskanju znanja. Saj veste, znanja nam ne more nihče vzeti. Ampak ali poleg tega za vzgojo psa potrebujemo talent?

Šprint ali maraton?

Če pogledamo samo za začetek nekaj dejstev, bomo hitro prišli do odgovora. Na spletu lahko najdete veliko informacij, razne spletne strani, bloge, akademije, e-knjige, video kanale, zapiske, članke… Marsikoga zagotovo zmedejo različni pristopi in pomanjkljivost informacij. Potem pa se poizkusijo v enem sistemu in nato drugem, na koncu pa ugotovijo, da nič od naštetega ne deluje. Prepustijo vzgojo času in upanju, da bodo nekatera vedenja in nekatere težave izzvenele ali pa da jih bo pes preprosto prerasel. In se vdajo. Tukaj nastopi še več izgovorov in bližnjic do instant vzgoje, ki bi čez noč prinesla neverjetne čudeže.

Ljudje se odločijo za lažjo pot in ne tisto, ki je za psa ugodnejša. Lažje je psa razvajati s pasivnim pristopom, kot pa se na drugi strani aktivno ukvarjati z njim skozi igro, športe, aktivne sprehode ali pa preprosto učenja novih stvari. Večina bi šprint na kratke proge, medtem pa je vzgoja psa prej maraton na dolge. Tu in tam pa lahko dodamo še kakšno “disciplino”, sploh če imamo na primer kup vedenjskih težav (npr. reaktivnega psa).

Se nekateri psi skotijo vzgojeni?

Veliko inštruktorjev nas večkrat sliši, kako imamo lepo vzgojene pse in da imamo srečo, da so takšni po naravi. Pa to res drži? Vprašati se je treba, kaj vse stoji za trenutno vzgojenim psom. Mladički ne pridejo na svet z znanjem, prav tako iz legla tudi ne in žal od njih ne moremo pričakovati, da bodo vzgojeni že po nekaj mesecih. Tudi sami smo sprva črpali znanje, marsikaj preizkusili in delali napake. Ko smo ugotovili, kaj so naši cilji s psom in katerega sistema se bomo v celoti poslužili, je bil to šele začetek. Potem pa korak po korak (7 faz učnega procesa) z vztrajnostjo, veliko treninga in volje dosegli željene rezultate. Nihče od nas ni bil talentiran. Vsega se da naučiti, tudi kako se lotiti sobivanja s psom.

Česa se poslužiti?

In ker nekateri vodniki mladičkov velikokrat pozabijo, kako je na začetku ali pa se prvič srečujejo s psom, bo zagotovo v pomoč brezplačen priročnik za vzgojo mladička. Vsi, ki bi si želeli posebnih aktivnosti ali športa s psom, priporočam e-akademijo, v kolikor pa bi za začetek želeli individualni sestanek, smo vam na voljo tudi na ta način. Najprej se je potrebno odločiti in nato skočiti.

V kolikor ste se po naključju ali pa z razlogom znašli na naši spletni strani, je v vsakem primeru dober znak. Naredili ste nekaj za to, da poiščete znanje. Morda prav tukaj najdete tisto, kar bi želeli naučiti sebe in svojo družino že dlje časa. Dobra novica je ta, da izvajamo tečaje čez celo leto (spletni tečaj), kot ekipa smo vam na voljo v različnih mestih, preko spleta ali telefona in ves čas, širimo e-akademijo in e-učilnico, se trudimo objavljati teme, ki so zanimive za večino ali pa se zelo malo piše o njih, razbijamo mite, prirejamo brezplačne seminarje (trenutno v teh časih to ni mogoče), predvsem pa smo tu, da vas naučimo, da lahko tudi vam uspe pri vzgoji, takoj ko nehate iskati zgoraj naštete izgovore. Ljudje smo tisti, ki se večino časa ukvarjamo s psi, zato lahko z dobrim pristopom nanje najbolj vplivamo.

Kako izbrati?

Veliko je ponudnikov in vsak zagovarja svoj način vzgoje ali šolanja, kar je povsem razumljivo.

Pomembno je le to, da najdete tisto, kar sami želite doseči s psom. Predvsem pa, da zaupate. Dobro je poiskati nek sistem vzgoje (ali pomoč), ki vam je blizu in slediti samo enemu. Menjavanje ali upoštevanje samo nekaterih stvari iz različnih pristopov je lahko pogubno. Da se izognete le temu, je pozitivna motivacija v praksi preizkušena že na ogromnem številu psov, kot odlično orodje za učinkovit uspeh.

Si še ne zapisujete idej, kaj početi s svojim psom in katera znanja potrebujete? Danes je odličen čas za začetek. Srečno!