Tek s psom je lahko zabaven

Če je za ljudi naravno gibanje hoja, je za pse to rahel tek. Tek je zato ena izmed boljših aktivnosti za pse, seveda pa se ob tem dobro razmigamo tudi njihovi vodniki. Tek s psom poskrbi da psa fizično in mentalno utrudimo, zadovoljimo njegove nagone in tako preprečimo razvoj neželenih vedenj na sprehodu – vohljanje po tleh, preganjanje ptičev, kopanje lukenj…

Poznamo dve vrsti teka  s psom:

  1. Tek, kjer pes teče ob vas na popuščenem povodcu
  2. Tek, kjer vas pes vleče pripet na oprsnici – canicross

V današnjem prispevku se bomo posvetili teku pri katerem pes teče poleg vas na popuščenem povodcu.

Tek s psom – kako začeti:

Preden se lahko odpravimo na tek mora najprej pes znati hoditi na popuščenem povodcu. V nasprotnem primeru ne boste v teku uživali ne vi in ne vaš pes. Pes bo vlekel naprej, vi ga boste vlekli nazaj in dosegli ravno nasprotni učinek. 

Ko ga s pomočjo pozitivne motivacije naučite hoditi na popuščenem povodcu, lahko pričnete tudi s počasnim tekom. Potrebno ga je naučiti, da ob spremembi  tempa, teče še vedno poleg vas in ne vleče naprej.

Upoštevajte njegove fizične sposobnosti

Aktivnost je vedno potrebno prilagoditi gleda na sposobnost in fizično kondicijo psa. Psi, ki imajo potlačen smrček med fizičnim naporom težko dihajo in se hitreje segrevajo, zato je potrebno aktivnost prilagoditi pasmi psa. Preden se lotite teka, se prepričajte, da je pes zdrav in nima težav s srcem, hrbtenico, kolki, koleni in drugimi sklepi. Vedno lahko za nasvet vprašate veterinarja, ki vam bo svetoval kako dolgo in hitro lahko teče vaš pes.  

tek s spom

Starost psa

S tekom ne začnite prehitro. Veterinarji svetujejo, da s tekom počakate toliko časa, da se sklepi popolnoma razvijejo. Prav tako moramo biti previdni pri starejših psih, saj je obremenitev za kosti in sklepe lahko prevelika.

Postopno ogrevanje

Tako kot se pred tekom ogrejemo mi, je potrebno pred vsako fizično aktivnostjo ogreti tudi psa. Začnite z nekaj minutami hitre hoje, da se mišice počasi ogrejejo.

Stopnjevanje aktivnosti

Tudi psi postopoma pridobivajo svojo fizično kondicijo. Verjetno se tudi mi ne bi brez predpriprave odpravili na 10 km dolgi tek, zato moramo tudi s psmi začeti trenirati postopoma. Če do zdaj s psom niste tekli, začnite s krajšo razdaljo in postopoma dodajajte kilometre.  S tem boste preprečili, da bi tek bil prenaporen za njegovo telo.

Še nekaj nasvetov

  • Bodi pozorni, da pes ne bo dehidriral. Poskrbite, da se bo lahko hidriral tudi med tekom, tudi če tečete pozimi.
  • Pazite na previsoke dnevne temperature. Izognite se teku v preveliki vročini, saj lahko pride do vročinskega udara 
  • Na tek pojdite 2 po zaužitem obroku, da ne pride do zasuka želodca.
  • Bodi pozorni na počutje psa. Če začne zaostajati za vami, se lahko ne počuti najbolje, zato se ustavite.

Najpomembneje je, da v teku oba uživata. Če ugotovite, da tek ni za vaju ni nič narobe. Ko bosta našla aktivnost, ki bo všeč obema pa naj bo to tek, hoja v hribe, plavanje ali karkoli drugega bosta komaj čakala, da pride čas v dnevu, ko bosta skupaj aktivna. 

S psom uživajte v naravi, se povezujte in skupaj raziskujte neznano. Želim vam veliko lepih trenutkov z vašim ljubljenčkom!