Je border collie pes, ki je pravi za vas?

Pes border collie – pamet in lepota v enem? Pes, katerega vidite na reklamah, plakatih, youtube videih, na predstavah, blesti v ogromno pasjih športih in disciplinah… pa je res vse zlato kar se sveti?

Border collie ali mejni škotski ovčar izvira iz Anglije, vzrejen je bil za pašo čred ovac. Pasma je poznana po svojem značilnem fiksiranem pogledu, katerega imenujemo »the eye« – z njim ustrahuje ovce. Pasmo odlikuje izjemna hitrost, hitra zazanava okolice, senzibilnost, velika želja po delu in hitra odzivnost. So srednje veliki, s srednje dolgo (ali kratko) dlako, športnega izgleda in največkrat v črno beli kombinaciji. Borderji spadajo med ene najbolj inteligentnih pasem, vendar pa mnogokrat življenje z njimi ni mačji kašelj.

 

Mladiček pasme border collie

Prav zares fascinantno jih je opazovati pri delu, saj v vsako nalogo vložijo 110%. S svojim atletskim videzom, odličnimi delovnimi sposobnostmi in pozornim inteligentim pogledom hitro ujamejo našo pozornost. Vendar le malo ljudi pomisli na vse izzive katere lahko predstavlja življenje z njimi.

Poučenost novopečenih lastnikov:


Velikokrat slišim izjavo: »Border se skoti in že vse zna, ne potrebuje niti pasje šole«. To je seveda daleč od resnice.

Opažam, da se veliko ljudi, ki kupijo borderja kot svojega “kompanjona” zaveda, da je to aktiven pes in se bodo morali z njim veliko aktivno ukvarjat. Na aktivnost te pasme opozarja praktično cel internet. Vendar pa se jih ogromno ne zaveda nekaj lastnosti, katere so lahko veliko bolj moteče od njihove močne volje po delu. To so (pre)hitra odzivnost, občutljivost na glasne zvoke in dotike, nezaupljivost, reaktivnost, nemirnost, senzibilnost in zganjanje vsega kar se premika… Vse te lastnosti lahko spremljajo tega pašnega aduta.

Hitra odzivnost

Je bila ključnega pomena pri paši ovac, vendar je lahko v vsakdanjem življenu precej nedobrodošla. So izjemno dobri preceptorji okolja in so zelo občutljivi na zvok in vsak še tako majhen premik. Ta občutljivost lahko ob neprevilnem treningu in neizkušenih rokah preraste v reaktivnost – to je pretirano odzivanje psa (lajanje, renčanje, zaganjanje,…) na povsem običajne vsakdanje dražljaje.
Veliko se jih tudi ekstremno boji glasnih pokov in nepričakovanih dotikov ali dotikov po občutljivih predelih telesa. Zato je zelo pomembno, da vzamemo psa od stabilnih staršev in že v mladičkasti fazi začnemo s treningom odziva na poke in dotike po vseh predelih telesa.

Border collie med delom - paša ovac
Foto: Anja Troha

Napad ali ugriz:

Kdo je rekel, da border collie ni sposoben ugriza? Spet se vrnemo na originalno nalogo te pasme. Ko se namreč sreča z ovco, ki se mu postavi po robu ima dve opciji – umik ali napad. Za uspešno opravljeno nalogo mora biti ta ovčar včasih zelo asertiven in oster do ovce, katera se mu postavi po robu. V tej situaciji je včasih potreben tudi ugriz.

Nasplošno so borderji prijazni do ljudi, še posebno do svojih družinskih članov. Vendar so po naravi zelo preračunljivi in nezaupljivi – predvsem do neznancev. Ko se ta pasma (pes border collie) počuti ogroženo (npr. v situaciji v kateri jo tujec stisne v kot ali nepričakovano poseže v osebni prostor) lahko hitro uporabi tudi svoje zobe. So zelo inteligentni in hitro izkoristijo neizkušenost vodnika, zato lahko to vedenje hitro prenesejo tudi na druge, njim stresne življenjske situacije.

Za boljšo predstavo si poglejte spodnji video:


Border je pes ustvarjen za delo. To pomeni, da če ne bo primerno zaposlen z naše strani, si bo zaposlitev našel sam. Zaposlimo ga lahko na veliko različnih načinov: z igro, delom, pašo ovac, agilityem, reševanjem, delom z nosom, canicrrosom itd. Vendar kot že omenjeno, so bili ti psi ustvarjeni za pašo in border z veseljem izkoristi vsako priložnost za zganjanje. To vedenje lahko prenese na mimovozeče se avtomobile, otroke ali druge živali. Zato je zelo pomembno da pazimo, da do razvitja slednih vedenj ne pride (s preventivo in primerno zadovoljitvijo pašnega nagona). Oziroma ob pojavu le teh hitro poiščemo pomoč in se lotimo reševanja težav.

Zaposlitev

Pri paši ovac se pes border collie ne ustavi ko je utrujen, saj si ne more privoščiti izgubiti svoje črede. Poslednično velikokrat ne pazi sam nase. Pri delu moramo na njega paziti mi, njegovi vodniki. Paziti je treba, da se pes pri delu preveč ne izčrpa, saj so nagnjeni k temu, da gredo preko svojih telesnih zmogljivosti. Ko vidimo, da pes postaja utrujen, moramo z delom prekiniti. Tako zmanjšamo možnost vročinskega udara, pregretosti in poškodb. Paziti je treba tudi kako jim mečemo žogice in druge igračke, saj si zaradi svojih izjemno hitrih premikov velikokrat poškodujejo blazinice, razbijejo zobe, poškodujejo prste… Igrače mečemo le na ravnih, nedrsečih površinah (npr. na travniku). Izogibajmo se metanja žogic v gostem gozdu, na neravnem terenu in na asfaltu.

Trening

Ti psi se zelo hitro učijo (podobno kot šetlandski ovčar ali škotski ovčar), vendar enako hitro kot se naučijo želene vzorce vedenja, obvladajo tudi neželene. Zaradi njihove izjemne iteligence in preračunljivosti hitro izkoristijo vsako luknjo v sistemu našega treninga in nas ovijejo okrog prsta. Zato je pri začetnem treningu zelo pomembna preventiva in doslednost. Pri tako aktivni pasmi je pomembno, da jo že zgodaj naučimo tako imenovanega ON-OFF sistema. To pomeni, da se pes zna sprostiti in počivati (predvsem v notranjih prostorih) in ne išče stalne pozornosti pri nas (OFF). Vendar je v trenutku pripravljen za delo, ko se za to to odločimo mi (ON).


Delovna ali razstavna linija?

Razlike med njima so lahko ogromne. Ne le po videzu, temveč tudi po karakternih značilnostih. Delovna linija je po izgledu manj odlakana, bolj ekstremnega in manj medvedkastega videza. Imajo izrazit nagon in so po naravi bolj delovni, nemirni, hiteje odzivni in imajo močneje izražen plenski/pašni nagon. Razstavna linija pa je v osnovi za odtenek mirnejšega karakterja in ima malenkost manj izražen pašni nagon.

Izbira vzreditelja in legla je ključnega pomena pri izbiri psa. Vzreditelja vprašajte s katerim namenom vzreja svoje pse in kakšne linije prevladujejo v njegovi vzreji. Noben pes ni popoln in vsak dober vzreditelj vam bo sam povedal morebitne »hibe« staršev legla. Tako boste pri vzgoji in delu z njimi lahko še posebej pozorni, da se le te ne razvijejo. Če je le možnost, spoznajte oba starša legla in lastnike dodobra vprašajte kako izgleda življenje z njimi in s kakšnimi problemi so se soočali v njihovi mladosti.


Zaključek

Popularnost psov border collie iz dneva v dan narašča predvsem zaradi popularnosti na socialnih medijih in izjemno dobrih rezultatih na tekmovanjih. Border je lahko enkraten življenjski spremljevalec in izjemen delavec. Da se izognemo čim večim nevšečnostim je dobra informiranost pred nakupom te pasme, poznavanje vseh morebitnih problemov, ki se lahko pojavijo pri vzgoji in pravilna izbira legla poglavitnevnega pomena.

V kolikor potrebujete psa za aktivnost in delo, ter ste pripravljeni na soočanje z izzivi, katere vam lahko prinese ta pasma, bo border collie pravilna izbira za vas.