Ste dovolj flexi? Flexi povodec se zaplete marsikam, neredko tudi v zobe pesjanarjev, ki imamo na ta pripomoček – kot se spodobi – različne poglede.

Naj karte takoj razkrijem. Jaz ga uporabljam. Ne le enega. Dva, večkrat hkrati. Ker imam dve psici. Pa ob tem včasih držim še vrečki s toplim pasjim materialom in kaj interesantnega posnamem s telefonom. Se da, ni pa potrebno v tej smeri pretiravati 😉 A do te faze je bilo s flexijem kar nekaj »love & hate« odnosa. A tako kot še kje v življenju se je zgodil dan, ko sem ga sprejel takega, kot je. Z vsemi prednostmi in slabostmi. Ga začel temu primerno rabit in na zanj primerno rabo navajat tudi moje pse.

Flexi povodec trik št. 1:

Če imate reaktivnega psa, in ta hodi ob vas, imejte flexi za psa ZAKLENJEN. V nasprotnem primeru bo pes po reakciji začel hitro pospeševati. V petih do osmih metrih (kolikor je traku v flexiju) bo razvil takšno hitrost, da vam bo težko uspelo kljubovati sili, ko se bo trak iztekel. In flexi bo poletel za psom – in z njim.

Flexi povodec trik št. 2:

Psa navadite na zvok padle naprave in ga pozitivno pogojite. Prej ali slej se vam bo namreč pripetilo, da vam bo flexi za psa padel po tleh. Psa naučite, da se mu SPLAČA kar najhitreje ustaviti, ko flexi udari ob tla. Če ga tega ne naučite, je lahko za psa ropotajoči flexi, ki ga »preganja« strašljiv in bo neutolažljivo bežal.

Flexi povodec trik št. 3:

Kar največkrat imejte trak flexija zaklenjen. Dolžino traku odmerite namenu in razmeram primerno. Sploh pa to naredite, če želite psa naučiti, naj ne vleče na povodcu. Ko trak ni zaklenjen, je zaradi vzmeti, ki ga navija v ročko, ves čas napet. In pes se navaja, da se premika takrat, ko je povodec napet.

Flexi povodec trik št. 4:

Tako kot vsak druga naprava tudi ta potrebuje nekaj vzdrževanja. Moker trak do konca izvlecite, zaklenite in pustite, da se posuši. Predno mu z odklepanjem omogočite, da se pospravi nazaj, ga obrišite. Vsake toliko pomažite mehanizem karabina, da bo rokovanje z njim lažje.

Plusi:

  • Flexi – bilen ☺
  • Relativno trpežen
  • Različnih barvnih, materialnih in vsebinskih izvedb

Minusi:

  • Nevaren ob napačni rabi (za vas, za psa, za okolico)
  • Lahko slabša vlečenje na povodcu
  • Težko popravljiv

Foto: link