So pasje oprsnice bolj koristne, za dobro počutje psov, kot pasje ovratnice?

Oprsnica za psa: naj najprej poudarim, da ni vse tako zelo črno-belo, kot se morda zdi na prvi pogled. Zadnje čase velja splošno prepričanje, da je nujno, da za pse uporabljamo pasje oprsnice. Internetne strani so polne informacij glede domnevno boljših in slabših tipov pasjih oprsnic. Tudi sama sem za svojo psičko ogromno časa iskala res dobro. Vendar je na žalost nisem nikjer zasledila. Začela sem se spraševati ali morda preveč zahtevam od pasje oprsnice? Ali preveč “kompliciram”. In ravno to me je pripeljalo do dodatnega raziskovanja.

Kaj pomeni konstantna uporaba pri pasjem gibanju? Da se razumemo, tu govorimo o uporabi pasjih oprsnic v vsakdanjem življenju psa. Ne toliko o uporabi oprsnic za določen namen (npr. vlečne športe). Izvzamemo tudi pse, ki imajo kakšne zdravstvene razloge, zaradi katerih je zanje priporočljivo nošenje oprsnice.

Tu predvsem govorimo o psih, ki so zdravi in na povodcu ne vlečejo. Je zanje res potrebno, da nosijo na sebi oprsnice?

Da bi bolje razumeli bistvo članka, je pomembno, da najprej omenimo dva glavna tipa oprsnic.

Oprsnica za psa tipa Y in tipa T

Tip Y, ki velja za manj restriktivno oprsnico. (Se pravi ne omejuje gibanja sprednjih nog). Ter oprsnica tipa T, ki velja za bolj restriktivno, ker ima trak, ki leži vodoravno čez prsni koš. 

Kaj pravi znanost?

Raziskovalci v Združenem Kraljestvu Velike Britanije so v okviru študije To Harness Or Not To Harness? That Is The Question… Naredili so raziskavo, kako pasje oprsnice vplivajo na gibanje psov. Bolj podrobno so primerjali so učinek Y in T oprsnic na izteg ramen med hojo in med kasom. 

V tej študiji je sodelovalo 9 psov, ki so se gibali na tekaški stezi. Psi so imeli na sebi najprej ovratnico, potem oprsnico Y. (Oprsnica x-back mushing in pa oprsnica Trixie Fusion). Ter oprsnico T (oprsnica easy walk). Raziskovalci so na straneh pasjih nog postavili markerje in z video kamerami izmerili kot rame, ko je bila sprednja okončina v maksimalnem iztegu. (Ko je bila noga postavljena najbolj naprej). Rezultati so bili dokaj nepričakovani. 

Kar je bilo pričakovano, je to, da so psi, ki so nosili samo ovratnico, imeli bistveno več ramenskega iztega. Tako med hojo kot med kasom, kot pa psi, ki so imeli na sebi katerokoli tip oprsnice. Nepričakovan rezultat pa je bil, da so psi, ki so nosili Y oprsnice, imeli bistveno manjši izteg ramenskega sklepa kot psi, ki so nosili (domnevno) bolj restriktivne oprsnice. Oprsnice T. Raziskovalci so preučili tudi učinek uteži, ki ji so bile dodane oprsnicam. Da bi poskušali simulirati psa, ki vleče. Uteži so bile uporabljene na način, da je bila oprsnica potegnjena navzgor in stran od pasjega hrbta pod kotom približno 45 stopinj. Podobno kot če bi psa vodila oseba na sprehod.

In rezultati?

Rezultati so pokazali, da so psi, ki so hodili z Y oprsnicami in utežmi, imeli bistveno manj iztega ramenskega sklepa kot psi, ki so nosili Y oprsnico brez uteži. Ali celo kot tisti, ki so nosili T oprsnico z ali brez uteži. Psi, ki so hodili v kasu z Y oprsnicami z utežmi, so imeli bistveno manj iztega ramenskega sklepa kot psi, ki so nosili T oprsnice z utežmi ali brez njih. Ta študija je pokazala, da tako Y oprsnica za psa kot T oprsnica za psa spremeni dolžino koraka v primerjavi s psi, ki nosijo samo ovratnico.

Zakaj je Y oprsnica pokazala večjo restriktivnost pri iztegu ramenskega sklepa kot pa T oprsnica, ki velja za bolj restriktivno?

Raziskovalci trdijo, da se odgovor skriva predvsem v prileganju oprsnice. Večina se še vedno ne zaveda, kako pomembno je pravilno prileganje pasje oprsnice. Ogromno psov hodi naokoli s prevelikimi oz. preveč širokimi oprsnicami (posebej v predelu vratu), kar povzroči zdrs oprsnice čez ramenski sklep in s tem zmanjša izteg ram. Y oprsnico je potrebno namestiti tako, da je tesna okoli vratu. Na ta način oprsnica pritiska na spodnji del prsnice, trakovi na vratu pa ne zdrsnejo nazaj na lopatice. Za večino psov to pomeni, da mora biti vratni del oprsnice nastavljiv.

Zakaj bi dodajanje uteži k Y oprsnicam še dodatno zmanjšalo izteg ramenskega sklepa?

Ko uteži potegnejo oprsnico, se vratni del oprsnice prestavi na ramenski sklep, kar posledično pomeni manjši izteg ramenskega sklepa. Zakaj bi dodajanje uteži T oprsnicam omogočilo psu večji izteg ramenskega sklepa? Verjetno je, da je s potegom navzgor in nazaj na T oprsnici omogočilo, da se je vodoravni pas nekoliko dvignil na pasji sprednji strani in tako odstranil del pritiska tega traku z ramenskega sklepa, s čimer je psu omogočil, da iztegne aramo.

Kaj se lahko naučimo?

Na splošno še vedno lahko trdimo, da so pasje oprsnice varnejša možnost za pse: ki imajo kolaps sapnika, paralizo grla, obstruktivno bolezen dihalnih poti ali nevrološke težave. Vendar na podlagi študij, ki zagotavljajo dokaze, da vsi tipi oprsnic spremenijo hojo psov, je ovratnica morda boljša izbira za mnoge pse. Vendar pa je potrebno pse, ki nosijo ovratnice, naučiti lepe hoje na popuščenem povodcu. Če ste se pa odločili za uporabo Y oprsnice, se prepričajte, da se oprsnica pravilno prilega vašemu psu. (Da je tesna pri vratu, da ne zdrsne nazaj in ne pritiska na ramenski sklep). Če uporabljate T oprsnice, pa pazite, da je prileganje bolj ohlapno. Tako da lahko po potrebi zdrsne s pasjega ramena. 

Potrebno je poiskati najboljšo izbiro za vsakega individualnega psa. Ni vse črno-belo in ni vse zlato, kar se sveti. Vsaka stvar ima lahko svoje pluse in minuse. Važno je, da se jih zavedamo, saj le tako lahko najdemo kar se da najboljšo rešitev za našega najboljšega prijatelja.