Jajca si zaslužijo vso hvalo. Gre za lahko dostopno, relativno poceni, zelo praktično živilo, ki postreže s skoraj neverjetnim naborom različnih vitaminov in drugih hranil, odgovornih za dobro stanje oči, jeter, možganov in srca. Jajca vsebujejo železo, cink in fosfor ter minerale, ki so vitalnega pomena. Predstavljajo enega najboljših in najlažje izkoristljivih virov beljakovin ter vsebujejo vseh devet esencialnih aminokislin. Eno srednje veliko jajce ima približno 80 kalorij in vsebuje okoli 6 gramov beljakovin.


 

VRSTE JAJC

Najbolj dostopna in primerna so vsekakor kokošja jaca, saj jih ni težko dobiti in so cenovno ugodna. Pri nakupu je potrebno upoštevati, da so sveža in izhajajo iz ekološke talne reje. Primerna so tudi jajca drugih živali, kot npr. prepeličja ali račja, saj imajo še več pozitivnih učinkovin, vendar so cenovno težje dostopna in jih je težje dobiti (imajo manj škodljivih snovi in vsebujejo folno kislino).

DOZIRANJE TER UPORABA JAJC

Količina jajc, ki je primerna za hranjenje 30 kg težkega psa, je eno jajce enkrat do dvakrat tedensko. Primerno je hraniti surova jajca brez lupine.

JAJČNA LUPINA

Je odličen vir naravnega kalcija, ki ga je dobro dodajati obroku naravne prehrane. Uporablja se takrat, kadar pes iz različnih razlogov ne prejema dovolj kalcija, ali se nahaja v dobi odraščanja.

opica

PRIPRAVA JAJČNIH LUPIN, UPORABA IN DOZIRANJE

Po uporabi rumenjaka in beljaka jajčne lupine shranite, očistite in posušite.  Sušite jih lahko na radiatorju ali v pečici na programu za sušenje. Ko so lupine dovolj suhe, jih v električnem mešalniku zmeljite v prah. Prah jajčnih lupin dodajajte k obroku psa.

Ena čajna žlička jajčne lupine v prahu (cca 5 g) vsebuje 1.800 mg kalcija. Pes dnevno potrebuje 50 mg kalcija na kg telesne teže. Na podlagi tega podatka lahko izračunate, kolikšno količino vaš pes dnevno potrebuje. V primeru, da pes ne prejema kalcija iz drugih virov (surove kosti ali briketirana hrana, kjer je kalcij dodan), je dnevna količina, ki jo potrebuje pes s 35 kg telesne teže, ena čajna žlička.