Majhni puhasti mladički, tako prikupni, igrivi in veseli. Ob mladičkih se zdi svet popoln, za trenutek pozabimo skrbi in zagotovo je občutek nepopisno lep, ko izvemo, da se nam bo pridružil nov član družine. Začetna sreča in sanjarjenje o vseh lepih trenutkih, ki jih bomo preživeli s psom, pa se čez tedne in mesece lahko sprevrže v žalost, frustracijo, jezo, obupanost. Kdo bi si mislil, da se bo majhna puhasta kepica v času odraščanja spremenila v dinozavra.

V težkih trenutkih, se začnemo zavedati kako velika dolžnost je skrb za psa, kako zahtevna je lahko vzgoja. Grizenje? Nepojmljivi strahovi? Skakanje? Lajanje in cviljenje? Kako lahko pride do vseh teh neželenih vedenj, če pa se tako intenzivno ukvarjamo s psom, ter upoštevamo pravila? V obdobju odraščanja nastopijo določene faze (npr. adolescenca), ki zahtevajo več truda, časa, prilagajanja, živcev, vztrajnosti. Ravno v težkih trenutkih marsikdo obupa nad svojim psom, se enostavno sprijazni z nastalo situacijo in pozabi na svoje prvotno zadane cilje. Kako uspešno vzgojiti mladička?

Potrebe psa/izbira pasme

Velik del k uspehu lahko pripomoreta že izbira in odgovoren nakup psa. Danes obstaja ogromno različnih pasem, ki so si med seboj zelo različne po karakterju, zdravju, potrebah po gibanju, zahtevnosti vzgoje itd. Prav tako pri razvoju psa veliko pripomore tudi zgodnja socializacija in odraščanje v kvalitetnih okoliščinah. Verjetno je najbolj pomembno vprašanje pred nakupom psa: Ali lahko predstavniku X pasme izpolnim in uresničim poln potencial? Pomembno je poznati lastnosti določene pasme, kajti dejstvo je, da genetike ne moremo spreminjati. Zato se bomo morali sprijazniti s tem, da bo ovčar želel imeti vse pod kontrolo, da bo imel ptičar lovski nagon, da bo čuvaj zaščitniški ipd. Pomembno je torej poznati tudi “negativne” strani izbrane pasme, s katerimi se moremo soočiti, jih kontrolirati in naučiti z njimi živeti. 

Pisanje dnevnika

Svoj napredek je najlažje spremljati z vodenjem dnevnika – če so prisotne težave ali ne. Smiselno je že pred pričetkom vzgoje definirati svoje končne cilje. Kaj pričakujem in si želim s svojim psom, ko se vzgoja zaključi? Cilji niso nujno povezani z opravljanjem izpitov, tekmovanji, temveč tudi življenjske situacije. Vsak ima drugačne cilje s svojim psom, zato se nima smisla primerjati z drugimi. Svoje velike, končne cilje pa je potem smiselno razdeliti na manjše cilje, ki so lahko razdeljeni na obdobja odraščanja psa. Kaj želim doseči do 4. meseca starosti? Kaj želim doseči do 9. meseca starosti? Kaj želim doseči do 18. meseca starosti?

Z majhnimi koraki in vmesnimi manjšimi cilji je verjetnost uspeha na koncu večja. Poleg vseh pozitivnih ciljev, je pomembno razmisliti tudi o reševanju morebitnih vedenjskih težav, ki nastopijo. 

Čas

Pes je živo bitje. Pes ni robot. Naša pričakovanja od našega psa pa so lahko prehitro previsoka. Previsoka in nerealna. Pomembno je poznati proces odraščanja in vzgoje pri psu. Prav tako je  pomembno poznati zmožnosti svojega psa in okoliščine, ki vplivajo na vzgojo psa. Vsak se sigurno kdaj znajde v situaciji, ko se primerja z drugim vodnikom, ki ima psa podobne pasme, podobne starosti z boljšimi rezultati. Zavedati pa se moremo, da imamo morda različne prioritete, da imamo drugačne življenjske okoliščine itd. Vzgoja psa je proces, ki zahteva tudi svoj čas. 

Prioritete (vaje poslušnosti vs. Odpoklic)

Pri vzgoji psa se osredotočimo na učenje vaj, ki nam predstavljajo prioriteto. Vaje, ter rutino, ki jo psu predstavimo se oblikujejo v navade. Zato je smiselno, da psa učimo kar se nam v danem trenutku in glede na učno fazo zdi pomembno in koristno.  Skrbniki od psa pričakujemo tudi vaje, ki za pse niso samoumevne (npr. Odpoklic). Psi so res izjemni, možno jih je naučiti marsikaj. Pa vendar so določene veščine bolj pomembne od drugih. Zanesljiv odpoklic je zagotovo bolj pomemben od trikca “daj tačko”. Kljub temu pa se še vseeno pogosto dogaja, da marsikdo redno utrjuje vaje, ki so nepomembne, manjšo pozornost pa nameni vajam, ki so lahko tudi življenjskega pomena. Razlog za to pa je pogosto zelo preprost. Učenje nekaterih vaj je bolj enostavno, kot drugih. Tako se dogaja, da psi obvladajo “sedi”, še vedno pa imajo težave pri vračanju na besedo “pridi”. 

Pristop in poznavanje učnega procesa

Danes obstaja ogromno različnih pristopov in tehnik pri vzgoji psa. Vztrajajte in bodite dosledni pri sistemu dela za katerega se odločite. Kot že napisano, je vzgoja psa proces in iskanje bližnjic je pogosto najdaljša pot. Vsekakor svetujemo delo s pozitivno motivacijo in psom prijazen pristop učenja. Preden se sploh lotite učenja s svojim psom, je zagotovo eden izmed bolj pomembnih korakov, da pridobite nekaj znanja o pasji psihologiji, učnem procesu, ter razvojnih fazah psa. Kajti osnovno poznavanje psihologije olajša razumevanje pasjega vedenja in kako, ter zakaj določene tehnike delujejo oz. Ne delujejo. 

Kvaliteten tečaj vzgoje vas bo opremil z veščinami, zagotovo pa le obisk pasjega tečaja vzgoje ni dovolj. Vaša naloga je, da pridobljeno znanje in informacije implementirate v svoj vsakdan.