Psi za zdravo in izpolnjeno življenje potrebujejo gibanje in različne mentalne aktivnosti. Naloga vsakega skrbnika je, da psu omogoči dovolj gibanja, prav tako pa poskrbi tudi za aktivno pasje življenje – pasje aktivnosti. Aktivnosti v članku se ne nanašajo samo na športno kinologijo in delovne pse, saj vsak pes potrebuje nek smisel v svojem življenju, to pa ne pomeni, da se more vsak s svojim psom udejstvovati na tekmovanjih in izpitih. Obstaja ogromno aktivnosti, ki jih lahko počne vsak sam, v svojem domačem okolju. Vsak pes, ne glede na pasmo in velikost potrebuje aktivnosti na dnevnem redu.

Seveda pa obstajajo razlike v potrebi po aktivnostih. Nekateri psi zahtevajo več dela, nekateri pa manj. Potreba po aktivnosti pa je odvisna od pasme, starosti in telesne pripravljenosti.

Zelo pomembno je, da psu omogočimo kvalitetne zaposlitve. Bolj kot to koliko časa se ukvarjamo s psom, je pomembno, kako kvalitetno se ukvarjamo s psom. Obstaja ogromno različnih aktivnosti, ki jih lahko počnemo s svojim psom. Le sprehajanje na povodcu ni dovolj za kvalitetno in izpopolnjeno življenje.

Tudi če imate ograjen vrt, je treba psu omogočiti redne sprehode in pasje aktivnosti, saj se pes sam ne bo zaposlil.

Začel bo z neželenimi vedenji iz dolgčasa- kopanje lukenj, zaganjanje v ograjo, preganjanje, lajanje…

Zakaj potrebujejo psi pasje aktivnosti?

Psi so po naravi živali, ki bi v divjini prehodile dnevno 10-20km za iskanje hrane in varnega zavetja. Danes lahko psom omogočimo udobno življenje, saj jim ni več treba iskati hrane in kotička za počitek, potreba po gibanju pa še vedno ostaja.

Z rednim gibanjem in različnimi zaposlitvami poskrbimo za telesno in duševno zdravje psa. Z različnimi aktivnostmi psu zadovoljimo nagone in potešimo odvečno energijo. Posledično je manj vedenjskih težav, ki se pogosto pojavijo, zaradi dolgčasa in odvečne energije. Preko skupnih aktivnosti pa se krepi tudi povezanost med skrbnikom in psom.

Ali imajo vsi psi enake potrebe po aktivnosti?

Pasje aktivnosti moremo prilagoditi, še posebej mladičkom, ter seniorčkom. Mladički se še razvijajo, zato moremo paziti, da z aktivnostmi ne pretiravamo. Z mladički se je treba ukvarjati večkrat na dan po kratkih intervalih. Preostanek časa je namenjen počitku.

Aktivnosti pri mladičkih ne smejo biti zahtevne. Glavni poudarek pri delu z mladički je na učenju preko igre in zabave, ter raziskovanju. Aktivnosti, kot so agility, frizbi, canicross ipd., ki so predvsem fizično zahtevne je priporočljivo trenirati, ko se pes dokončno razvije- približno po dopolnjenem enem letu starosti.

Pri starejših psih se telesne zmožnosti zmanjšajo, zato tudi oni potrebujejo prilagojeno aktivnost. Gibanje ni le zaželeno, temveč nujno, da ostanejo fit. S seniorčki se ukvarjamo večkrat na dan po malo. Priporočljive aktivnosti za starejše pse vključujejo hojo, delo z nosom…

Ne pozabite na počitek!

Počitek je zelo pomemben, psi potrebujejo več počitka in spanca, kot ljudje. Tako kot moremo psu omogočiti redno gibanje, ter ostale pasje aktivnosti, je ključnega pomena, da jim omogočimo tudi dovolj kvalitetnega počitka. Pomembno je, da ima pes definiran svoj udoben in predvsem miren počitek, kamor se lahko umakne in počiva.

Nekateri psi, še posebej v času odraščanja imajo težave z umirjanjem, saj so preveč izpostavljeni različnim motečim dražljajem iz okolja in se posledično ne zmorejo umiriti. Kvaliteten počitek omogoči telesu regeneracijo, možgani pa imajo priložnost predelati nove informacije. Psi, ki imajo premalo počitka so razdraženi, živčni, se težje učijo. Pomembno je, da najdemo ravnovesje med aktivnostmi in počitkom

Odrasli psi potrebujejo v povprečju 14 ur počitka na dan. Mladički in seniorji pa nekoliko več in sicer približno 18 ur počitka na dan.

Znaki, da je pes preveč utrujen in nujno potrebuje počitek:

– Razdraženost

– Nemirnost

– Pomanjkanje koncentracije in pozornosti

– Cviljenje, lajanje

– Grizenje

Kako najti primerno pasjo aktivnost?

Obstaja ogromno različnih aktivnosti in za vsakega psa, ter njegovega skrbnika se najde prava. Najbolj enostaven način kako ugotoviti katera je primerna aktivnost je dobro poznavanje svojega psa. Pri tem pa nam prav tako pomagajo informacije o pasmi našega psa.

Katera so tista vedenja, ki jih naš pes najbolj pogosto izraža?

To so talenti psa, ki jih lahko usmerimo v aktivnosti. Eno izmed najbolj izraženih vedenj je vohanje. Voh je pri vseh psih najbolj izraženo čutilo. Med aktivnosti, ki vključujejo vohanje štejemo iskanje hrane, iskanje igrače, iskanje ljudi, iskanje specifičnega vonja.

Delo z nosom spada med najbolj kvalitetne zaposlitve za psa, saj zadovolji željo po vohanju, prav tako pa lahko z iskanjem psa utrudimo mentalno, ter fizično. Dodatno, pa delo z nosom psa umirja in je še posebej primerno za zelo aktivne pse. Zmotno je namreč mišljenje, da zelo aktivni psi potrebujejo več akcije. Akcija in nenehna interakcija z okoljem le še poveča hiperaktivnost, pes pridobiva na kondiciji in s tem dosežemo ravno kontra efekt.

Osrečite svojega psa in mu omogočite aktivnosti, kjer lahko izraža svoje nagone in uresniči svoj poln potencial!