Kratkodlaki škotski ovčar

Kratkodlaki škotski ovčar je v Sloveniji še precej nepoznana pasma, saj večina ljudi pozna le njihovega dolgodlakega sorodnika, ki je zaslovel s filmom Lassie. Kratkodlake škotske ovčarje ljubitelji pogosto poimenujejo kar s krajšo različico imena – “smooth”, ki izvira iz angleškega imena Smooth Collie.

Točna zgodovina pasme (kratkodlaki škotski ovčar) žal ni natančno zapisana. Pasma izvira iz škotskih višav, kjer se je razvijala skupaj z dolgodlakim škotskim ovčarjem, takratne pse pa so uporabljali za razno delo na kmetiji. Po nekaterih zapisih naj bi kratkodlake pse več uporabljali za spremljanje živine do sejmov, dolgodlake pa več za delo na domačih pašnikih. V 19. stoletju je na Škotskem te pse opazila kraljica Viktorija in jih nekaj pripeljala na svoj dom. Že takrat so ljudje hitro podlegli zgledu slavnih oseb in si tudi sami kar naenkrat želeli imeti škotskega ovčarja. Pasma se ja tako začela preoblikovati iz poprej delovnega kmečkega psa podobnega border collieju, v pasmo, ki je v vedno večji meri postajala družabnik in športni sopotnik. 

V Evropi se križanje med dolgodlakimi in kratkodlakimi škotskimi ovčarji načrtuje le izjemoma, v večini držav je celo prepovedano in sta pasmi popolnoma ločeni.

Medtem, ko so skozi zgodovino dolgodlaki škotski ovčarji hitro pridobili na popularnosti, je kratkodlaki škotski ovčar v senci svojega slavnega bratranca ostal skoraj nespremenjen do danes, tako vizualno kot karakterno.

Lastniki, ki imajo tako dolgodlake kot kratkodlake škotske ovčarje, lahko povedo, da je poleg dolžine dlake tudi razlika v karakterju. Kratkodlaki škotski ovčarji so bolj živahni in imajo močnejši značaj. V nasprotju z Evropo, je v Ameriki škotski ovčar enotna pasma, križanje med dolgodlakimi in kratkodlakimi predstavniki pa nekaj običajnega.

V opisih pasme, ki so jih napisali američani, tako zasledimo, da med kratkodlakimi in dolgodlakimi škotskimi ovčarji ni drugih razlik, razen v dolžini dlake. 

Kratkodlaki škotski ovčar leta 1915, vir Wikipedija

Videz 

Kratkodlaki škotski ovčarji so srednje veliki psi, samice dosežejo višino med 51-56 cm, samci so nekoliko večji, in scier 56-61 cm. Imajo kratko dlako, so nekoliko daljši kot visoki in imajo globok prsni koš. Tako kot dolgodlaki škotski ovčarji imajo dolg gobec z neizrazitim stopom.

https://www.youtube.com/watch?v=LKbZnX_1XqY

Vidimo jih lahko v treh barvnih različicah, najbolj običajni sta črni trikolor ter soboljevo bela (sable), nekoliko manj običajna pa je blue merle barva.

Značaj

Kratkodlaki škotski ovčarji so zelo vsestranska pasma. So prijazni in nežni, vendar tudi živahni. Za učenje so zelo dovzetni in inteligentni, zaradi česar jih enostavno motiviramo za razne športe in kinološke aktivnosti. Primerni so tudi za tiste, ki razmišljajo o svojem prvemu psu, vendar jih je potrebno vzgajati s pozitivno motivacijo in brez grobosti.

Najbolj so srečni kadar lahko sodelujejo in bivajo s človekom, zato niso primerni za življenje v pesjaku. V stanovanju so običajno mirni, vseeno pa potrebujejo redne sprehode, najbolj veseli bodo, če njihovo življenje popestrimo še z dodatnimi aktivnostmi. 

Ob primerni socializaciji so neproblematični do ljudi, tudi otrok, ter do drugih živali. Lahko so zadržani do tujcev in imajo zmerno izražen nagon čuvanja, kar pomeni, da bodo lahko z glasom opozorili na dogajanje v okolici.

Življenje s kratkodlakim škotskim ovčarjem

Takole je o Odri, kratkodlaki škotski ovčarki, zapisala njena lastnica Katarina: 

“Kratkodlaki škotski ovčarji so v Sloveniji še precej redka pasma. Le ob redkih priložnostih sem imela možnost v živo spoznati nekaj predstavnikov pasme, ki pa so me tako navdušili, da sem se odločila, da bom tudi jaz nekoč imela “kratkodlakega škota”. Tako smo marca 2016 šli po Odro na Češko, v psarno Like A Wind. 

Odra in Lynn – Kratkodlaki in dolgodlaki škotski ovčar

Odra je prišla domov in se zelo hitro udomačila. Že takoj se je pokazalo, da ima res rada ljudi, saj je v trenutku sprejela vse družinske člane. Tudi z našim drugim psom, starejšim prinašalcem Palom sta takoj postala prijatelja. Kot mladiček je imela kar veliko energije, ki jo je bilo potrebno pravilno usmerit. Na srečo se je hitro naučila, da kabli za računalnik in pohištvo niso namenjeni grizenju. Kmalu sva se kot čisti začetnici pridružili Enoti reševalnih psov, kjer sva aktivni še danes. Odra v iskanju zelo uživa in pokaže veliko vztrajnosti tudi v težjih primerih. 

kratkodlaki škotski ovčar med igro

Opravili sva tudi začetni tečaj FCI Obedience, kjer sva se naučili natančnosti pri poslušnosti in osnovnih vaj te discipline. Žal čas ne dopušča aktivnega udejstvovanja, Odri pa se še vedno “zasvetijo učke”, ko vidi stožec.

Odra je tako odrasla v čudovito psičko. Je zelo zanesljiva in lahko mirno počaka kjerkoli. Je bolj tiha in, razen med igro, doma nikoli ne laja. Obožuje ljudi, hrano in žogice. Dobro se razume tudi z otroki in starejšimi ljudmi ter s tujimi psi in drugimi živalmi, do katerih je sprva previdna. Divjadi ne preganja. Je zelo prilagodljiva in nas brez problema spremlja kjerkoli – na potovanjih, kampiranjih, pohodih, sejmih ipd.“

Mladički

Po nekaj letih premora imamo letos v Sloveniji zopet leglo kratkodlakih škotskih ovčarjev. Odra je 11. julija 2019 skotila 6 samičk, nekaj izmed njih je še na voljo za rezervacijo. Več o starših legla si lahko pogledate na: www.ottraway.eu

Avtorici članka: Alfakan inštruktorica Nadja Žlender in Katarina Drašler