UPOŠTEVAJTE 6 KORAKOV IN POSKRBITE, DA BO PSU VODA V UŽITEK

Poletje je idealen čas za navajanje psa na vodo. Pes se lahko v vodi ohladi, plavanje pa krepi njegove mišice brez obremenjevanja sklepov. V vodi se lahko tudi super zabavata in utrjujeta vajin odnos. 

Za navajanje psa na vodo izberite mesto, kjer ne boste motili drugih obiskovalcev. Imejte v mislih, da ko bo pes prišel iz vode se bo stresel. Če bo pri tem poškropil ostale ljudi, lahko povzroči nekaj slabe volje. Psa imejte na povodcu.

Katero opremo potrebujete za navajanje psa na vodo?

  • na začetku pasja hrana + torbica za hrano
  • kasneje igrača, če jo ima pes rad (izberite igrače, ki plavajo na vodi. Za začetek naj bodo mehkejše. Ne izberite prevelikih, da ne bo pes spil preveliko vode  zaradi bolj odprtega gobca ko jo bo prinašal iz vode)
  • steklenica z vodo ter posodica če ste v slani vodi
  • dolg povodec
  • plavalni plašček za pse, ki veliko in zelo radi plavajo (če bo recimo plaval z vami ob supu ali čolnu. Plašček bo preprečil, da bi se lahko zaradi utujenosti utopil. Prav tako bo plašček psa pri plavanju držal v pravilnejšem položaju glave in hrbtenice).

Kako pričeti?

Navajanje psa na vodo:

1. Pes naj bo zaradi preventive na dolgem povodcu. Pripravite si torbico, v katero daste hrano.

2. Že ko se približujete vodi začnite s hranjenjem psa iz roke. Med hranjenjem se počasi približujte vodi. Če zna vaš pes kak trikec oz. vajo, ki jo zelo rad izvaja lahko vmes med približevanjem k vodi izvaja tudi to.  

3. Dovolite mu, da vodo in okolico povoha in se spozna z okoljem. 

4. Nadaljujte s hranjenjem ob vodi in nato v zelo nizki vodi – ravno toliko, da so v njej šapice. 

Psa dobro opazujte in se mu glede na njegovo počutje prilagajajte glede globine vstopa v vodo. Če vidite, da se počuti dobro (je sproščen, maha z repom ali ga nosi visoko, z veseljem jemlje hrano in si želi sodelovanja z vami,…) lahko greste počasi v čedalje globljo vodo. 

Če opazite, da psu postane neprijetno (si želi ven, zakrči svojo držo, ne želi vzeti hrane, gleda stran,…), pojdite spet v malo nižjo vodo – do tja, kjer se bo dobro počutil. Tam se veselite z njim, ga hranite, vzpodbujajte. 

Ne dajajte si časovnih omejitev v kolikem času morate psa navadit na vodo, saj boste s tem na psa podzavestno izvedli prevelik pritisk. Ni odvisno od vaših želja in ciljev, temveč od njegovega počutja. Torej dobro ga opazujte, prilagajajte se njemu, ga vzpodbujajte, se sprostite in uživajte z njim.

5. Če se pes dobro počuti pojdite počasi z njim v čedalje globljo vodo. Vsako novo višino vode dobro utrdite. 

6. S takim počasnim napredovanjem bo tudi psu potem počasi zmanjkalo tal pod nogami in bo zaplaval :). 

Katera so primerna okolja za pričetek – kakšno vodo izbrati?

Izberite okolje, kjer je prehod iz kopnega v vodo postopen. Idealno je, če je podlaga mivka, zemlja ali droben pesek, da se ne more poškodovati. Ne izbirajte ostrih skal in dostopov, kjer je voda kar na enkrat globoka. 

Kako s pozitivno motivacijo poskrbeti, da bo voda psu v užitek

Najpomembnejše je prilaganje počutju psa. Naj ne bodo na prvem mestu vaši cilji in ambicije, temveč opazovanje in upoštevanje počutja psa. 

Postopno navajanje psa na vodo smo opisali malo višje.

Kako še lahko naredite vodo za psa prijetno in zabavno?

1.V vodi se lahko s psom igrate različne igrice. Če ste v sladki vodi lahko psu mečete koščke hrane v vodo, on pa jih naj lovi. Na začetku se igrajte v nizki vodi, če gre vse super pa v čedalje bolj globoki.

2. Če ima vaš pes rad igrače mu lahko v vodo mečete igračo. Če jo že zna prinašati, lahko uporabite eno, ki vam jo bo prinašal nazaj. Če tega še ne zna, lahko uporabite tudi dve igrači, najboljše enaki. Najprej mu vržite eno, ko bo tekel nazaj proti vam in jo spustil, pa mu v zameno v drugo smer vržite drugo igračo. 

3. Pomočnik naj psa drži na bregu ali v nizki vodi. Vi kot vodnik greste v vodo in ga pokličete. Za prihod naj bo seveda dobro nagrajen.

4. Uporabite tehniko napetosti. V vodo mu vržite nekaj priljubljenega, nato pa naj vas na povodcu “zvleče” do te stvari. 

5. K vodi vzemite njegov celodnevni obrok in ga ob vodi nahranite.

6. K vodi se odpravite z njegovo najljubšo igračo, ki je ne dobi nikjer drugje razen ob vodi.

7. Na sprehod k vodi povabite kakšnega lepo vzgojenega pasjega prijatelja, ki ima rad vodo. Na ta način bo vaš pes z njegovo pomočjo vodo sprejel kot nekaj dobrega.

Kakšne nevarnosti prinaša plavanje in voda za psa?

Bodite pozorni na temperaturo vode. Pes se naj ne kopa v premrzli vodi, prav tako pa ga ne kopajte predolgo. Obe skrajnosti lahko vodita do vnetja mehurja ali sindroma zlomljenega repa. 

Nekatere pse po kopanju v slani vodi sol na koži in dlaki moti. Lahko pride do srbeče kože in rdečice. V tem primeru ga po kopanju sperite s sladko vodo. Če psa sol ne moti, ga ni potrebno spirati. 

Sploh v slani vodi naj pes ne bo predolgo zaradi zaučite vode med kopanjem. Psi že ko zagrabijo igračo ali samo med plavanjem popijejo določeno količino vode, ki lahko povzroči zdravstvene težave, med njimi je lahko še najmanj problematična driska.

Če pes dobi drisko, mu kakšen dan ali dva dajte manj hrane, lahko mu skuhate tudi pust riž in nemastno piščančje meso (če pes nanj ni alergičen). Pomaga tudi črno aktivno oglje, razkuhano laneno seme ali Entero Zoo. Če driska traja več kot dva dni pa je bolje, da greste do veterinarja.

S psom vovodo: jure in falko v vodi

Kaj nikakor ne smete narediti, ko navajate psa na vodo…

Psa ne silite v vodo (z vlečenjem, potiskanjem…). Prav tako ga ne nosite v vodo da splava ven. Če vidite, da psu v vodi ni prijetno, pojdite v nižjo vodo. Nato ga s prej omenjenimi koraki nagrajujte in ko boste videli da s v tej globini dobro počuti, pojdite v malo globljo. Naj vaš pes določa hitrost napredovanja.

Po kopanju

Če ste bili v slani vodi in psa sol na koži in dlaki moti, ga sperite s sladko vodo. Če ste se kopali v mrzli vodi ga po kopanju dobro obrišite, če s sabo nimate brisače pa naj bo še aktiven na kopnem da se ogreje in posuši. 

Večkrat mu omogočite izhod na wc, saj bo verjetno moral večkrat lulat.

Zelo priročno je, da ga naučite trikca “stresi se.