MTRIŽENJE PASJIH KREMPLJEV

Striženje pasjih krempljev je zelo pomembno, saj si jih psi s hojo in tekom ponavadi ne skrajšajo dovolj. V primeru predolgih krempljev si psi na dolgi rok lahko deformirajo gibanje, saj z vsakim korakom stopajo nepravilno. Striženje pasjih krempljev je torej pomembno, še bolj pomembno pa je, da se tega lotite pravilno.

Katero opremo potrebujete za striženje pasjih krempljev?

Oprema za striženje pasjih krempljev naj bo preprosta. Potrebujemo:

  • torbico s hrano za psa
  • klešče za striženje pasjih krempljev – kupite raje bolj kakovostne klešče, saj slabše klešče krempelj velikokrat samo prepognejo in ga ne odstrižejo dobro, kar je za psa boleče. Klešče morajo krempelj odrezati, ne da bi ga preveč stiskale – za psa je to bolj prijazno.

Kako vemo, da so pasji kremplji predolgi?

Najlažje boste dolžino krempljev pogledali na trdnih, ravnih tleh – npr. na parketu ali asfaltu. Ko pes sproščeno in naravno stoji, se njegovi kremplji ne smejo dotikati tal. Če se jih dotikajo, so predolgi. Če pasje kremplje slišite, ko pes hodi po asfaltu, je tudi to znak, da so predolgi.

Pri psih z belimi kremplji se zelo lepo vidi, do kam sega živec. Živec je namreč roza barve, med tem, ko je preostali del kremplja belo prozorne barve.

Kako se lotiti striženja krempljev?

Predlagam, da začnete že z mladičkom. Mladički ponavadi še nimajo strahu pred tem opravilom, saj nimajo še slabe izkušnje. Striženja se lotite postopoma:

  1. Psa najprej naučite na dotikanje šap in krempljev. Vzemite si en teden časa in se samo dotikajte šap in krempljev, ne da bi sploh strigli. Dotike izdatno nagrajujte s hrano.
  2. Ko je psu dotikanje prijetno in ga sprejema brez izmikanja, pa se lahko lotite striženja. Predlagam, da se lotite počasi in postrižete le en krempelj na dan. Ko krempelj odstrižete, psa spet izdatno nagradite in končate. Nadaljujete potem ponovno naslednji dan. 
striženje pasjih krempljev

Cilj je, da s striženjem pridemo čim bližje živca. Bližje kot pridemo, bolj je živec spodbujen k temu, da se začne krajšat. Pri psih, ki imajo zelo dolge kremplje je tudi živec dolg, pri njih je še bolj pomembno, da se kremplji krajšajo kvalitetno, do živca, saj se tako tudi živec začne krajšati. Če krempljev ne boste krajšali dovolj, se tudi živec ne bo krajšal.

Kaj narediti, če preveč zastrižemo krempelj?

Če se vam slučajno zgodi, da iz kremplja priteče kri, to pomeni, da ste odrezali preveč. Kako močno krempelj krvavel, je odvisno od tega, koliko ste zastrigli. Če pez zelo krvavi in se krvavite ne ustvari, je bolje da obiščete veterinarja. V večini primerov pa ne bo potrebe in se bo krvavitev ustavila sama. Zelo verjetno pa bo pes imel zaradi tega slabo izkušnjo in boste morali par korakov nazaj. Pri tem vedno upoštevajte počutja psa in se vrnite spet na stopnjo, kjer se pes dobro počuti in se ne izmika.

Kako se striže kremplje?

Ko je pes navajen na dotikanje in mu ni neprijetno v bližini klešč, z eno roko primite pasjo tačko (če je pes dolgodlak umaknite dlako, da dobro vidite krempelj) in navpično na krempelj delajte tanke reze. Če delate tanke reze je za psa bolj prijetno, kot že odrežete več kremplja. Hkrati lahko pri psih, ki imajo temne kremplje in ne morete viditi živca, dobite občutek do kam lahko odstrižete.

Če boste delali tanke rezinice boste videli, da proti živcu krempelj postaja bolj mehak. Predno pridete do živca se bo videla tudi svetlejša pikica.

Kremplje strižete torej navpično dol, potem pa lahko na spodnji strani še odrežete tisto, kar je ostalo. Pazite, da delate tanke rezinice, da ne boste odstrigli preveč naenkrat.

Ne pozabite na peti krempelj, ki ga ima večina psov na sprednjih tačkah, nekateri pa imajo peti ali šesti krempelj tudi na zadnjih. Ti kremplji se nikoli ne brusijo sami, ker se ponavadi ne dotikajo podlage.

Psa pa pred striženjem tudi navadite na položaj, v katerem mu boste strigli kremplje. 

Zakaj je striženje krempljev tako pomembno?

  • da ohranimo kratko dolžino, da se lahko psi normalno gibljejo.
  • Večina psov si na sprehodih sami krempljev ne zbrusijo dovolj, zato je pomembno, da za krajšanje poskrbimo mi.
  • Psi lahko pravilno hodijo le s kratkimi kremplji. Če so kremplji predolgi, bodo težko hodili, bolelo jih bo in hojo si lahko deformirajo.

Kaj storiti, če imamo psa, ki že ima slabo izkušnjo s striženjem krempljev?

Proces ponovnega navajanja na klešče in striženje je lahko zelo dolgotrajen. Predlagam vam, da ne hitite in greste postopoma čez trening. Začnite tam, kjer je psu še prijetno. 

Če mu je prijetno, da mu primete tačko in greste s prsti čez kremplje, začnite tukaj. 

Mu odgovarja, da imate tudi klešče v rokah, začnite od te točke. 

Se vaš pes že boji, če samo primete klešče, naredite najprej pozitivno dotikanje šapic brez klešč, potem pa lahko še povežete same klešče s hrano (recimo v prostor daste na tla klešče in psa hranite ob njih). Tak trening nadaljujete dokler ne vidite, da ko primete klešče v roke se jih pes dejansko razveseli, ne pa da se jih boji. 

https://www.youtube.com/watch?v=63uMEnwULiU

Še drugi načini krajšanja krempljev:

  • če si pusti prijeti tačko ampak se boji klešč, lahko uporabite pilo ali brusni papir pritrdite na kocko lesa in mu s tem brusite kremplje.
  • Če psu sploh ni prijetno dotikanja njegovih šap, lahko uporabite brusni papir na deski (angl. “scratch board”). Na kakšen malo večji kos lesa ali kakšno drugo podlago lahko nalepite večji kos brusnega papirja in ga naučite, da s tačko popraska po njem. 

Če opazite, da ima vaš pes neenakomerno obrabljene kremplje, stanje preverite pri veterinarju ali fizioterapevtu. Zelo verjetno je to znak, da neenakomerno obremenjuje telo, kar je lahko posledica težav ali poškodb, neodpravljene poškodbe pa lahko privedejo do drugih težav.