Definicija odpoklica: moj pes obrne glavo in s polno hitrostjo steče proti meni na prvi klic, ne glede na to kje je in kaj počne

Namen odpoklica: uporaba v ekstremnih situacijah, v katerih je absolutno nujno, da se pes odzove na naš klic:

 • pes ravnokar ovohava močerada,
 • pes, ki je alergičen na čebele, se mu je zazdela to super igračka za preganjat,
 • pes je stekel za žogico na cesto,
 • pes je v grmovju ravnokar zagledal nastavljen strup, …

Cilj: 100 % odpoklic (ne 99,99 %, ne skoraj 100 %, temveč 100 %)

Predpogoj za učenje odpoklica v sili je, da psa najprej naučimo odpoklica. To, da pes steče k nam samo zato, ker smo mi njegovi lastniki, je namreč nespametno pričakovati. Tega vedenja ga moramo najprej naučiti, utrjevati in šele nato ga lahko pričakujemo. Kako psa naučimo da pride ko ga pokličemo, si lahko pogledate na odpoklic.si.

Za tiste, ki ste svojega psa naučili odpoklica, želite pa 100 % odpoklic v sili, naj vam podam par svojih predlogov.

Ne uporabljajte besede »Pridi!«

Izbira besede je zelo pomembna. Odsvetujem vam uporabo vseh tistih prežvečenih besed, ki jih uporabljate avtomatsko, vsakodnevno (pridi, gremo, sem, tukaj, …). Te besede so za vašega psa postala nekakšna stalna zvočna kulisa in jih zlahka presliši. Morda pa jih uporabljate včasih za kaj finega (pridi, igrala se bova), včasih pa za kaj manj finega (pridi, kremplje gremo skrajšati). Ne glede na to ali se jih je pes naveličal, ali pa so na njih prilepljene negativne asociacije, si tega v tem primeru ne moremo privoščiti.

Prav tako ne uporabljajte imena psa. Zakaj? Zato ker ga je v svojem kratkem pasjem življenju slišal že tolikokrat in v toliko različnih situacijah, da ima tudi sam zelo mešane občutke glede svojega imena. 

Moj predlog: »Večerja!«

Zakaj? Pomislite v kakšnem čustvenem stanju boste, ko bo vaš pes nekje ogrožen in bo absolutno nujno da pride k vam. Nehote boste zakričali »SEM« v tako paničnem glasu, da boste s tem popolnoma nehote psa še bolj odbili od vašega namena. Predlagam vam, da uporabite besedo »večerja«, ker boste tako vi nase vplivali veliko bolje. Vaše čustveno stanje boste lažje prilagodili iz »absolutno nujno je da moj pes MORA prit zdajle ta trenutek k meni« v »svojega psa kličem na večerjo.« Slednje čustveno stanje je veliko bolj vzpodbudno in tudi pes ga bo zaznal in se nanj veliko bolje odzval. Res je, da boste v trenutku panike to težko zaigrali, vendar ker bo učenje tega odpoklica potekalo ves čas v nekriznem stanju, bo beseda vseeno prežeta s pozitivno asociacijo.

Foto: Maja Rokavec

2 briketa ne bosta dovolj

Nujno je, da psu ustvarimo pozitivno asociacijo na besedo za odpoklic v sili. Lahko si mislite, da bolj kot se mu bo beseda zdela luštna, boljši bo njegov odpoklic (hitrejši odziv ter hitrejši bo tek do vas). Seveda pa psi nimajo priljubljenih besed sami po sebi, temveč jim morate pozitivno asociacijo na besedo ustvariti vi. Kako bomo to naredili?

Odpoklic v sili bomo VEDNO nagradili s prav posebnim paketom nagrad, ki bo presegal gorenjsko (ali pa savinjsko – odvisno s katerimi imate več izkušenj) merico dveh briketov.

Paket nagrad, ki jih pes dobi:

 • Naš nasmeh, sproščenost (vse to pride v paketu z našim čustvenim stanjem, ko v svojih mislih kličemo psa k večerji),
 • Naše besede: vzpodbuda (»ajde gas«), pohvala (»bravo, bravo, priden fant«),
 • Jackpot nagrada (najljubša igrača ali najboljša hrana)

Če boste za nagrado uporabili hrano, uporabite takšno, ki jo pes zelo redkokdaj dobi (ali pa sploh ne) in jo boste enostavno nosili vedno s sabo tudi na sprehodu: 

 • konzerva tune ali kakšne druge ribe (posebnost pri tej nagradi: zelo močan vonj),
 • pašteta za pse (posebnost pri tej nagradi: dlje časa trajajoča nagrada, ker jo pes lahko liže),
 • mini paketek medu (posebnost pri tej nagradi: dlje časa trajajoča nagrada plus sladek okus, ki ga psi obožujejo).

Vse tem nagradam je skupno to, da so za psa zdrave, neškodljive, zlahka nosljive v žepu in nimajo kratkega roka trajanja.

Moj nasvet: dodajte celemu paketu nagrad še najbolj nepričakovano: »Svobodo!«

Ja, svobodo. Takoj, ko vaš pes poje svojo »večerjo,« je prost, da raziskuje svet po svoje in se vrne k svoji prejšnji dejavnosti.

Vaja dela mojstra

Odpoklic v sili bomo morali najprej velikokrat utrjevati v okolju brez motenj (torej tam, kjer se pes počuti popolnoma brezskrbno in domače). Šele takrat ko boste opazili, da vedno znova takoj pridrvi k vam, se pomaknite v okolje z motnjami, ki jih počasi stopnjujete (najprej zamenjujete okolje, potem dodate moteče elemente – druge ljudi, kolesarje, živali itn.).

Ko boste vadili in utrjevali odpoklic v sili, imejte v mislih, da »na večerjo« nikogar ne pokličemo 6x zapored in le izjemoma si privoščimo 2 večerji v enem dnevu 🙂 Čeprav to vajo trenirajte redno ter dosledno (saj je na koncu koncev ena izmed najbolj pomembnih), jo torej psu predstavite le tu in tam. S tem bo tudi njegovo pričakovanje po »večerji« samo naraščalo.

Moj nasvet: »večerja« na sprehodu zakličite VEDNO, ko boste popolnoma prepričani, da bo pes prišel k vam:

 • pes že teče proti vam,
 • pes vohlja naokoli in ko ugotovi, da so tla nezanimiva, zdolgočaseno dvigne glavo,

Izkoristite nenačrtovane momente in psu popestrite sprehod.

999999999999999999999:1

Uganite katera izmed teh številk ponazarja trening in katera realno situacijo. Ja. Veliko bo potrebno trenirati. Iz tega razmerja odnesite še eno pomembno dejstvo: odpoklica v sili se ne sme nikoli zlorabljati. Uporabljajte ga le v dveh primerih:

 • takrat, ko ga učite (doma, na vrtu, na ulici, v parku, pod motnjami…) in
 • takrat, ko ga boste resnično potrebovali.

Zlorabljanje odpoklica v situacijah ko boste zagledali mačko in boste psa priklicali k sebi, za »nagrado« pa ga boste dali le na povodec, vam bo bolj škodil kot koristil. Porušil vam bo odnos s psom, beseda bo dobila hudo negativno asociacijo, pes pa bo sprevidel, da ga želite le prenesti naokoli. Če boste zlorabljali odpoklic v sili, se vam bo začelo dogajati, da bo namesto tega, da bo pritekel, pes najprej pogledal naokoli katero zabavo zamuja (»Ali je mogoče kakšen zajček v grmovju? Leži na tleh zastonj hrana? Od česa me zopet hoče odvrnit? Kaj zamujam? Kaj sem spregledal?«). Priporočam, da si ne delate tega. 

Če boste odpoklic v sili psa temeljito naučili, ne boste imeli razloga da psu ne zaupate in vam odpoklica ne bo potrebno nikoli zlorabljati. S psom pa boste ohranili zdrav, lep in spoštovalen odnos.

Želim vam uspešen 100 % odpoklic v sili. Še bolj pa vam želim, da vam ga nikoli ne bo potrebno uporabiti.

Ali imate še kakšno boljšo idejo besede za odpoklic v sili? Ste se domislili še kakšne boljše nagrade ali pa bi kakšno še dodali našemu paketu nagrad? Kako dober pa je vaš odpoklic?