Pasja samozavest je zelo pomembna – več kot je bo vaš pes imel, bolje zanj in za vas.

Pasja samozavest torej ni nič slabega, temveč ravno obratno. Ne poslušajte zastarelih nasvetov o tem, da morate samozavest zbiti iz psa. Vaš cilj naj bo čim bolj samozavesten pes. Zakaj? Pes, ki je samozavesten je psihično stabilen, sproščen, ponosen, se dobro počuti v svoji koži, ima dobro samopodobo, je izpolnjen v svojih nagonih ter ima nasploh izpolnjeno življenje. Pri svojih psih delam ogromno na njihovi samozavesti in na ta način delamo v Alfakanu tudi s strankami.

Če je pes samozavesten, je vzgoja in socializacija psa, sploh mladička, čisto preprosta. Če psu manjka samozavesti, ponavadi naletimo na težave.

Kako torej zgradit in povečat samozavest pri psu?

1 . UPORABLJAJTE POZITIVNO MOTIVACIJO

Pozitivna motivacija je en izmed najbolj napačno razumljenih pojmov v Sloveniji. Če boste pozitivno motivacijo uporabljali pravilno, torej nagrajevali želena vedenja in ne podkupovali psa, boste definitivno dvignili psu samozavest. Včasih so pse vzgajali in šolali z uporabo sile, s tem posledično psu zbijali samozavest in celo mislili, da na ta način delajo dobro. Danes vemo, da je to škodljivo za karakter in razvoj psa. Zato je tudi veljalo, da ne hodite v pasjo šolo dokler pes ne dopolni enega leta.

Če želite samozavestnega psa, je prvi pogoj, da pravilno uporabljate pozitivno motivacijo – najprej je potrebno oblikovati nagrado s katero psa nato nagrajujete. Tako boste oblikovali jasno komunikacijo s psom, pes bo vedel kaj od njega želite, s tem se mu bo dvignila samozavest. Ne zamenjujte pozitivne motivacije s podkupovanjem psa.

Pri Alfakanu temelji vzgoja in prevzgoja psa na sistemu pozitivne motivacije.

2. V UČNEM PROCESU PSA UPORABLJAJTE PREVENTIVO NAMESTO KAZNI

V učnem procesu psa uporabljajte preventivo, ne kurative. Včasih so ljudje čakali na napake ali jih celo izzvali in potem pse kaznovali. Zaradi tega so večino psov psihično uničili. Zato uporabljajte preventivo – živite s psom na način, da pes nima možnosti delati napak in s tem utrjevat neželena vedenja. V Alfakanu pokrijemo večino učnega procesa z uporabo preventive – zato svetujemo omejitve v domačem okolju, uporabo dolgega povodca pri učenju odpoklica, strukturiran pristop v učnem procesu brez prehitevanja korakov,… Ne iščite in ne čakajte na napake, temveč s preventivo poskušajte napake preprečit ter nagrajevat želena vedenja. Če boste preventivo pametno uporabljali, uporaba kazni ne bo potrebna. Če se torej morate spraševati katero kazen bi uporabili, potem preventiva ne deluje in niste v pravem sistemu. Na ta način ne delate v dobrobit svojega psa in ne delate v smeri samozavestnega psa.

3. UPOŠTEVAJTE VSEH 7 KORAKOV UČNEGA PROCESA PSA LINK IN JIH NE PRESKAKUJTE

Na našem blogu preberite o pasjem učnem procesu. Ne hitite čez učni proces in ne preskakujte teh korakov. Eden izmed razlogov, zakaj psi niso samozavestni je, da ne vedo kaj od njih pričakujete. Če pes torej v učnem procesu ne bo uspešen, če ne bo vedel kaj od njega želite, je velika verjetnost, da mu bo samozavest padla.

4. PRAVILNA BORBENA IGRA

Pravilna borbena igra je odlično sredstvo za dvigovanje pasje samozavesti. Na e-akademiji so na to temo pripravljene 4 odlične video vsebine. Večina psov je zelo dobrih v borbeni igri, če se le vodniki o njej podučijo ter se znajo pravilno igrati. Pazite, da se igrate z občutkom, saj lahko hitro dosežete ravno nasprotno – da psu zbijate samozavest. Bodite pozorni na to, da psu igračke ne vlečete iz gobca, da popuščate če pes vleče, da potrjujete psa v borbeni igri in ga ne delate pasivnega, itd. Za borbeno igro izberite primerno, dovolj mehko igračko.

5. PSU PUSTITE DOZORET

Psi zorijo precej časa, večje pasme tudi do 3. ali 4. leta. Psu dajte čas da dozori. Če boste od njega prehitro preveč pričakovali, boste nezavedno psihično pritiskali na njega. Psi to začutijo in zato jim samozavest začne padat.

6. ODKRIJTE PASJI POTENCIAL

Poiščite talente vašega psa. Preko svojega talenta bo vaš pes zadovoljil nagone. Če namreč njegovih nagonov ne boste zadovoljili, bo pes razvil neželena vedenja. Ker pes razvije neželena vedenja, je cel čas v konfliktu s svojim vodnikom. Začne se začaran krog, psi in vodniki zaradi tega trpijo in psi nimajo take samozavesti kot bi jo lahko imeli. Če ne boste našli talentov svojega psa, se boste pri dvigovanju pasje samozavesti ustavili.

Kako najti talente vašega psa? Zapišite si vse težave, ki jih imate s psom. Premislite, katera dejavnost bi omogočila vašemu psu zadovoljevanje teh nagonov (npr. pes koplje luknje – z njim se več igrajte, pes voha po tleh – zaposlite ga z iskanjem eteričnega olja (KLIK), pes preskakuje ograjo – vpišite se v tečaj

agilitya,…). Iz težav poiščite talente, z vašim psom poizkusite različne dejavnosti ter tako odkrijte, kaj veseli vašega psa in vas. Na ta način se boste z njim zelo povezali ter hkrati še dvignili njegovo samozavest.

7. PRAVILNA SOCIALIZACIJA PSA

Postopna, pravilna socializacija pomeni pravilno predstavitev stresorjev, ki so v okolju psa. Stresorje nevtraliziramo in dosežemo, da se pes za njih ne zmeni. Stresorji so recimo druge živali, ljudje, avtomobili,… Pravilen proces socializacije boste najlažje dosegli z obiskom kvalitetnega tečaja pasje vzgoje. Če boste torej proces socializacije pravilno izpeljali, boste dosegli večjo samozavest psa.

Posnetek si lahko pogledate tukaj: