Ali so pasje interaktivne igrače rešitev za dolgčas pri psu?

Obstaja ogromno različne opreme za psa, med drugim tudi pestra izbira igrač. Igrač, ki so najrazličnejših oblik, barv, materialov, z različnimi nameni uporabe. V zadnjem času pa so postale skoraj nepogrešljiv del obvezne opreme za psa tudi interaktivne igrače. Interaktivne igrače za psa so oblikovane tako, da se v njih skrije hrana, pes pa hrano na različne načine samostojno najde. Interaktivne igrače za pse so  poznane predvsem po tem, da pri psu preganjajo dolgčas. Njihova uporabnost pa je mnogo več kot le preganjanje dolgčasa. 

Pasje interaktivne igrače med drugim psu nudijo mentalno stimulacijo in ob vsakem uspehu posledično dvigujejo samozavest. Psi se ob soočanju z nalogami prav tako naučijo reševanja problemov. Najboljša prednost interaktivnih igrač za pse pa je zagotovo to, da psom omogočijo sproščanje nagonov in izražanje naravnih vedenj, kot so vohanje, lizanje in grizenje. Vohanje, lizanje in grizenje so naravna vedenja, ki psa umirjajo, zmanjšujejo stres. 

Pasje interaktivne igrače je možno uporabiti v najrazličnejših situacijah. Interaktivne igrače so poleg tega, da popestrijo hranjenje in zabavajo, ter zaposlijo psa tudi super pripomoček pri učenju novih veščin, saj pri psu ustvarja pozitivne asociacije. 

Pozor! Interaktivne igrače niso nadomestek za sprehod in kvalitetno ukvarjanje.

Kategorije interaktivnih igrač. Razdeljene glede na njihov način uporabe.

  • Vohanje: igrače so oblikovane tako, da jih napolnimo s hrano, ki jo more pes najti s svojim smrčkom. Med najbolj prepoznavne igrače spadajo šnofke, šnofžoge, ki jih lahko naredite tudi sami. 
  • Lizanje: igrače namažemo z dobrotami, med bolj prepoznavne igrače spadajo Kong, Lickimat, West Paw Toppl, Trixie kača
  • Puzzle: sestavljene so iz “ovir”, ki jih more pes na različne načine razrešiti, bodisi s smrčkom, tačkami, jezikom. 

Kakšno hrano skriti v interaktivno igračo?

Možnosti in receptov je več kot dovolj, za vsak okus se najde kaj primernega. Šnofke, šnofžoge in puzzli so super za suho hrano (brikete) ali priboljške. Igrače, ki so namenjene za lizanje pa dopuščajo domišljiji prosto pot, saj so primerne tudi za bolj mehko oz. Mokro hrano. Bolj popularni recepti vsebujejo mokro hrano (konzervo), arašidovo pasto, skuto, jogurt, smoothie.

  • Mokra hrana
  • Priboljški
  • Prehranski dodatek
  • Arašidova pasta
  • Sušen prigrizek

Za še večje veselje in trajanje je možno igračo z vsebino tudi zmrzniti, kar pride prav v toplejših mesecih, da se pes hladi.