PASJI BOKS – ZAPOR ALI UDOBEN PASJI KOTIČEK?

Kako lahko omejitev, ki se ji reče pasji boks spremenite v psu prijeten kotiček? Pravilen TRENING bo odločil, ali bo boks za vašega psa zapor ali udoben kotiček. Če boste psa prijeli za ušesa in ga zvlekli v pasji boks ter ga vanj zaprli za 10 ur, bo normalno za psa boks stresna situacija in ga bo doživljal kot nekaj neprijetnega. Če pa ga boste nanj postopoma navadili (počasi podaljševali čas v njem, mu dali vanj ležišče, hrano in nekaj za glodat), pa bo boks sprejel kot nekaj prijetnega, kot njegov kotiček oz. brlog,  v katerega bo sam želel it, saj se bo v njem dobro počutil.

Pasji boks naj bi bil udoben kotiček

Cilj boksa je, da ima vaš pes  varen in udoben kotiček, kamor se lahko umakne ko želi počivati, saj ni dobro, da je cel čas okoli vas. Velikokrat opazim, da so psi že naveličani tega, da nimajo svojega kotička, kamor se lahko umaknejo – iz kuhinje ga podi mama, nato se umakne na kavč in ga iz njega podi oče, nato gre v otroško sobo od koder ga spet podi otrok. Kje pa je njegovo mesto?

In če ima svoje mesto, ali ve, kje je? Namreč ne bo dovolj, da mu ga boste dvakrat pokazali. Mlademu psu najlažje definirate mesto tako, da mu kupite omejitev (npr. boks), ga nanj postopno navadite,  kasneje ga pa lahko zamenjate za ležišče. Ko bo pes vzgojen namreč ne bo več potreboval fizične omejitve, temveč bo dovolj le še ležišče. 

Kako  lahko vsak v nekaj tednih treninga doseže, da bo njegov pes imel boks rad:

Pasji boks kot udoben kotiček doma

Kaj potrebujete ?

  • dovolj velik boks (pes se mora v boksu normalno obrnit).
  • ležišče oz. kakšno odejico, ki jo boste dali v boks. Dobro je, da mu je v boksu udobno. Vendar pri mladih psih bodite pozorni, da se lahko enostavno perejo, saj jo bodo verjetno večkrat polulali. Če bo pes svoje ležišče grizel, mu ga za nekaj časa odstranite.
  • Razne žvečilke – stvari za glodat (izberite naravne).
  • Pasjo hrano.

Zdaj pa k treningu

Zelo pomembno je, da psa ne silite v boks. Če ga boste vanj silili, bo zelo verjetno do njega razvil strah.

  1. V zaprt pasi boks vržite malo hrane tako, da pes vidi. Vi nimate več hrane, ta je v boksu, pes ne more do nje. Začel bo razmišljati kako naj pride do hrane.
  2. Nato boks odprite in mu pustite, da  gre sam vanj in ga razišče. Vmes ko bo iskal hrano po boksu lahko za sekundo zaprete in odprete vratca.
  3. Ko boste začeli s podaljševanjem časa psa v boksu, namestite v boks njegovo ležišče in spet zaprite boks, da ne bo mogel vanj. Zakaj vanj ležišče? Ko boste dali boks enkrat stran, kar je seveda cilj, bo ostalo to ležišče in pes bo točno vedel, kje je njegovo mesto. Ko boste začeli s podaljševanjem čakanja v boksu, mu poleg njegovega dnevnega obroka v boks dajte še kakšno žvečilko. Spet mu jo dajte v boks in zaprite vrata. On naj nekaj časa gleda kje je, ko si bo želel v boks, mu vratca odprete, da lahko gre vanj. Vratca zaprete in s tem pozitivno pogojujete boks, saj pes uživa v svoji žvečilki in hkrati podaljšujete njegov čas v njem.

POMEMBNO: Če boste delali po teh navodilih, naj vaš pes nekaj tednov dobi večino svojih obrokov v boksu skozi opisan trening. Žvečilke za glodat naj dobi samo v boksu, ne drugje.


V članku sem omenjal boks kot omejitev, saj se mi zdi najbolj praktičen (lahko ga imate v stanovanju, v avtomobilu za varen prevoz ali ga vzamete zraven na dopust). Enak postopek pa lahko uporabite za katerokoli drugo omejitev.

Ko bo pes vzgojen in navajen hišnih pravil, lahko omejitev – pasji boks zamenjate z ležiščem 🙂

Pasji boks več ni potreben. Falko na svojem ležišču
Falko na svojem ležišču

Foto: Maša Šlebir