V življenju se nam večkrat zgodi, da nam ne gre vse po planu. Če imamo psa, ga žal ne moremo zmeraj vzeti s seboj. Zbolimo, gremo na dopust, porodniško, vmes pridejo še kakšne druge nepredvidljive situacije… Poiskati moramo rešitev kam s psom? Vsekakor ga ne moremo vsakomur zaupati. Sploh če je še mladiček v procesu vzgoje ali pes v procesu prevzgoje. Tudi če je reaktiven pes, pes, ki potrebuje veliko gibanja. Ali pes z zdravstvenimi težavami ali pa morda starček, ki potrebuje posebno oskrbo. Očasno si lahko zaželimo tudi dopust brez psa ali pa gremo na potovanje, kjer bi pot psu predstavljala prevelik stres. V vseh teh primerih je za psa potrebno poiskati varstvo. Pri varstvu nam lahko pomaga pasji hotel.

Pasji hotel – ali jih imamo v Sloveniji?

V Sloveniji se z varstvom psov ukvarja kar nekaj organizacij in posameznikov. Vendar pa za to obstajajo posebni pogoji in regulative. Potrebno je narediti izpit za oskrbnika živali, ki ga zahteva VURS. Glede prostorskih zahtev pa je potrebno zagotoviti senzorje za dim, možnost ločevanja psov v primeru poškodb ali bolezni. Zagrajenost prostorov, določena velikost prostorov,… . Pasji hotel lahko na enega oskrbnika sprejme 10 psov. 

Obstajajo različni pasji hoteli, vrtci in varstva. Najpomembnejše je, da psa pustimo v varstvu tam, kjer je okolje najbolj podobno tistemu, v katerem pes živi. Nekateri omogočajo notranje in zunanje bivanje psov v boksih. Spet drugi samo notranje v prostoru z izpustom na ograjen vrt oz. dvorišče. Pomembno je preveriti, kaj hotel nudi. Če je pes vajen bivanja v zunanjem pesjaku, je smiselno iskati takšen hotel, ki ponuja ravno to. Če pa je naš pes vajen bivanja v notranjosti z nami, pa je bolje, da poiščemo hotel, ki to ponuja. Poiščimo takšno varstvo, kjer se pes počuti čim bolj domače. Tako nima nepotrebnega stresa v novem okolju. V vsakem primeru pa je pomembno, da obstaja možnost, da se lahko psa fizično loči od drugih. (Če bi se recimo počutil prestrašenega ali se ne bi razumel s katerim od drugih psov).

Ali so v pasjem hotelu dobrodošli vsi psi?

Ne glede na pasmo so v pasjih hotelih načeloma dobrodošli vsi psi. Vsekakor je zelo dobro, da je pes socializiran do te mere, da ga drugi psi ne motijo. Če ima naš pes kakšno posebnost je pomembno, da o tem oskrbnika hotela obvestimo. Zavedati se moramo, da ni naloga oskrbnika, da našega psa vzgaja ali prevzgaja. Takšni psi so potrebni individualne oskrbe in prevzgoje pri strokovnjakih, ki se s tem ukvarjajo.

Ločitvena tesnoba je tudi ena izmed omejitev, ki se v novem okolju še dodatno stopnjuje. Takšne pse je težko puščati v varstv, sploh v glavni sezoni (glavna sezona so vse šolske počitnice, prazniki, poletne počitnice). Oskrbnik se ne more posvetiti samo enemu psu čez ves dan. Prav tako ga ne more pustiti samega doma, medtem ko gre na sprehod s preostalimi psi. Psa je dobro najprej pripraviti na pasji hotel in poskrbeti za osnove. Super je, če pasji hotel obiščemo že prej, mogoče psa pustimo kakšen del dneva tam. Priporočljivo je pričeti že z mladičkom,

”Večkrat pridemo v dilemo ali vzeti psa s seboj na daljše potovanje, ga izpostavljati stresu, ki ga ni vajen, ni dovolj vzgojen ali pa je bolje psa za dlje časa pustiti v varstvu. V realnem življenju obstaja veliko ljudi, ki že več let niso potovali, saj niso pomislili na varstvo v pasjem hotelu.”

Kaj je potrebno vedeti pred prvim obiskom?

Pse, ki obiščejo pasji hotel prvič, lastniki pripeljejo zjutraj na uvajalni dan in jih pridejo iskati po službi ali opravkih. Ob prihodu je potrebno imeti cepilno knjižico in podatke, da je pes razglisten. Zaščito proti klopom in bolham, hrano, ovratnico ali oprsnico in povodec. Igrač in ležišč ponekod ni potrebno nositi, saj jih dobri pasji hoteli imajo dovolj. Razen če bi pes za lažji prehod potreboval nekaj domačega (npr. dekico). Na sprehodu oskrbniki ugotovijo, kako se pes odziva na okolje in družbo drugih psov ter se na podlagi tega odločijo. Ali je morda potreben še kakšen dan več, da se navadi na novo okolje. Kasneje lahko psi ostajajo v dnevnem varstvu, teden ali dva. Lahko pa tudi za več mesecev, odvisno kakšne so potrebe in želje posameznikov.

”Lastniki hrano prinesejo sami, saj se vsak pes prehranjuje drugače.”

Kako izgledajo aktivnosti?

V kolikor znajo psi lepo hoditi na popuščenem povodcu se lahko odpravijo na sprehod skupaj. Drugi, ki so živahni in vlečejo na povodcu, se po navadi peljejo ločeno. Prav tako je dobro, da je oskrbniku živali na prvem mestu varnost in za takšne pse uporablja sledni povodec. Psi se med sabo lahko igrajo v ograjenem dvorišču. Vendar je pomembno, da se manjše in večje pasme loči v izogib nepotrebnim poškodbam (npr. večji pes pohodi manjšega). Če je pes navajen na dodatne aktivnosti se lahko lastniki z oskrbnikom dogovorijo za specifično zaposlitev psa. (Metanje žogice, iskanje eteričnega olja v epruveti,…).

”Ljudje imajo še zmeraj v glavi mišljenje izpred več kot deset let. Takrat še takšne možnosti pasjih hotelov ni bilo, pač pa pesjaki, nekajkratni izpusti brez sprehodov in hrana.”- Nina Bešter, Pasji dom

Kaj NI in kaj JE dober pasji hotel?

Še preden psa peljemo v varstvo se je dobro o pasjem hotelu pozanimati. Oseben obisk v varstvu je dobrodošel, saj se lahko na ta način pridobita zaupanje in občutek ali nam ta način varstva za našega psa ustreza ali ne. Prav tako se lahko vidi na psu, ko ga lastniki vzamejo domov. Če se pes ne počuti dobro ali se vede drugače, se je zagotovo lahko dogajalo kaj, kar psu ni bilo ok. V takem primeru je lahko krivih več razlogov, predvsem pa ta, da je v enem varstvu preveč psov hkrati, tako se oskrbniki ne morejo posvetiti vsem posamično. Zato se dobro pozanimajte in ne puščajte psa, kjer zagotovo veste, da stvari ne bodo takšne, kot jih oglašujejo.

”Pri nekaterih pasjih hotelih je potrebno rezervirati termin 2-3 mesece prej, če gre za glavno sezono, izven sezone pa do 14 dni.”

Psi so po navadi tisti, ki nam pokažejo s svojo telesno govorico, kako se počutijo. Če je ob odhodu domov pes razigran in sproščen, je zagotovo imel dobro izkušnjo v pasjem hotelu. Kvalitetni sprehodi, dovolj aktivnosti po potrebi psa in socializacija med drugimi psi so eni izmed pomembnih kvalitet dobrih pasjih hotelov. Oskrbniki so tisti, ki poskrbijo za varnost vašega psa in so vam na voljo, da sporočijo kako je s psom tekom varstva. Tudi v primeru zdravstvenih težav je dober pasji hotel tisti, ki omogoča oskrbo pri veterinarju. 

”Ne glede na to ali trenutno potrebujete varstvo ali ne, je smiselno psa že kot mladička peljati v pasji hotel kot dobro izkušnjo, v primeru da ga boste kadarkoli potrebovali.” – Nina Bešter, Pasji dom

Ali lahko peljem psa alergika v pasji hotel?

Nekateri hoteli imajo možnost, da psa pripeljete v varstvo, tudi če se vaš pes srečuje z alergijo ali s kakšno drugo zdravstveno težavo (npr. epilepsija pri psih). Po navodilih in dogovoru z oskrbnikom se psu dajejo zdravila in potrebna nega, ki se jo je treba držati. 

3 NASVETI ZA VSE, KI BOSTE DALI PSA V VARSTVO:

  1. Pes naj bo zmeraj na povodcu. Ne glede na to ali se srečujemo z mladičkom ali starejšim psom, naj bo pes zmeraj na povodcu. Dobro je vedno preveriti ali sta ovratnica oz. oprsnica dobro nameščena, da se ob stresnih situacijah pes ne prestraši in uide iz povodca. Pri odpiranju vrat se lahko zgodi, da pes steče ven in pobegne ali se lahko pripeti nesreča. Psi se v novem okolju odzivajo drugače.
  2. Navodila. Oskrbnika, ki bo skrbel za vašega psa, je dobro seznaniti z vsemi pomembnimi informacijami. Prehranjevalne in splošne navade psa, povelja za dobro komunikacijo in kontakt  veterinarja, če bi prišlo do česarkoli nujnega.
  3. Psa pustite zaupanja vredni osebi. Pri varstvu je zelo pomembno, da lahko psa pustimo osebi, ki ji zaupamo in je zmožna skrbeti za psa (prostorno, časovno in zdravstveno).