Sterilizacija in kastracija psa: da ali ne je vedno aktualna tema. Veliko skrbnikov psov in mačk postavi pred velik korak. Vprašanje je enostavno, medtem pa odgovor ne tako preprost. Odločitev ni lahka, prav tako ni pravilnih ali napačnih odločitev. Ponavadi se nam pojavi veliko vprašanj. Predvsem smo obremenjeni z miti in resnicami, ki so različni tudi v strokovnem svetu. Še preden se podamo na eno ali drugo pot je dobro to temo raziskati in si pridobiti veliko informacij.

Miti in resnice o sterilizaciji in kastraciji psa

1. Psička se mora vsaj enkrat v življenju goniti preden jo damo sterilizirati

Za to trditev ni nobene zdravstvene podlage. Prav tako ni potrebno da imajo psice mladiče preden jih steriliziramo. Tako kot pri ljudeh, je tudi pri psih brejost obremenitev za telo. Porodi niso zmeraj lahki in marsikaj se lahko zakomplicira. Seveda je po drugi strani razumljivo, če želimo leglo in se ukvarjati z vzrejo, da s tem počakamo. Ta mit lahko ovržemo. 

2. Psu se bo po posegu spremenil značaj

Veliko pasjih skrbnikov skrbi, da se bodo psi po posegu spremenili. Samci ne bodo več tako dobri čuvaji, samice pa se bodo z mladički umirile in postale bolj vodljive. Mit nima povezave s posegom oz. leglom, pač pa s karakterjem, pasmo ter vzgojo psa. 

”Dostikrat ljudje vidijo kastracijo kot bližnjico za rešitev vedenjskih težav pri samcih. To je lahko nevarno, saj si tako skrbniki preveč obetajo od posega. Predlagam jim, da v kolikor se odločijo za vzgojo ali prevzgojo psa, je to en del, ki pripomore k rešitvi. Zagotovo pa se ni za zanašat, da bi se lahko pes z enim posegom povsem spremenil.” – Jure Pribičevič, Alfakan

S takšnim razmišljanjem bi bilo to zares enostavno, saj bi psa peljali k veterinarju in bi s posegom ‘rešili’ vse težave, ki nas pestijo pri psu. V nekaterih primerih je zagotovo bolje, da se psa pelje kastrirati. Predvsem, ko vidimo, da pes tuli, beži od doma in je neprestano v nevarnosti (promet, fizično preganjanje psov…).

3. Psi se bodo po posegu poredili in postali leni

Deloma se lahko strinjamo, da se s posegom spremeni metabolizem pri psih. Pri nesteriliziranih psicah in nekastriranih samcih je prekomerna teža prav tako v porastu. To pomeni, da gre zgolj za način prehranjevanja, gibanje, pasmo,… Če po posegu omogočimo psu dovolj gibanja in pazimo na hrano, se pes ne bi smel porediti. Ta mit lahko ovržemo, saj ni dokazano, da je to dovolj konkreten razlog za odločitev glede posega.

”Moški zelo težko vidijo vidik kastracije in zelo čustveno odreagirajo na poseg v telo živali. Marsikdo je prepričan, da če bi mačke sterilizirali in kastrirali, bi populacija mačk izumrla. Mačja populacija se zelo uspešno množi, zato je ravno ta poseg pri mačkah nujen.” – Natalija Hercog Gerbec, Veterinarski center PIKA

PREDNOSTI STERILIZACIJE

S sterilizacijo lahko preprečimo:

1. Vnetje maternice oz. piometra

Najbolj ogrožajoče stanje pri psicah je gnojno vnetje maternice. Po vsaki gonitvi, nekje mesec do dva, se sluznica maternice zaradi hormonov (estrogen in progesteron) spremeni. Ustvarijo se ugodni pogoji za bakterije, ki lahko preko materničnega vratu in sluznice prodrejo v maternico ter povzročijo vnetje. Ta čas sovpada s pričakovano brejostjo. Znaki so lahko očitni ali pa povsem skriti. Vrat maternice je največkrat zaprt, zato gnojnega izcedka ne vidimo. Psice po navadi takrat več pijejo, so neješče in apatične. Če naša psica ni sterilizirana, je eden izmed pogostih razlogov lahko vnetje maternice. Zato je nujen obisk pri veterinarju, ki vam s pregledom psa potrdi ali ovrže stanje v maternici. 

”Vnetje maternice je urgentno stanje, saj lahko pride tudi to pogina živali.” – Natalija Hercog Gerbec, Veterinarski center PIKA

2. Tumorji mlečne žleze

Psice se s starostjo približujejo diagnozi tumorja mlečne žleze. Ni nujno za vse, je pa več možnosti za razvoj bolezni če naša psica ni sterlizirana. Gre za hormonski vpliv estrogena, ki ga izločajo jajčniki. Če pri psički zatipamo kakšne bulice v okolici seskov, je dobro opraviti pregled in nato poseg pri veterinarju. Dobra novica je ta, da vsi tumorji niso maligni. Tudi če je tumor benigen, vseeno lahko raste in povzroča zdravstvene težave.

”Zgodnje sterilizacije pri psicah starih 5-6 mesecev, da se izognemo diagnozi tumorja na mlečnih žlezah, odsvetujem.” – Natalija Hercog Gerbec

3. Navidezna brejost

Sovpada s časom po gonitvi in se lahko zamenja z vnetjem maternice ali resnično brejostjo. Samo stanje je zelo naporno tako za skrbnika kot psa, saj so nekatere psice psihično zelo prizadene. Znaki navidezne brejosti so bruhanje, cviljenje, nošenje igrače, gnezdenje in nastanek mleka (povečanje mlečnih žlez). Posledično lahko pride do vnetja mlečnih žlez oz. mastitisa. Dobro je, da psici preprečimo lizanje, saj lahko s tem dodatno stimulira nastajanje mleka. 

4. Sladkorna bolezen

O sladkorni bolezni se manj govori, čeprav je razširjena med psi in mačkami. Navadno je povezana s samo debelostjo živali. Pri psicah so za to odgovorni hormoni. mesec ali dva po gonitvi se iz jajčnika izloča zelo velika koncentracija progesterona. Ta hormon lahko preprečuje, da bi hormon inzulin normalno deloval (omogočil uravnavanje sladkorja v krvi). Posledično v krvi narašča sladkor, telo pa strada. Znaki diabetesa so prekomerno pitje, uriniranje in izgubljanje telesne teže. Če stanje traja dlje časa, lahko pride do diabetične katarakte na očesih, ki je urgentno stanje za obisk veterinarja. S sterilizacijo lahko zmanjšamo koncentracijo progesterona in psico rešimo pred trajnim zdravljenjem sladkorne bolezni. 

5. Hiperplazija vaginalne sluznice

Še ena hormonsko pogojena zadeva, ki nastane zaradi vpliva hormonov na maternico kot tudi vagino. Sluznica se lahko poveča in tako nabrekne, da izpade iz vagine. Takšno stanje psico zelo boli, saj povzroča boleče uriniranje. Nevarnost hiperplazije je lahko tudi poškodba izbočene sluznice. Psice si tako rano ližejo in pride do vnetja, krvavitve in nekroz. S sterilizacijo se zmanjša koncentracija hormonov in sanira stanje nabrekle sluznice. 

PREDNOSTI KASTRACIJE

Prav tako pri psih lahko izhajamo pri razlogih za kastracijo iz vedenjskih težav samcev in zdravstvenih razlogov. Pa si poglejmo, kaj so nevarnosti pri psih in kako jih lahko s kastracijo preventivno preprečimo ali zaustavimo sam proces razvoja bolezni.

1. Tumor na modih

Podobno kot obstajajo pri ljudeh akcije za samopregled mod, je smiselno, da tudi lastniki samcev bolj pozorno pregledujejo svoje pse. Namreč tudi pri nekastriranih psih, ki imajo spuščena moda, se lahko s starostjo pojavi večja možnost za nastanek tumorja na modih. Na splošnem pregledu psa lahko veterinar pregleda tudi moda psa, saj lahko predčasno opazimo znake oz. spremembe. Pri tumorjih na modih lahko tako veterinar določi klinično diagnozo med tipanjem, ultrazvok pa pomaga pri modih, ki niso spuščena. 

Znaki, ki nam kažejo, da se s psom nekaj dogaja so povečani seski, naskakovanje s strani drugih psov (psi se zaradi povečanega hormona estrogena spreminjajo v samice), slaba kvaliteta dlake (rjavi ton), simetrična alopecija (simetrično izpadanje dlak brez srbeža na telesu je znak hormonskega neravnovesja), obarvanje kože ali hiperpigmentacija (koža lahko postane črna), povešen prepucij…

2. Kriptorhizem – nespuščena moda

Je stanje pri psu, ko se eno ali obe modi ne razvijeta do konca. Tako se posledično ne spustita in ostaneta v ingvinalenem kanalu ali v trebušni votlini, kjer je temperatura višja kot v mošnji. Nevarnost nastane zaradi neprestanega segrevanja. Pri samčkih z nespuščenimi modi je verjetnost razvoja tumorja na modih 13x večja, zato je kastracija v takšnih primerih dobra odločitev. Svetujemo, da na obisku pri veterinarju opravite dober pregled mod, saj naj bi se razvila nekje pri 2-3 mesecih in se spustila v mošnjo. 

3. Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Gre za žlezo, ki se nahaja ob vratu mehurja. Njena naloga je proizvajanje tekočine, ki je del semenske tekočine in tako omogoča boljšo pretočnost semenčic. Velikost prostate določa hormon testosteron. Z leti se prostata lahko spremeni pod vplivom hormonov. Prostata se poveča, saj v njej nastanejo ciste. Ko ciste počijo, se kri pomeša z urinom, zato je pri psih v urinu vidna kri. Posledično se lahko vname tudi mehur, ki vodi v cistitise. 

4. Prolaps prepucija

Pri prolapsu gre za stanje, ko ob gonečih psicah samcu prepucij zateče, se zatakne in ga samec ne more pospraviti nazaj. Samci si zaradi velike bolečine prepucij ližejo, kar lahko vodi v dodatna bakterijska vnetja ali poslabšanje situacije. Pri teh psih je zaželena kastracija, saj se bo stanje ponovilo vsakič, ko se bodo srečali z gonečo psico. Tukaj kemična kastracija za mlade pse ni smiselna, saj jo bo potrebno podaljševati, kar pa predstavlja velik finančni zalogaj.

5. Tumor perianalnih žlez

Področje okoli zadnjice je v večini spregledamo. Pri zadnjiku ne najdemo samo analnih žlez, ampak tudi druge. Žleze so aktivne pod vplivom hormonov in če jih je preveč, lahko vodi v različna patološka stanja. Pri starejših nekastriranih samcih lahko pride do tumorjev na zadnjiku, ki so v večini primerov benigni, ni pa nujno. Tumorji znajo rasti, vendar pse to ne moti med blatenjem. Do težave pride takrat, kadar tumorji počijo in si samci rano ližejo. Bakterijska vnetja in samo rano oskrbi veterinar, zato je dobro pse redno pregledovati.

6. Perianalna hernija ali kila

Hernija pri psih je dokaj pogost pojav. Simptomi so lahko blagi ali življenjsko nevarni, če se stanje ne zdravi. Gre za mišice, ki držijo črevo okoli zadnjika in so odgovorne, da je v pravilni poziciji. Zaradi hormonskih sprememb mišice začnejo popuščati, rektum se ovije in pes ne more normalno na blato. Pri pregledu veterinar ugotovi, da je v notranjosti žepa neizločeno blato. S kastracijo se zmanjšajo  hormoni, hkrati pa rekonstrukcija celotne pozicije zadnjih prebavil v prvotno stanje.  

SLABOSTI STERILIZACIJE IN KASTRACIJE

”Pri odločitvi glede posega ne gre samo za zdravstven vidik, ampak tudi za način življenja, kaj komu ustreza in kaj ne. Za skrbnike, ki so se odločili za sterilizacijo ali kastracijo svoje živali, je povsem normalno, da so zaskrbljeni glede samega posega (anestezija in vse ostalo). Na koncu je na skrbniku, da se sam odloči v katero smer bo šel. Ni prav in ni narobe. Prav je tisto, kar skrbnik čuti in za kar se je pripravljen odločit in biti poučen v eno in drugo smer.” – Natalija Hercog Gerbec, Veterinarski center PIKA

1. Inkontinenca

Pri velikih pasmah (npr. labradorec, nemški ovčar, zlati prinašalec, doga,…) nas lahko skrbi za inkontinenco pri psicah. Značilno je, da psice med spanjem ne nadzorujejo stiskanja mišic in se lahko zbudijo v lužah urina. Samo stanje nima popolnoma nič opraviti z načinom tehnike posega, pač pa imajo na to vpliv hormoni. Pri sterilizaciji se navadno odstranijo jajčniki, ki so glavni vir ženskega spolnega hormona estrogena. Padec estrogena vpliva na manjšo občutljivost vratu mehurja, kjer so estrogenski receptorji, da ta tesni. Inkontinenca se lahko pojavi nekaj mesecev ali celo let po sterilizaciji. Pomagamo si lahko z zdravili, vendar pa stanja povsem popraviti ne moremo.

2. Nagnjenost k pridobivanju telesne teže 

O tem smo napisali že na začetku pod miti. Dejstvo je, da se metabolizem psic po posegu spremeni in je na nas skrbnikih, kako žival hranimo in kako aktivna je po sterilizaciji.

3. Ortopedske težave

Velike pasme, ki so zelo hitro sterilizirane, imajo večjo možnost natrganja križnih vezi, celo določene vrste kostnih tumorjev.

”Kdaj je pravi čas za sterilizacijo oz. kastracijo? Takrat ko so nas vsi argumenti, naš način življenja, skrb za zdravje, zdravstvene težave, prepričali v to. Če se bomo odločili za kastracijo/sterlizacijo, potem svetujem, da pri večjih pasmah opravimo poseg kasneje (1,5-2 leti), saj rastejo počasneje. Pri manjših pasmah pa počakajmo vsaj  eno gonitev. Sem veterinarka, ki ne zagovarja zgodnjih sterilizacij pri 5-6 mesecih. Razlika je pri mačkah, kjer opravimo poseg čimprej, vsaj da je težka nekje 2 kg. ” – Natalija Hercog Gerbec, Veterinarski center PIKA

KAKO POTEKA STERILIZACIJA IN KASTRACIJA PSA? 

Pred posegom je potrebno žival natančno pregledati, da se prepričamo, da je zdrava. Vse poteka v splošni anesteziji, kjer se zaradi varnosti sam potek operacije in počutje spremlja preko monitorjev. Preko vstavljene kanile (metuljčka) na tački se da kratko delujoč narkotik (sedacija živali) in cevko v smrček/gobček skozi katero se v nadaljnji fazi vzdržuje narkoza s plinskim anestetikom. Obstaja klasična metoda sterilizacije, kjer se kirurško odpre trebušna votlina in se pri psicah odstranijo samo jajčniki (v kolikor ne opazimo drugih sprememb na maternici ali drugje). Pri samcih pa se pred mošnjo naredi rez, ki se kasneje zašije. Po približno urnem posegu, se žival počasi prebudi in preda v domačo oskrbo. Zelo pomembno je, da po posegu živali počivajo in si ne ližejo rane. Lahko si pomagamo tudi z ovratnikom, oprijetimi oblačili in dobro preventivo (počivanje na svojem prostoru), na katere pa jih je smiselno navajati že prej. Po 10-14 dneh bi naj bila rana lepo zaraščena, v kolikor bi se pojavile težave, pa je dobro kontaktirati veterinarja.

Pri laparoskopski sterilizaciji gre za drugačen način odstranjevanja jajčnikov, kjer se preko manjših rezov, posebnih instrumentov preko monitorja odstranijo jajčniki. Vseeno ima lahko enake posledice (stranske učinke sterilizacije) kot klasična sterilizacija.

Poleg že omenjene klasične kastracije, poznamo še kemično kastracijo. Veterinar psu aplicira hormonski vsadek v podkožje, v področje med lopaticama. Vsadek vsebuje hormon, ki se sprošča in s tem zavira nastajanje moškega spolnega hormona testosterona. Posledično se zmanjša spolni nagon, pes je začasno neploden, zmanjšanje mod. Cenovno je dražji poseg, ki se ga mora obnavljati na 6 ali 12 mesecev. Kemična sterilizacija ne obstaja.

Cene posegov se med klinikami razlikujejo. Odvisno je kakšno opremo uporabljajo in koliko ljudi je prisotnih med samim posegom. Najpomembnejše je, da veterinarju zaupamo.

 

”Ne odločajte se za kliniko glede na ceno posega.”

KAKO PA JE Z MAČJO POPULACIJO?

Mačke spolno dozorijo zelo hitro, nekatere celo že pri 5 mesecih. Mačja ljubezen je zato lahko zelo intenzivna, kar posledično pripelje do prekomernega razmnoževanja mačk. Sterilizacija in kastracija mačk je nujna. Eno so spolne bolezni, zaradi katerih se je v izogib dobro odločiti za poseg, na drugi strani pa povožene mačke (iskanje svojih partnerjev) in neverjetno množično razmnoževanje.