Skok čez obroč, pospravljanje igračk v škatlo, pokrivanje oči s tačko, slalom med nogami… Pa so to res cirkuški triki za zabavo občinstva ali pasji trikci?

Pasji triki so odlična mentalna in fizična zaposlitev za psa, saj jih lahko učimo kadarkoli in kjerkoli. Ne glede na starost, fizično zmogljivost, pasmo ali velikost psa – seveda pa posamezne vaje prilagodimo glede na posameznega psa. Ob učenju le teh se s psom zabavamo, ga učimo razmišljanja, izboljšujemo fizično pripravljenost in koordinacijo. Preživljamo kakovosten skupen čas in gradimo močnejšo vez.

Pomembno je, da se znanja trikcev ne enači z vzgojo. Triki so namenjeni popestritvi, zabavi in grajenju močnejše vezi med lastnikom in psom. Prav tako pa so odlična zaposlitev za deževne dni ter učenje samostojnega razmišljanja in NISO NADOMESTEK VZGOJE. Trikci so dodana vrednost.

 

Video: Anja Troha

Uporabni trikci

Vsekakor pa poznamo tudi zelo uporabne trikce, ki nam pripomorejo k lažjemu sobivanju s psom in so tako rekoč del vzgoje. Naprimer odpoklic, vaja ‘’spusti’’, hoja na popuščenem povodcu. Vaja mrtev (preval na hrbet pri pregledovanju za klope ali striženje krempljev na boku), nošenje nagobčnika (za javne prevoze ali pri veterinarju), počakaj, tačko (za brisanje po deževnem sprehodu in/ali striženje krempljev)…

Pasji trikec "gor"
Foto: Anja Troha

Kako poteka učenje trikcev?

Mladička lahko začnete učiti takoj, ko ga pripeljete domov, kar pa ne izključuje dejstva, da se starejši psi prav tako radi učijo novih trikov.

Trikcate lahko vsakodnevno, vendar naj bo čas učenja kratek in popestren z igro in krajšimi sprostitvami. Pri daljših treningih obstaja možnost, da bo pes (sploh v začetkih učenja novih ukazov) izgubil voljo in motivacijo, padla mu bo koncentracija in posledično bo naredil več napak. Trening vedno zaključite na vrhuncu, ko si pes še vedno močno želi delati. Če opazite, da psu zmanjkuje volje, ste delali predolgo. Naslednjič naj bo trening krajši, lahko pa ga razdelite na več kratkih seans tekom dneva – te pa naj praviloma ne trajajo več kot nekaj minut.

Vedno imejte v mislih kaj pes zmore glede na njegovo fizično stanje, velikost in starost, saj lahko v nasprotnem primeru delamo v škodo psa (primer: za starejšega psa, ki ima težave s kolki ali za mladiče do starosti nekje enega leta niso primerni višji skoki ter triki, ki obremenjujejo stare oziroma še rastoče sklepe, prav tako manjši psi ne zmorejo skakati na enako višino kot večji psi..).

Veselje dveh psov ob izvajanju pasjih trikcev
Foto: Anja Troha

Uporaba markerja

Za potrditev pravilno izvedenih ukazov vedno uporabite marker. To je lahko kliker ali krajša beseda, kot so “ja”, “to”, “yes”, “good”, “okej” s čimer psu potrdite pravilno izveden ukaz, čemur sledi nagrada.  

Sprva trenirajte le v enem izmed notranjih prostorih, kjer naj ne bo motenj (ostali ljudje, psi, živali, razni zvoki), nato pa motnje stopnjujte, tako da trenirate v različnih okoljih. Stopnjujte s treningi v drugih prostorih hiše, nato na dvorišču, vrtu, gozdu (sprva tam, kjer ni psov; nato tam, kjer so tudi ostali psi in ljudje) in na koncu še v urbanem okolju. Na ta način boste ukaze dobro utrdili in šele nato stopnjevali treninge z motnjami. Če vidite, da vam na določeni točki ne gre, pojdite en korak nazaj in znova utrdite ukaz v okolju, kjer ni toliko motenj. Bodite pozorni da korakov ne prehitevate!

Avtorici: Lana Goričanec in Anja Troha