Si lahko za trenutek predstavljate kako izgleda naraven način hoje pri psu?

Pes vleče na povodcu! Ali mi lahko pomaga oprema?

Psi radi raziskujejo, vohajo, hodijo v različne smeri, menjavajo tempo hoje.

Ravno nasprotno s pričakovanji večine ljudi. Marsikdo si ob pojmu hoja na popuščenem povodcu predstavlja ali si želi, da bi pes na kratkem povodcu ves čas hodil ob nogi svojega vodnika. Poleg tega pa naj bi ignoriral vse mimoidoče sprehajalce ter vonjave na tleh. 

Naše predstave o pravilni hoji pa so za psa popolnoma nenaravne. Zato lahko učenje omenjene vaje predstavlja velik izziv marsikateremu skrbniku psa. 

 Vir_pexels.com

Kaj je hoja na popuščenem povodcu? 

Pravilen odgovor na zastavljeno vprašanje ne obstaja, vsak si lahko sam interpretira kako bi naj izgledala hoja na popuščenem povodcu. Bistvo pa je, da pes ne vleče, temveč ohranja povodec popuščen.

Dandanes obstaja ogromno načinov in pristopov za učenje hoje na popuščenem povodcu. Pomembno je, da izberemo pot, ki v ospredje postavlja dobrobit psa. S ciljem psa s potrjevanjem naučiti KATERO je pravilno vedenje. In ne konstantno kaznovanje napačnega vedenja. Če želimo psa uspešno naučiti novega vedenja, mu moramo dati vedeti kaj od njega želimo. Mu omogočiti, da je pri učenju uspešen. S kaznovanjem napačnega vedenja, ima pes ves čas možnost početi napake. Psi bodo vedno ponujali vedenja, ki so njim naravna. Ali tista, ki so bila pogosto potrjena/nagrajena. Naloga vodnika psa je, da se nauči pravilno komunicirati s psom. Tako bo sodelovanje enostavnejše, zaupanje bolj močno, konfliktov pa vedno manj. 

V primeru, da imamo psa, ki izrazito vleče na povodcu, moramo najprej najti vzrok. Za tem mu nato predstaviti vzorec želenega vedenja s pomočjo preventive in ustreznimi tehnikami. Tehnike, ki NE bazirajo na opremi in povzročanju nelagodja pri psu.

Vlečenje na povodcu ni le neprijetno za psa in lastnika, prav tako lahko vodi v vedenjske, ter zdravstvene težave! 

Kakšno vlogo v učnem procesu ima oprema?

Pri učenju s pozitivno motivacijo ne sme biti oprema tista, ki bo odpravila neželena vedenja ali naučila pravilnega vedenja. Rezultat naj bo odvisen od pristopa, znanja in doslednosti vodnika. Oprema ne more nadomestiti kvalitetnega treninga!

Pes vleče na povodcu! Ali oprema proti vlečenju deluje?

Na trgu obstajajo različni kosi opreme proti vlečenju na povodcu. Obljubljajo, da uporaba specifične opreme pripomore k lepši hoji na povodcu, pa je res?

Nekateri kosi opreme so posebej oblikovani za izboljšanje hoje na povodcu  in lahko resnično pripomorejo k temu, da začnejo psi hoditi ob nogi brez vlečenja na povodcu.

Odlično, problem rešen, pes ne vleče na povodcu. Ampak ali ste se kdaj vprašali zakaj ali kako določena oprema “deluje”?

Večina opreme proti vlečenju je zasnovana tako, da z dodajanjem neprijetnosti in bolečin psa odvrne od vlečenja. Nekatere torije pravijo, da bo pes ob prisotnosti bolečine in nelagodja prenehal z neželenim vedenjem. 

Ena izmed nevarnosti averzivne opreme je, da potlači čustva psa in ne reši vzroka neželenega vedenja. Vsako vedenje ima neko funkcijo, ki nam lahko da ogromno informacij o stanju psa. Pogosto pa lahko pride tudi do zlorabe opreme, ki na psu pusti hude psihične in fizične posledice.

Kategorije opreme proti vlečenju:

OPRSNICE

  1. Oprsnice: obstaja več vrst oprsnic proti vlečenju. Najbolj pogosto uporabljena oprsnica proti vlečenju je oblikovana v črko T (trakovi segajo čez ramenske sklepe). Z možnostjo sprednjega pripenjanja. Oblika oprsnice  onemogoča naraven način gibanja pri psu. Prav tako mu sprednje pripenjanje odvzame moč po vlečenju in ustvari občutek izgube ravnotežja. Drug tip oprsnice proti vlečenju je oblikovan v črko X. Oblika psu omogoča nekoliko bolj naravno gibanje, žal pa povzroča večjo bolečino ob vlečenju, saj trakovi oprsnice psa “zarežejo” med pazduhe sprednjih tačk vsakič ko povleče na povodcu. Tudi pri pri uporabi takšne oprsnice se psi želijo izogniti bolečini, ugotovijo, da je edini način kako se izogniti neprijetnosti ta, da prenehajo z vlečenjem. 

 

Vir: Easy Walk® Dog Harnesses – Train your dog. Enjoy your walk. – YouTube 

 

 

vir: aler.si

ZATEZNE OVRATNICE

  1. Zatezne ovratnice: zatezne ovratnice so oblikovane zelo enostavno in praktično, saj se le  nadenejo čez glavo psa. Zatezna ovratnica je sestavljena iz tankega traku ali kovinske verige z rinko za pripenjanje. Zatezna ovratnica, za razliko od polzatezne ovratnice, nima nobenega vmesnega dela, ki bi omejil zategovanje traku/verige. Zato je možna neomejeno zategovanje okrog pasjega vratu. Anatomija vratu je precej občutljiva, vsakič ko psa zategne ovratnica, sila pritiska na bezgavke, ščitnico, pri psih, ki konstantno vlečejo na ovratnici. Ali so deležni korekcij vodnika, lahko pride tudi do poškodb sapnika, ne glede na prijetnost in mehkost materiala ovratnice.

 vir_ Leisure Rope Slip On Dog Collar – High5dogs 

 

vir:Rottweiler Training Choke Dog Collar- Chain Collar Dog Collar : Rottweiler Breed: Dog Harnesses, Muzzles, Collars, Leashes, Bite Sleeves, Training Equipment | 2021 [BUY NOW] (all-about-rottweiler-dog-breed.com) 

OGLAVNICE

Oglavnice: oglavnice se nadenejo okrog pasjega gobčka, v grobem lahko ločimo dve vrsti oglavnic. Ti. Halti oglavnice in ti. Transitional lead oglavnice. Trakovi Haltija se nadenejo okrog gobčka, povodec pa se zapne na trakovih pod gobčkom. To psu odvzame moč po vlečenju. Tako je vodniku omogočena kontrola nad premikanjem pasje glave. Večina psov ne mara občutka, ki ga sprožijo ob vlečenju na Haltiju. Zato se naučijo umakniti neprijetnosti tako, da enostavno ne vlečejo na povodcu. 

Transitional lead oglavnica je bolj dodelana različica. Tukaj en trak obdaja gobček, drug trak pa najvišji del vratu. Pri vlečenju psa, pritiska sila oglavnice  na najbolj občutljive točke vratu, ter gobčka. Pes ob občutju bolečine preneha z vlečenjem,  vodniku pa pripomoček daje občutek boljše kontrole nad psom. 

vir: HALTI – World Branding Awards (brandingforum.org) 

Katera oprema je za psa najbolj varna in primerna? 

Spodaj našteta oprema sama po sebi ne vpliva na učenje hoje na povodcu:

Oprsnica: na trgu je ogromno različnih modelov oprsnic. Pomembno je, da izberemo tisto, ki je varna, udobna in psu omogoča najbolj naravno gibanje. Optimalna je takšna, ki je iz lahkega materiala. V obliki črke Y in se dobro prilega pasjemu telesu. Mit, da oprsnica povzroča vlečenje na povodcu je neresničen. To pa ne pomeni, da pes na oprsnici ne bo vlekel, hoja na povodcu je vedenje, ki ga je treba naučiti. V kolikor pes vleče, pa je vsekakor “bolje”, da vleče na oprsnici, kot pa na ovratnici. 

Ovratnica: uporabo ovratnice je smiselna le, kadar pes obvlada hojo na popuščenem povodcu. Kajti tudi napačna uporaba ali konstantno vlečenje na katerikoli ovratnici, ter cukanje (četudi nenamerno) lahko vodi do bolečin in poškodbe vratu. Ni nujno, da so bolečine opazne takoj. Težave se lahko začnejo kazati čez čas. Funkcija vratu je predvsem držati glavo pokonci, anatomija vratu ne omogoča nobene zaščite pred pritiskom. Zato lahko pride hitro do poškodb struktur, ter drugih težav povezanih z zategovanjem pasjega vratu. 

Povodec: za mlade pse in pse, ki so v fazi (pre)vzgoje je nepogrešljiv dolg povodec (npr. 8 metrov). Tudi za odrasle pse velja, da daljši kot je povodec, bolj sproščena je hoja. Psi niso roboti, ki bi cel sprehod hodili ob nogi vodnika. Potrebujejo tudi čas za raziskovanje, vohanje. Prav tako z daljšim povodcem lažje komunicirajo z okoljem. 

 

 

Kdaj je lahko oprema v pomoč pri učenju hoje na povodcu?

Psi se učijo z asociiranjem. Zato lahko psu učenje hoje na popuščenem povodcu olajšamo z ločeno uporabo opreme za različne situacije- npr. Pes je privezan na ovratnici – kadar more hoditi ob nogi vodnika na popuščenem povodcu. Na oprsnico pa je privezan, kadar mu želimo nuditi več prostega časa ali za delo in trening. 

Skrivnost je torej v tem, KDAJ se uporablja določena oprema in ne kako se uporablja (če psu ne želimo povzročati nelagodja).

Kaj na opremo pravijo psi?

Psi nam z besedami (žal) ne morejo izraziti svojega (ne)zadovoljstva. Je pa zelo jasna njihova telesna komunikacija. Bodite pozorni na držo telesa, način hoje, na miritvene signale svojega psa. Prav vaš pes, vam bo najbolje pokazal kaj mu ustreza. Upoštevajte ga in izberite tehnike učenja ter opremo, ki bo osrečila njega. Posledično pa boste tudi sami bolj zadovoljni. 

Ne glede na to, katere metode učenja izberete. Zavedati se morate, da je učenje/vzgoja psa proces. Rezultati ne bodo pojavili čez noč. 

 

Dodatni nasveti za učenje hoje na popuščenem povodcu:

  • Treningi so kratki, 
  • Psu damo možnost, da je uspešen,
  • Delamo po zmožnosti psa,
  • Psu damo jasna pravila.

Naj ne bo smisel sprehoda za vašega psa le hoja na povodcu. Dovolite mu, da raziskuje. Popestrite sprehod z različnimi vajami, igro. Obogatite življenje svojega psa s skupnimi aktivnostmi.