Palice so zelo priljubljena igrača mnogih psov in veliko skrbnikov jih svojim kosmatincem z veseljem meče. Palice so naravne, brezplačne in stalno na voljo, zato se zdi, da so super igrača. Pa so res? 

Nevarnosti igre s palicami

Pozor! Palice po našem mnenju NIKAKOR niso ustrezna igrača za pse. Lahko so izjemno nevarne in osebno poznam kar nekaj primerov, ko se je palica psu zapičila globoko v gobec, zaradi česar so morali psa operirati. Pogosto se zgodi, da ima takšna igra tudi nesrečen konec in kuža zaradi poškodb celo pogine.

Zakaj takšna nevarnost? 

Psi so nori na palice ponavadi s svojo največjo hitrostjo tečejo za palicami, ki pa so lahko zelo nepredvidljive. Hitro se lahko zgodi, da se palica nerodno obrne ali zapiči v tla, pes pa vanjo prileti z vso silo in odprtim gobcem. 

Veliko skrbnikov si težko predstavlja kaj se v takem primeru res zgodi in ob opozorilu le zamahnejo z roko, češ, da se njihovemu psu to že ne more zgoditi. Zato vas resno opozarjamo na to, da se palica lahko zelo hitro in globoko psu zapiči v gobec. Pri tem lahko poškoduje notranjo stran ustne votline, lahko se zapiči v mehko nebo, kjer lahko poškoduje sapnik ali požiralnik in lahko prodre celo do pljuč. Palica se lahko zapiči tudi pod drugačnim kotom in poškoduje oči ali možgane.

Palica zapičena v mehko nebo psa. Foto: Neca Jerkovič, Vet4Pet

Nevarni so tudi manjši delci palice (trske), ki se lahko zapičijo zelo globoko in “skrijejo”, zaradi česar so lahko potrebne zahtevne operacije. 

Foto: Maja Šlebir

Strupene rastline
Dodatno opozorilo velja za vse, ki se sprehajate po območjih z umetno nasajenimi drevesi. Mnoga drevesa (npr tisa) so strupena, kar pomeni, da se lahko pes z grizenjem palic teh dreves hudo zastrupi!

Kaj torej lahko psu na sprehodu ponudimo kot alternativo?

Ker je metanje palice lahko zelo nevarno, vam svetujemo, da za igro raje izberete varnejše alternative: pasje igrače

Slaba stran je sicer ta, da se morate spomniti igračo vzeti s seboj na sprehod, vendar vam bo to hitro prišlo v navado in je vsekakor ta “žrtev” v primerjavi z nevarnostjo palic zelo majhna.

Predstavljamo nekaj igrač, ki spominjajo na palice, psi pa jih obožujejo

WestPaw Zogoflex Echo Zwig je votla igrača primerna za krožno in borbeno igro. Igrača tudi plava na vodi in je pralna v pralnem stroju.

_________________________________________________________________________

Kong Safestix Palica je igrača iz trpežnega materiala, po trdoti je trša kot WestPaw igrača in je zato primerna za pse z močnejšim ugrizom. Tudi ta igrača plava na vodi.

_________________________________________________________________________

Ruffwear Gnawt-a-stick je še ena v seriji igrač, ki simulirajo lesene palice. Ravno tako kot predhodnjici plava na vodi.