Izbira družinskega psa: ali razmišljate, da bi se vaši družini pridružil družinski pes? Odločitev za družinskega psa je lahko super, za otroka prinaša marsikatero prednost pri odraščanju. Vendar pa nakup psa ne sme biti nepremišljen. Saj pes prinaša dodatno skrb, dodatne obveznosti, dodatne stroške itd. Pes prinaša v družino veliko odgovornost. 

Ko si otrok zaželi psa

Pes zagotovo NI darilo, preden svojemu otroku uresničite željo, se res trdno prepričajte v svojo odločitev. Otrok žal nima realne predstave o sobivanju s psom. Otrokove predstave o sobivanju s psom pogosto izvirajo iz risank, filmov. Odgovornost za lastništvo psa nosijo starši, saj otrok sam ni zmožen v celoti skrbeti za psa ali pa se celo naveliča. Prav zaradi nepremišljene odločitve psi na žalost pristanejo v zavetišču.  

Žal veliko psov, zaradi različnih razlogov pristane v zavetišču. Med najbolj pogoste razloge spadajo: 

 • družina sploh ni zmožna skrbeti za psa,
 • pes razvije vedenjske težave, ker družina psu ni kos,
 • pes postane prevelik finančni zalogaj. 

To so vse razlogi, ki so neupravičeni in niso fer do psa. Oddajo psa lahko preprečite z iskreno odločitvijo o lastništvu psa, z ustrezno izbiro pasme, z odgovornim nakupom. 

3 koraki do odgovorne odločitve za družinskega psa

Prvi korak: Skupaj z družino premislite, se pogovorite ali ste pripravljeni sprejeti  družinskega psa. Družinskega člana, ki lahko zagotovo prinese veliko veselja in zadovoljstva. Obenem pa tudi mnogo novih obveznosti in skrbi. Predvsem premislite ZAKAJ si želite družinskega psa. Ali lahko psu omogočite kar potrebuje? V primeru, da si otrok zaželi psa, mu je treba predstaviti in razložiti kakšne zahteve ima pes, kako zanj skrbeti in kako ga vzgajati. 

Ko skupaj sprejmete odločitev, da lahko psu omogočite vse kar potrebuje, sledi izbira primernega družinskega psa.

Drugi korak: Izbira pasme psa vsekakor ne sme biti naključna. Res je, vsak pes je poseben. Res je, vsak pes je po svoje lep in prikupen. Na splošno pa velja, da psa NE izberite  po izgledu. Psa tudi ne izberete glede na popularnost. Zagotovo pa psa ne izberete, zaradi ljubke objave na socialnih omrežjih ali iz filma. Prav tako sebi primerne pasme ne morete izbrati po priporočilu prijatelja, znanca ali neznanca na spletu, saj ima vsak drugačen življenjski slog, vsak ima drugačna pričakovanja in želje glede psa.

Odločitev psa more biti prilagojena glede na lasten tempo vsakdana, življenjski slog, lastne želje in pričakovanja. Svetujemo, da izberete pasmo psa, za katero ste prepričani, da ji lahko uresničite poln potencial. Bodite iskreni do sebe. Ko gre za družinskega psa, je še posebej pomembno izbrati pasmo, ki je primerna za družine, da spada med lažje vodljive pasme. Obstaja ogromno pasem in za vsakogar se najde primerna. Genetika psa igra veliko vlogo in na genetiko v celoti z vzgojo ne moremo vplivati. Pri izbiri primernega družinskega psa svetujemo, da razmislite kaj od psa pričakujete in se res skrbno pozanimate in spoznate primerno pasmo. 

Tretji korak: Ko izberete svoji družini primerno pasmo, še sledi razmislek o odgovornem nakupu psa. Za nakup psa pa sta na voljo dve možnosti. Ena možnost je posvojitev psa iz zavetišča. Druga možnost pa je nakup psa pri odgovornem vzreditelju. Če se odločite posvojiti psa, se predhodno pozanimajte pri osebju zavetišča o karakterju psov, o morebitnih vedenjskih težavah. Večina psov v zavetišču ima žal za seboj že nekaj (slabih) izkušenj, zato so lahko prisotne vedenjske težave. 

Če se odločite za pasemskega psa

Če se odločite za pasemskega psa, ga kupite pri odgovornem vzreditelju. Tudi pri iskanju primernega vzreditelja je potrebnega nekaj časa in potrpežljivosti. Odgovoren vzreditelj bo za vzrejo izbral dobre, zdrave in karakterno stabilne predstavnike pasme. Prav tako bo odgovoren vzreditelj posvetil ogromno znanja, časa in pozornosti skrbi in vzgoji pasjih mladičkov. Zgodnje obdobje odraščanja pasjih mladičev je bolj pomembno, kot si lahko predstavljamo.

Odgovorni vzreditelji

Mladički pri odgovornem vzreditelju bodo odraščali v prijetnem, domačem, čistem okolju. Odgovoren vzreditelj bo mladičke navajal na različne podlage, zvoke, dotike. Mladičke bo navajal na sobno čistočo, navajal na nošenje opreme (ovratnica, oprsnica, povodec), navajal na prisotnost otrok in vam tako precej olajšal začetke pri vzgoji. Zgodnja skrb je ključnega pomena in tukaj je velika razlika med dobrim in slabim vzrediteljem ali celo rejcem nerodovniških psov.

Kakšen je dober družinski pes?

Ko družina išče družinskega psa, je pomembno upoštevati nekaj faktorjev. Saj ni vsak pes primeren družinski pes. Zagotovo si boste želeli zanesljivega psa, ki mu lahko zaupate, še posebej, če imate majhne otroke. Za družinskega psa izberite pasmo, ki je po naravi prijazna in tolerantna.

Prav tako je smiselno izbrati pasmo, ki je stabilnega karakterja in lahko vodljiva. Preverite tudi nivo energije pri pasmi, ki si jo želite. Pomembno je, da je nivo energije skladen z življenjskim slogom. 

Tako kot se more pes naučiti primernega vedenja v različnih situacijah, se more tudi otrok naučiti kako ravnati s psom in kakšna je primerna interakcija s psom. Obstajajo psi, ki imajo visok prag tolerance, kar pa ne pomeni, da lahko otrok s psom počne karkoli želi. Tudi najbolj toleranten pes ima svoje meje. Vlečenje za ušesa, rep, tace, puljenje dlake, ščipanje, jahanje psa in podobna vedenja so absolutno nesprejemljiva. Tudi psu je treba vrniti spoštovanje.

TOP 10 pasem, ki so primerne za družine

Če iščete aktivnega družinskega psa:

 1. Zlati prinašalec
 2. Irski seter
 3. Irski mehkodlaki pšenični terier
 4. Pudelj
 5. Coton de Tulear

Če iščete manj aktivnega družinskega psa:

 1. Novofundlandec
 2. Bernski planšarski pes
 3. Kavalir King Charles
 4. Francoski buldog
 5. Škotski ovčar

Ali je lahko delovna pasma tudi družinski pes?

V zadnjem času pridobivajo na popularnosti delovne pasme, ki imajo zelo izražene nagone, imajo veliko energije in potrebujejo ogromno zaposlitve. Psi, ki potrebujejo neko nalogo, ki jim predstavlja smisel življenja. V to kategorijo spadajo razni ovčarji (Avstralski ovčar, Borderski ovčar, Belgijski ovčar, Nemški ovčar) in ptičarji (Vižla, Nemški  ptičar, Bretonski ptičar).

To so psi, ki jim redni sprehodi niso dovolj, saj na klasičnem sprehodu ne morejo zadovoljiti vseh nagonov in potešiti vse energije. V primeru, da se tak pes znajde v neprimernem domu, lahko pes razvije vedenjske težave, postane destruktiven. Prav tako delovni psi nimajo izraženih karakteristik, ki bi bile primerne za vlogo družinskega psa. Seveda obstajajo družine, ki imajo delovnega psa, ampak tisti pes zagotovo ne opravlja glavne vloge družinskega psa, ampak ima še kakšno drugo nalogo. 

Če se je vaša družina odločila za družinskega psa, želimo veliko lepih skupnih trenutkov. Vzgoja psa bo dolga pot, na tej poti pa boste potrebovali ogromno potrpežljivosti in doslednosti. 

Foto: pexels.com