Krajšanje pasjih krempljev; se vam je kdaj zgodilo, da ste se sami lotili krajšanja, pa ste ob tem po nesreči psu zastrigli noht in mu poškodovali živec?

Ali pa imate občutljivega psa in vam nikakor ne pusti, da bi mu prijeli taco, kaj šele strigli kremplje?

V nadaljevanju bom predstavila uporaben trik za vse, ki vam krajšanje pasjih krempljev predstavlja veliko težavo. 

Pravi recept za nego pasjih tac in krempljev je sicer previdno in dovolj zgodnje navajanje na dotike in sistematično uvajanje striženja. Če pa se vam je zgodila nesreča ali pa imate res občutljivega psa, si lahko pomagate s tem, da psa naučite, da si sam krajša in brusi kremplje. Govorim o super uporabnem trikcu- brušenju krempljev z brusilno desko

ZA KAJ PRAVZAPRAV GRE?

Pri tej metodi gre za to, da v psa neposredno ne posegamo, ga ne grabimo za tace in mu neposredno ne strižemo krempljev. Doseči želimo, da ga z enostavnim pogojevanjem naučimo, da s potegi krempljev po deski, sam sebi brusi kremplje. Trik je v osnovi poponoma neboleč in nemoteč za psa, v začetku moramo le nekoliko paziti, da pes po brusilnem papirju ne poteguje blazinic. Prav tako ga dobro opazujemo in spremljamo, kako hitro in učinkovito se krajšajo njegovi kremplji. 

IZDELAVA BRUSILNE DESKE

Brusilno desko si lahko enostavno izdelate doma. Potrebovali boste nekaj osnovnega materiala, ki ga lahko dobite v kakšni trgovini za ročna dela ali pa v trgovini z tehničnim blagom. 

Za izdelavo potrebujete:

  • leseno desko (nekje 65cm x 30cm- za srednje velikega psa),
  • brusilni papir (1 ali 2 kosa- odvisno kako veliko površino za brušenje želite). Svetujem tudi nakup dveh različnih grobosti papirja, za različno funkcijo brušenja,
  • dvostranski lepilni trak,
  • močan lepilni trak (»silver tape«) in
  • škarje.

Postopek izdelave vam bo vzel približno 10 minut. Prikazan je v spodnjem videu.

KAKO PSA NAUČIMO, DA SI SAM POBRUSI KREMPLJE?

Samo učenje je psu zabavno, saj bomo vajo učili s tehniko instrumentalnega pogojevanja, kot nekakšen uporaben trikec. Za ta trik boste potrebovali brusilno desko, torbico s hrano (nagrado) in stol. 

  1. najprej je pomembno, da psu desko predstavimo. Sedemo na stol, vzamemo desko in psa ob tem, ko desko ovohava, hodi po njej in jo spoznava, nagrajujemo. 
  2. brusilno desko položite na tla (jo držite, da se ne premika) in na desko položite papirnat robček, v katerega ste zavili nekaj hrane (briketov, priboljškov). Hrano imate prav tako v roki in mu jo daste takoj, ko s taco nakazuje oz. začne praskati po brusilnem papirju z namenom, da iz robčka izbrska hrano. Pomembno je, da nagrajujete vsak mali napredek oz. vsako nakazovanje proti brusilnem papirju. 
  3. kasneje nagrajujete vedno bolj vztrajne potege po papirju. 

Po tem, ko osvojite brušenje sprednjih tac, se lotite učenja brušenja še zadnjih tac. 

OPOMBA

Če opazite, da je psu pri brušenju kakorkoli neprijetno, ali pa si med brušenjem brusi blazinice, potem proces prekinite. Lahko se vrnete par korakov nazaj in pogojujete res začetne korake. V nasprotnem primeru ni smiselno nadaljevati. Po izkušnjah je vaja sicer zares neproblematična in jo psi radi izvajajo. 

Praskanje in kopanje jim je pravzaprav zelo naravno, saj to večkrat počnejo tudi v naravi (kopanje luknje, zakopavanje predmetov,…).

V spodnjem videu si lahko pogledate, kako vajo brušenja sprednjih tac izvaja Majk.

Majkit