Prihod novorojenčka je sprememba za vse člane gospodinjstva, tudi za živali. Marsikateri pes spremeni svoje vedenje, morda celo začne renčati ali kazati druge znake agresivnega vedenja. Takrat lastniki zaznajo, da so se pojavile težave in naju pokličejo na pomoč. Ampak s psom je bilo nekaj narobe že prej, le da lastniki tega niso zaznali. Pes se ob prihodu dojenčka ni spremenil oz. poslabšal. Stanje je bilo slabo že prej, a ker je običajno kosmatinec pred prihodom otroka v središču pozornosti, tega lastniki niso opazili.
badge_level1


 

1. NAPAKA: PSA NISTE VZGOJILI, PREDEN STE DOBILI OTROKA

Psa je treba naučiti, da ni vedno v središču pozornosti. Tudi to je del vzgoje. Vaše življenje se ne sme vrteti okrog njega. Morda vas prej to ni motilo, a ob prihodu dojenčka se ta težava prerine v ospredje. Pes se počuti zapostavljenega, ker je bil navajen dobiti vso vašo pozornost in posledično zares spremeni svoje vedenje in postane težaven.

2. NAPAKA: PSU OTROKA PREDSTAVITE

Gotovo ste že zasledili nasvet, da je treba otroka psu predstaviti. Midva se s tem ne strinjava. Če predpostavljamo, da želimo imeti vzgojenega psa, ki se zaveda svojega mesta v družini, je logično, da ne bomo otroka predstavljali psu. Pes, ki je zadovoljen v svoji vlogi, ni glava družine. Če mu bomo otroka predstavljali, ga spuščali na njegov nivo in podobne akrobacije, ki jih svetujejo priročniki, psa dajemo v pozicijo, ki ji ni dorasel. Poleg tega je lahko za novorojenčka nevarno, če ga tiščimo psu pod nos. Verjemite, da se bo z njegovim vonjem pes še kako dobro seznanil že v prvih tednih, saj je njegov voh izostren.

 3. NAPAKA: OB PRIHODU OTROKA POZABITE NA PSA

Logično je, da boste dojenčka postavili na prvo mesto in zanj poskrbeli najprej. Po drugi strani pa ste se za psa odločili zavestno, zato morate še vedno prevzemati odgovornost in skrbeti zanj. Ne trdiva, da ga morate postavljati v ospredje, ali se z njim ukvarjati ves čas. A za osnovne potrebe morate poskrbeti − torej mu nuditi kvalitetno gibanje, zaposlitve itd. Tako bo tudi njemu lažje bivati v družini z novimi pogoji.

4. NAPAKA: OTROKA IN PSA PUŠČATE BREZ NADZORA

Takšno ravnanje je nevarno, neodgovorno in nedopustno, ne glede na starost otroka. Kar koli se zgodi, so krivi starši, žrtev pa je vedno otrok. Tudi če pes otroka samo prevrne, lahko pride do resnih telesnih poškodb ali pa travmatične izkušnje za otroka. Zato psa in otroka nikoli ne puščajte brez nadzora. Ne glede na to, kako dobro je vaš pes vzgojen in koliko mu zaupate.

5. NAPAKA: OTROK NE NAUČITE, DA PES POTREBUJE MIR

Pes mora imeti svoj prostor in prav je, da to čim prej dopoveste tudi otroku. Prevečkrat vidiva, kako otroci silijo v psa, vreščijo, so preglasni, podivjani itd. Otroku je treba razložiti in ga naučiti, da pes ni igrača in potrebuje čas za počitek ter možnost, da se odmakne od hrupa. Potrebuje svoj osebni prostor. Če se pes nikamor ne more umakniti, lahko v skrajnem primeru pride tudi do ugriza. Meniva, da so zopet starši tisti, ki nosijo krivdo oz. odgovornost, saj psu niso zagotovili miru in možnosti umika. Zavedati se morate, da je psu, ki je enkrat ugriznil otroka, zelo težko povrniti status družinskega psa. Zato postavite jasna pravila, kdaj in na kakšen način se otrok sme ukvarjati s psom.

pes-in-otroci

Naslednjič bova svetovala, kako psa naučiti sobivati z novim družinskim članom.

 

Članek je bil objavljen v časopisu DNEVNIK Magazin pod rubriko Človek in pes (2. April 2015)