PREVOZ PSA V AVTU: PRAVILEN TRANSPORT

Tekom vodenja skupinskih tečajev sem ugotovila, da se kar nekaj lastnikov psov srečuje s težavo, da je psom vožnja v avtu neprijetna. Ker so psi dandanes vse pogosteje del družine, nas velikokrat spremljajo na izletih in potovanjih. Tja pa se običajno odpravimo z avtom. Vožnji z avtom se bo težko izogniti tudi, če se bomo želeli udeležiti dobre pasje šole ali navsezadnje, ko bo treba psa peljati k veterinarju. 

Ker sem prepričana, da se bo vsak pes moral kdaj v življenju kam pripeljati z avtomobilom, se mi zdi pomembno, da se ga na to ustrezno pripravi.

Tokrat se bomo posvetili predvsem varnosti in pravilnemu transportu, v naslednjem članku pa se bomo pogovorili, kako psa pripraviti, da bo v vožnji tudi užival. 

VARNOST JE NA PRVEM MESTU!

Zakon o pravilih cestnega prometa v 3. odstavku 92. člena pravi, da morajo biti živali med vožnjo ustrezno zavarovane. V nasprotnem primeru se kršitelja kaznuje z globo 40 evrov. Na kakšen način morajo biti zavarovane, ni natančno opredeljeno. Toda ustrezno zavarovane so samo tiste živali, ki ob blagem naletu ne bodo utrpele poškodb ali povzročile poškodb drugim sopotnikom. 

Nekaj več o prevozu hišnih živali lahko najdete tudi v 9. členu Pravilnika o zaščiti hišnih živali, ki pravi:

(1) Pri prevozu mora biti hišna žival zavarovana pred izpadom ali pobegom s prevoznega sredstva ter zaščitena pred vročino, sončno pripeko, mrazom in padavinami.

(2) Hišnih živali ni dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20˚C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu. 

(3) Hišnih živali ni dovoljeno prevažati v tovornem prostoru vozila ali v prostoru, namenjenem prevozu prtljage, razen, če je v tem primeru zagotovljena naravna svetloba in zadostno zračenje. 

V kolikor pes ni ustrezno zavarovan

Pravilen prevoz psa v avtu je izrednega pomena. V kolikor pes ni ustrezno zavarovan ter ločen od ostalih potnikov, se lahko v primeru nesreče poškoduje, zaradi bolečin pa postane nepredvidljiv ali celo napadalen. V takšnem stanju močno otežuje delo gasilcev in reševalcev, zaradi panike pa lahko napade tudi lastnika. Pes, ki se med vožnjo prosto sprehaja po avtomobilu, običajno tudi moti voznika, ki ni več ustrezno osredotočen na promet. Prav tako je pri takšnemu psu večja verjetnost, da razvije določena neželena vedenja, kot je na primer lajanje ali zaganjanje med vožnjo na premikajoče stvari iz okolice. 

Torej prevoz psa v avtu na sprednjih sedežih, na tleh pri sovoznikovem sedežu ali na zadnji polici prtljažnika so mesta, kamor pes nikakor NE SODI! Tudi če bi psa sopotnik držal v naročju, lahko ob nenadnem zaviranju, že pri manjši hitrosti, pes poleti po avtu ali celo skozi vetrobransko steklo.

Naj vas izgovor: »saj je samo 5 minut vožnje«, ne stane pasjega življenja ali življenja drugih sopotnikov.

Prevoz psa v avtu

Vožnja na tleh pri sovoznikovem sedežu je za psa lahko smrtno nevarna!

KAKO USTREZNO ZAVAROVATI PSA MED VOŽNJO

Čeprav Zakon o pravilih cestnega prometa natančno ne definira, kako mora biti pes med vožnjo zavarovan, imate na voljo tri načine. Pes je lahko:

  • na zadnjih sedežih, pripet s posebnim varnostnim pasom;
  • v prtljažniku z zaščitno mrežo, ki psa loči od ostalih potnikov ali
  • v transportnem boksu.

Varnostni pas za pse

Ena izmed možnosti prevoza psa v avtu je, da pes sedi na zadnjih sedežih in je privezan z varnostnim pasom. Pes mora biti obvezno na posebni oprtnici in nikakor ne na ovratnici! Prednost takšnega načina prevoza vidim v tem, da zavzame manj prostora v avtu in da je primeren predvsem za pse, ki so že razvili panični strah pred boksom. Poleg tega se psi na takšen način lahko prevažajo v kateremkoli avtu. Če  vas na primer kdaj kam zapelje prijatelj, znanec, ki nima boksa oz. zaščitne mreže ali pa oblika prtljažnika v vašem avtu ni primerna za prevoz živali (limuzina, kabriolet). Toda imejte v mislih, da prevoz psa, pripasanega na zadnjem sedežu, bolj preprečuje premikanje psa po avtomobilu, kot pa zares nudi ustrezno zaščito v primeru močnejšega trka.

Prevoz psa v avtu: varnostni pas

Druga slabost je, da vam ostane manj prostora za ostale (človeške) sopotnike. Da o mokrih in umazanih sedežih niti ne govorimo. Tudi nameščanje psa v avto vam bo vzelo bistveno več časa (oblačenje oprsnice, privez), kot če bi pes samo skočil v prtljažnik ali boks. V kolikor se boste vseeno odločili za tovrstni način prevažanja, svetujem, da pri nakupu oprsnice oziroma varnostnega pasu ne varčujete. Med boljšimi so: Kleinmetall Allsafe, Kurgo Strength Tru-Fit in Ruffwear load up oprsnica. Poleg ustrezne oprsnice vam bo prav prišla tudi kakovostna prevleka za sedeže, ki bo ščitila avto pred umazanijo.  

Prtljažnik s pregradno mrežo

Drug način prevoza psa v avtu je uporaba prtljažnika. Pri prevažanju v prtljažniku mora biti pes ločen od ostalih potnikov, zato je potrebna namestitev pregradne (zaščitne) mreže. Mrežo lahko kupite v trgovinah za male živali, naročite pri avtomobilskih proizvajalcih ali jo daste delati po naročilu pri podjetjih, ki se ukvarjajo z varjenjem. Pri nakupu mreže bodite pozorni, da je narejena iz trpežnega materiala (kovina, aluminij) ter da je kvalitetno pritrjena v avtu, sicer lahko ob trku popusti. Mreža naj bo tudi dovolj gosto prepletena, zgolj nekaj palic psu ne bo preprečilo prehoda na sprednje sedeže. Elastične mreže in mreže iz najlona so zakonsko ustrezne, s strani varnosti pa zagotovo niso primerne, saj ob trku psa ne bodo ustavile.

Prav tako lahko takšne mreže pes brez težav premakne in se prebije v prednji del avtomobila. Če se odločite psa prevažati v prtljažniku, je učenje psa samokontrole ob izstopu iz avtomobila še toliko bolj pomembno. Ko se namreč vrata prtljažnika enkrat odprejo, psu nič več ne preprečuje izhoda iz avta.  

Prevoz psa v avtu: pregradna mreža

Transportni boks

Z vidika varnosti (in udobja) se prevoz psa v avtu najbolje obnesejo transportni boksi. Toda tudi transportni boksi se med seboj po kvaliteti precej razlikujejo. Na tržišču imate veliko izbire, obstajajo platneni, žičnati, plastični in aluminijasti boksi, če jih naštejem po vrstnem redu, od najslabših do najboljših. Med popularnejšimi so predvsem plastični in aluminijasti boksi. 

Platneni boksi

Platneni boksi so lahki in hitro zložljivi. So super za popotniški način življenja, saj so lahko prenosljivi in psu služijo kot ležišče oziroma zatočišče tudi izven avtomobila. Njihova največja slabost je varnost psa, saj bo ob trku blago popustilo. Prav tako ti boksi niso varni niti pred pasjimi zobki in kremplji, z nekaj iznajdljivosti je pes lahko hitro zunaj. 

Žičnati boksi

Žičnati boksi imajo trdnejše ogrodje in nudijo nekoliko več zaščite, kot platneni. Njihova prednost je, da so lažji za čiščenje, se hitro zložijo in ne zavzamejo veliko prostora (ko so zloženi). Slabost je, da znajo nadležno ropotati (škripati) med premikanjem. Predvsem pa, ob močnejšem trku bodo stranice popustile, žice se lahko hitro skrivijo in nevarno zapičijo v psa. Žičnate bokse zato priporočam predvsem kot hišne bokse, za transport pa raje izberite drugega. 

Plastični boksi

Plastični boksi imajo kar nekaj prednosti, na prvem mestu je večja varnost psa v primeru trka. Namestite jih lahko tako v prtljažnik kot na zadnji sedež. V primeru potovanja jih lahko uporabljate tudi izven avta; večji boksi so sicer nekoliko okorni za prenos, ampak še vedno dovolj lahki, da to lahko brez težav stori ena oseba. Poleg tega so plastični boksi nezahtevni za nego in ne pride do rjavenja, kot se to lahko zgodi pri žičnatih. Njihovo prednost vidim tudi z vidika privajanja na boks, še zlasti pri psih, ki so že razvili določeno stopnjo strahu. Spodnji del boksa je namreč snemljiv oz. ločljiv z zgornjim delom, kar vam omogoča navajanje na boks še bolj po korakih: pes se lahko najprej spozna samo s »košaro« in šele nato postopoma dodajate tudi streho. Kot največjo slabost vidim, da niso ekstremno zračni ter se ne prilegajo vsakemu avtomobilu, poleg tega so dokaj robustni in zavzamejo veliko prostora.

Aluminijasti boksi

Aluminijasti boksi so z vidika varnosti in vzdržljivosti na prvem mestu. Velika prednost je tudi to, da jih izdelujejo po meri, zato ne bo težko dobiti ustrezne velikosti, ne glede na prostornino prtljažnika ter velikost in število psov, ki jih imate. Poleg tega so nezahtevni za nego in dobro zračni. Običajno so nameščeni v prtljažnem delu avtomobila. Njihova največja pomanjkljivost je, da so nekoliko težji in manj priročni za sam prenos v in iz avtomobila. Pod minus bi lahko šteli tudi finančno dostopnost, saj so precej dražji od preostalih boksov. Pa vendar, meni osebno, višja cena odtehta kvaliteta (večja varnost psa in dolga življenjska doba boksa).

Prevoz psa v avtu: aluminjast boks za psa

Primer boksa za dva psa – na sredini je ločen s pregrado, da ima vsak pes svoj prostor

Velikost boksa

Pri nakupu boksa bodite pozorni, da izberete ustrezno velikost. Večji, kot bo boks, bolj bo psa premetavalo med vožnjo in večji nalet bo doživel v primeru trka. Premajhen boks pa seveda za psa pomeni neudobno vožnjo. Pravilna velikost je taka, da se pes lahko normalno obrne in uleže s stegnjenimi prednjimi tačkami. Ni pa mišljeno, da bi pes v boksu stal ali hodil naokoli. Za orientacijo, maksimalna višina boksa naj bo taka, da če pes sedi, se z glavo dotika stropa. 

Ko je nakupa boksa opravljen, je pomembno tudi, kam boste boks namestili. Za večje pse je boks najbolje namestiti v prtljažnik, ki je lahko od potniške kabine dodatno zaščiten tudi z mrežo. Za manjše pse je najvarnejše boks namestiti v prostor za noge ob zadnji klopi. Srednje velik boks pa lahko namestite tudi na zadnji sedež. Ne glede na to, kje boste transportni boks imeli, se pred vožnjo prepričajte, da je ustrezno pričvrsten, da se med vožnjo ne more premakniti/prevrniti. 

PRILAGODITE VOŽNJO

Poleg uporabe ustreznega pripomočka (varnostni pas, zaščitna mreža ali boks), lahko za varen prevoz psa v avtu veliko naredite tudi sami, s samim načinom vožnje. Vozite po omejitvah, upoštevajte varnostno razdaljo, izogibajte se sunkovitim vožnjam v ovinkih ter hitrim pospeškom in zaviranju. Poskrbite, da bo vožnja za vašega psa varna, prijetna in udobna. O tem, kako psa navaditi na vožnjo oziroma mu vožnjo predstaviti kot nekaj pozitivnega, pa bomo govorili v naslednjem članku. 

Čisto za konec, ne pozabite, da se varnost psa ne konča v avtomobilu, temveč je pomembno tudi, kako priti iz njega. Pes mora pri odprtih vratih znati mirno počakati na dovoljenje za izstop iz avtomobila. Samokontrola ob izstopu iz avta je torej življenjsko pomembna vaja, ki bi jo moral znati prav vsak štirinožni spremljevalec. 

Več informacij o varni vožnji in rezultate testa pripomočkov za prevoz psa najdete na AMZS spletni strani (link: https://www.amzs.si/motorevija/test/ostalo/2018-01-26-amzs-test-pripomockov-za-varen-prevoz-psov).