Delo s pozitivno motivacijo je nov trend pri delu s psi. Ogromno ljudi trdi, da to počne, malo kdo pa zna dejansko razložiti, kaj to pomeni. Dostikrat ljudje zmotno domnevajo, da gre za permisivno vzgojo. Temu seveda ni tako. Če delamo po principu pozitivne motivacije, pomeni, da imamo nekaj, kar si pes močno želi in je pripravljen za to tudi nekaj narediti. Stvar, za katero se je pes pripravljen truditi, imenujemo nagrada. Kaj vse je lahko nagrada? Karkoli, kar zadovolji vsaj enega izmed pasjih nagonov. Pri vzgoji psov in šolanju najpogosteje uporabljamo nagrade, ki zadovoljijo nagon po hrani, plenu ali krdelu.

pasja šola začetni nivo


1. RAZLIKA MED PODKUPOVANJEM IN NAGRAJEVANJEM PSA

Prva napaka, ki se pojavi v učnem procesu je uvedba podkupovanja in ne nagrajevanja. Zavedajte se, da je razlika med tem ali pes dela ZA nagrado ali ZARADI nagrade. Slednje je strup za napredek. Primer: »Bobi, sedi!« Bobi seveda ne odreagira. Vodnik vzame nagrado, jo pokaže psu in ponovi postopek. Bobi se usede. Kaj se je pes naučil? Če ne vidim nagrade, je najverjetneje ne bom dobil, zato se mi vedenje ne splača.

Zavedajte se, da psi delajo zgolj in samo to, za kar so prepričani, da se jim splača. Problem seveda ni v psu ampak v učnem procesu. Pes, ki dela ZA nagrado, ima zaupanje, da bo nagrajen ne glede na to, ali nagrado vidi ali ne. Do tega pridemo samo s primernim učnim procesom, v katerem najprej zgradimo mišični spomin, kjer pes nagrado vidi, nato pa nagrado počasi umikamo. Zelo priporočam tudi nagrajevanje vedenj, ki jih pes izvede sam. Naj bo to gledanje vodnika, sedenje, obrat, ni pomembno. Psu je potrebno razjasniti, da s svojim vedenjem vpliva na prihod nagrade. Vsak preskočen korak se vam bo nekoč maščeval.

2. IZBIRA PRIMERNE NAGRADE

Izbira primerne nagrade je precej težja, kot se zdi na prvi pogled. Odvisna je od stopnje učnega procesa, pasme psa, moči kompleksa lovskih nagonov in še marsičesa. V začetku izgradnje odnosa s psom in izoblikovanju novih vedenj vam priporočam, da kot nagrado izberete hrano. Kakšna hrana je to, je popolnoma vseeno. Prepričajte se le, da je dovolj kvalitetna za vašega psa. Izbira hrane v prvih fazah procesa je logična. Vsak pes, naj bo še tako razvajen, mora jesti, če želi preživeti, nima pa vsak pes dovolj izraženih lovskih nagonov. Bodisi je premlad, bodisi ni genetsko primeren, veliko pa je odvisno tudi od spretnosti lastnika, o čemer je več napisanega v članku »Igrače za psa«. Pri delu s hrano ta spretnost ne igra tako velike vloge. Potrebna je samo jasna komunikacija (marker), zato da pes vedno ve, točno za katero vedenje je nagrajen.

Če imate psa, ki ima močan lovski nagon, vam priporočam čim hitrejši prehod na nagrajevanje z igračo in igro. Vendar pozor! Zavedajte se, da je izgradnja vedenj z igro težja. Razloga za to sta predvsem dva. Prvič, psi si igrače bolj želijo, zato so manj natančni in težje jih spravimo do pravilnega vedenja in drugič, z igro lahko naredimo precej manj ponovitev, kot če nagrajujemo s hrano. Dragoceni čas nam kradejo predvsem prinašanje in spuščanje igrače.

3. POMEMBNA JE ŽELJA PRI PSU

Čas, ki ga porabimo za delo s psom, naj bo to vzgoja, prevzgoja ali šolanje psa, je izjemno pomemben. Ne glede na izbiro nagrade moramo delo s psom zaključiti takrat, ko je še vedno v največji želji. Samo tako zagotovimo, da bo motivacija pri psu rasla in ne padala.

Ali pes vedno po tem, ko ga nagradite, odide preverit okolico? Lahko bi rekli, da je to šolski primer slabega doziranja nagrade. Bi vi dali vse od sebe za minimalno plačo? Za vas nisem 100 % prepričan, ampak za psa dam roko v ogenj, da ne. Če se bo psu bolj splačalo početi nekaj drugega, kot sodelovati z vami, bo to tudi počel. Nagrada ima količino in trajanje. Pes odhaja, ker natančno pozna tako količino kot trajanje. Ko ne pričakuje več nagrade, se samozaposli z njemu pomembnimi stvarmi. Žal pa te stvari vam skoraj zagotovo ne bodo všeč. Presenetite psa s količino nagrade oz. trajanjem nagrajevanja.

4. PRIMARNA IN SEKUNDARNA NAGRADA

Poleg primarne nagrade, ki psu pomeni največ, vključujte tudi sekundarno nagrado. V večini primerov pohvale in božanje zanj niso nekaj, za kar bi bil pripravljen narediti veliko, saj je ta nagon že zadovoljen. To pa ne pomeni, da tega ne smete uporabljati kot dopolnilo hrani ali igrači. Vaš cilj je, da pridete do točke, kjer nagrada ne bo več potrebna in bodo ostale samo navade. Naj ima pes vedno željo po sodelovanju z vami, ne glede na to, ali imate primarno nagrado ali ne.

Vaša glavna naloga je torej prepričati psa, da je delo z vami nekaj najboljšega na svetu. Če vam bo to uspelo, in verjemite mi, ni tako težko, kot se zdi, bo vse ostalo mačji kašelj.